"Друштво се највише боји црнца који..."

''. . . мисли да може да каже шта хоће!" Познати НБА аналитичар и водитељ Стивен А. Смит рекао је због чега се брине за Леброна Џејмса, али и које особине јеврејске заједнице би волео да његова има.

Кошарка 28.12.2018 | 16:30
"Друштво се највише боји црнца који..."
Јеврејима се, како каже диви због тога што су сви за једнога, а да се Џејмс антисемитским коментаром уплео у нешто што можда није довољно схватио.

За најбољег кошаркаша данашњице се брине због дубљих проблема дискриминације у друштву.

"У петак сам био на тој утакмици Лејкерса са Њу Орлеансом. Између осталог је те вечери рекао 'не могу да ме контролишу, рећи ћу шта желим да кажем'. То је његов менталитет. Дошао је до тачке да због славе, статуса, богатства и осталог може као појединац да верује у шта год хоће да верује и то каже. Аплаудирао сам томе јер је у позицији у којој није већина, ако не и сви црнци које знам, а у којој би хтели да буду. Али у том процесу, имаћеш људе који ће кренути на тебе са циљем да те учине понизним и скормним, јер нема ништа чега се више друштво боји или презире од црнца довољно арогантног да мисли да може да каже шта хоће", рекао је Смит. 

Додаје да се ту појавио проблем јеврејске заједнице којој је засметало то што је рекао о "јеврејском новцу и кошеру". Смитов колега Макс Келерман каже да је његова перспектива на исто питање другачија.

"Ја гледам на јеврејску заједницу са дивљењем, не због неког појединачно већ зато што бих волео да тамнопута заједница располаже истим ресурсима, зато што би волела да је јединствена, да има менталитет да кад се качиш са једним, качиш се са свима", каже Смит. 

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар