Москва: Затвара се највећи затвор

Озлоглашени затвор Бутирка у Москви ускоро ће бити затворен, а бивши затвореник Александар за Радио Слободна Европа каже да никада неће заборавити вријеме које је провео иза решетака.

Свијет 26.12.2018 | 09:53
Москва: Затвара се највећи затвор
Александар каже да су у затвору чарапе биле највредније.

– Чарапе бисмо опарали и од нити касније правили конопце. Конопци су били веза између ћелија. Друге чарапе смо качили на те конопце и у њих стављали ствари – објаснио је.

Александар је био у затвору 17 мјесеци због финансијског криминала. Викао је са прозора како би комуницирао са породицом и пријатељима испред затвора.

– Ово је најбоље мјесто за викање. Оно је прво мјесто до ког може да допре ваш глас. Физички до тамо не можете стићи – рекао је он.

Затвор Бутирка саграђен је 1771. године и ријеч је о најстаријем и највећем затвору у Москви.

У њему су били многи познати затвореници попут Феликса Џержинског, оснивача совјетске тајне полиције, Сергеја Корољова, водећег руског свемирског пројектанта, и убијеног антикорупцијког адвоката Сергеја Магнитског.

Бутирка има проблем са пренатрпаношћу, јер је у њој 2.000 затвореника који се налазе у притвору, али и они који служе вишегодишње казне.

– Једно подручје се звало Долина лопова јер су генерали криминалног свијета тамо служили казне. Лично сам се срео са тројицом – каже Алексадар и додаје да се затворским чуварима може платити да би прокријумчарили одређене ствари.

– Мој адвокат је некоме дао новац. Када је затворски чувар откопчао своју униформу, видио сам осам мобилних телефона. Осам телефона! Стварно је имао осам телефона и неколико пуњача.

Притвореници из Бутирке ће бити пресељени у року од две године, а нови затвор ће бити изграђен изван Москве.

(Радио Слободна Европа)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

брецало

26.12.2018 14:23

Господо руси немој те затварат затвор послацемо вам ове насе лопове из политике полиције и судства да их науците памети и љидству ово је овдхе олос

ОДГОВОРИТЕ