Ko su najbolji ofanzivci Jadranske lige?

Pogledajte redosled igrača, raspoređeni u tri kategorije. . .

Košarka 28.12.2018 | 22:15
Ko su najbolji ofanzivci Jadranske lige?
Nedavno ste na stranicama našeg portala mogli da pročitate tekst o velikom usponu Dragana Apića i sjajnim brojkama koje beleži u Jadranskoj ligi. Centar FMP iz Železnika bio je izabran za najkorisnijeg igrača novembra u regionalnom takmičenju, dok je u decembru održao visok ritam i tako ostao najbolji po indeksu korisnosti, dvojkama, iznuđenim faulovima, poenima...

A, da li ste znali koji su to igrači u samom vrhu po ofanzivnom rejtingu u Jadranskoj ligi? Kolege iz kompanije Synergy Sports Technology napravili su grafik po kojem su igrače podelili u tri kolone: one sa više od deset poseda po utakmici, one između šest i deset poseda, te one sa više od dva, a manje od šest poseda u proseku.

Kada govorimo o napadačima najvišeg kroja Dragan Apić je prvo ime na listi. Mladi centar i dalje održava visok nivo ne samo u kategoriji poseda lopte po utakmici, već i poena po posedu. Njegova preciznost iz igre je na strahoviti 73 odsto, gde pritom izvlači i veliki broj faulova, što mu omogućava da se održi na samom vrhu i bude izuzetno efikasan. U ovom trenutku Apić ima čak 17,3 poseda po utakmici i beleži 1,23 poena po posedu.

Ipak, sve do prelaska u Budućnost Goga Bitadze je bio lider Jadranske lige u kategoriji poseda po utakmici. Sada je iza Apića, pošto je u debiju za podgoričkog evroligaša dobijao manje lopti nego što je navikao u Megi. Trenutno je na proseku od 16,8 poseda i 1,16 poena po posedu. Na istom broju poena, ali iz 16,6 poseda nalazi se novi strelac Cedevite Džejkob Pulen.

Aktuelni šampion Jadranske lige takođe je predstavio i Džejmsa Bela kao novo pojačanje. Dojučerašnji igrač Cedevite takođe stoji u redu visokokotiranih ofanzivaca, jer na 11,3 poseda po utakmici beleži 1,23 poena kao i Apić.

Među najboljih deset ofanzivaca iz prve kategorije nalaze se još i Tomislav Zubčić (Igokea), Luka Božić(Zadar), Marko Jeremić (FMP), Miha Lapornik (Olimpija), Sava Lešić (Igokea) i Rade Zagorac (Partizan).

Kada su u pitanju skoreri „srednje klase“, odnosno oni sa više od šest, a manje od deset poseda po utakmici, na vrhu je Latavijus Vilijams iz Igokee. Novajlija u dresu Igosa trenutno važi za jednog od najboljih finišera, sa 83 odsto preciznosti iz igre. Trenutno je igrač s najvećim usponom forme, pošto na poseda po utakmici ima 1,33 poena po posedu. Iza njega nalaze se Antabija Voler i Uroš Luković iz Mornara. Iako su njih dvojica četvrti i peti po potrošnji lopti u Mornaru ove sezone, zbog njih je klub trenutno na četvrtom mestu u kategoriji „poeni po posedu“. Voler je trenutno na 85 odsto preciznosti u igri iz tranzicije, dok je Luković, pisali smo već, među najboljim pik'n'rol igračima u Ligi.

Crvena zvezda je jedinstven slučaj u Jadranskoj ligi, jer nijedan igrač ne troši više od 12 poseda lopte po utakmici.

U trećoj kategoriji dominira Suad Šehović iz Budućnosti. Jedan je od, takođe, najboljih trojkaša u Jadranskoj ligi u kategoriji procenta preciznosti. Sličnu rolu kod Cibone ima Igor Marić. Cedevita i Budućnsot imaju po tri igrača u ovoj kategoriji. To su Toni Katić, Toni Perković i Domagoj Bošnjak na jednoj, odnosno Danilo Nikolić i Petar Popović na drugoj strani.

Pogledajte i kompletnu statistiku.

Izvor: mozzartsport

Grafika: Synergy Sports Technology

Komentari / 0

Ostavite komentar