"Društvo se najviše boji crnca koji..."

''. . . misli da može da kaže šta hoće!" Poznati NBA analitičar i voditelj Stiven A. Smit rekao je zbog čega se brine za Lebrona Džejmsa, ali i koje osobine jevrejske zajednice bi voleo da njegova ima.

Košarka 28.12.2018 | 16:30
"Društvo se najviše boji crnca koji..."
Jevrejima se, kako kaže divi zbog toga što su svi za jednoga, a da se Džejms antisemitskim komentarom upleo u nešto što možda nije dovoljno shvatio.

Za najboljeg košarkaša današnjice se brine zbog dubljih problema diskriminacije u društvu.

"U petak sam bio na toj utakmici Lejkersa sa Nju Orleansom. Između ostalog je te večeri rekao 'ne mogu da me kontrolišu, reći ću šta želim da kažem'. To je njegov mentalitet. Došao je do tačke da zbog slave, statusa, bogatstva i ostalog može kao pojedinac da veruje u šta god hoće da veruje i to kaže. Aplaudirao sam tome jer je u poziciji u kojoj nije većina, ako ne i svi crnci koje znam, a u kojoj bi hteli da budu. Ali u tom procesu, imaćeš ljude koji će krenuti na tebe sa ciljem da te učine poniznim i skormnim, jer nema ništa čega se više društvo boji ili prezire od crnca dovoljno arogantnog da misli da može da kaže šta hoće", rekao je Smit. 

Dodaje da se tu pojavio problem jevrejske zajednice kojoj je zasmetalo to što je rekao o "jevrejskom novcu i košeru". Smitov kolega Maks Kelerman kaže da je njegova perspektiva na isto pitanje drugačija.

"Ja gledam na jevrejsku zajednicu sa divljenjem, ne zbog nekog pojedinačno već zato što bih voleo da tamnoputa zajednica raspolaže istim resursima, zato što bi volela da je jedinstvena, da ima mentalitet da kad se kačiš sa jednim, kačiš se sa svima", kaže Smit. 

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar