Ко су најбољи офанзивци Јадранске лиге?

Погледајте редослед играча, распоређени у три категорије. . .

Кошарка 28.12.2018 | 22:15
Ко су најбољи офанзивци Јадранске лиге?
Недавно сте на страницама нашег портала могли да прочитате текст о великом успону Драгана Апића и сјајним бројкама које бележи у Јадранској лиги. Центар ФМП из Железника био је изабран за најкориснијег играча новембра у регионалном такмичењу, док је у децембру одржао висок ритам и тако остао најбољи по индексу корисности, двојкама, изнуђеним фауловима, поенима...

А, да ли сте знали који су то играчи у самом врху по офанзивном рејтингу у Јадранској лиги? Колеге из компаније Сyнергy Спортс Тецхнологy направили су график по којем су играче поделили у три колоне: оне са више од десет поседа по утакмици, оне између шест и десет поседа, те оне са више од два, а мање од шест поседа у просеку.

Када говоримо о нападачима највишег кроја Драган Апић је прво име на листи. Млади центар и даље одржава висок ниво не само у категорији поседа лопте по утакмици, већ и поена по поседу. Његова прецизност из игре је на страховити 73 одсто, где притом извлачи и велики број фаулова, што му омогућава да се одржи на самом врху и буде изузетно ефикасан. У овом тренутку Апић има чак 17,3 поседа по утакмици и бележи 1,23 поена по поседу.

Ипак, све до преласка у Будућност Гога Битадзе је био лидер Јадранске лиге у категорији поседа по утакмици. Сада је иза Апића, пошто је у дебију за подгоричког евролигаша добијао мање лопти него што је навикао у Меги. Тренутно је на просеку од 16,8 поседа и 1,16 поена по поседу. На истом броју поена, али из 16,6 поседа налази се нови стрелац Цедевите Џејкоб Пулен.

Актуелни шампион Јадранске лиге такође је представио и Џејмса Бела као ново појачање. Дојучерашњи играч Цедевите такође стоји у реду висококотираних офанзиваца, јер на 11,3 поседа по утакмици бележи 1,23 поена као и Апић.

Међу најбољих десет офанзиваца из прве категорије налазе се још и Томислав Зубчић (Игокеа), Лука Божић(Задар), Марко Јеремић (ФМП), Миха Лапорник (Олимпија), Сава Лешић (Игокеа) и Раде Загорац (Партизан).

Када су у питању скорери „средње класе“, односно они са више од шест, а мање од десет поседа по утакмици, на врху је Латавијус Вилијамс из Игокее. Новајлија у дресу Игоса тренутно важи за једног од најбољих финишера, са 83 одсто прецизности из игре. Тренутно је играч с највећим успоном форме, пошто на поседа по утакмици има 1,33 поена по поседу. Иза њега налазе се Антабија Волер и Урош Луковић из Морнара. Иако су њих двојица четврти и пети по потрошњи лопти у Морнару ове сезоне, због њих је клуб тренутно на четвртом месту у категорији „поени по поседу“. Волер је тренутно на 85 одсто прецизности у игри из транзиције, док је Луковић, писали смо већ, међу најбољим пик'н'рол играчима у Лиги.

Црвена звезда је јединствен случај у Јадранској лиги, јер ниједан играч не троши више од 12 поседа лопте по утакмици.

У трећој категорији доминира Суад Шеховић из Будућности. Један је од, такође, најбољих тројкаша у Јадранској лиги у категорији процента прецизности. Сличну ролу код Цибоне има Игор Марић. Цедевита и Будућнсот имају по три играча у овој категорији. То су Тони Катић, Тони Перковић и Домагој Бошњак на једној, односно Данило Николић и Петар Поповић на другој страни.

Погледајте и комплетну статистику.

Извор: моззартспорт

Графика: Сyнергy Спортс Тецхнологy

Коментари / 0

Оставите коментар