Moskva: Zatvara se najveći zatvor

Ozloglašeni zatvor Butirka u Moskvi uskoro će biti zatvoren, a bivši zatvorenik Aleksandar za Radio Slobodna Evropa kaže da nikada neće zaboraviti vrijeme koje je proveo iza rešetaka.

Svijet 26.12.2018 | 09:53
Moskva: Zatvara se najveći zatvor
Aleksandar kaže da su u zatvoru čarape bile najvrednije.

– Čarape bismo oparali i od niti kasnije pravili konopce. Konopci su bili veza između ćelija. Druge čarape smo kačili na te konopce i u njih stavljali stvari – objasnio je.

Aleksandar je bio u zatvoru 17 mjeseci zbog finansijskog kriminala. Vikao je sa prozora kako bi komunicirao sa porodicom i prijateljima ispred zatvora.

– Ovo je najbolje mjesto za vikanje. Ono je prvo mjesto do kog može da dopre vaš glas. Fizički do tamo ne možete stići – rekao je on.

Zatvor Butirka sagrađen je 1771. godine i riječ je o najstarijem i najvećem zatvoru u Moskvi.

U njemu su bili mnogi poznati zatvorenici poput Feliksa Džeržinskog, osnivača sovjetske tajne policije, Sergeja Koroljova, vodećeg ruskog svemirskog projektanta, i ubijenog antikorupcijkog advokata Sergeja Magnitskog.

Butirka ima problem sa prenatrpanošću, jer je u njoj 2.000 zatvorenika koji se nalaze u pritvoru, ali i oni koji služe višegodišnje kazne.

– Jedno područje se zvalo Dolina lopova jer su generali kriminalnog svijeta tamo služili kazne. Lično sam se sreo sa trojicom – kaže Aleksadar i dodaje da se zatvorskim čuvarima može platiti da bi prokrijumčarili određene stvari.

– Moj advokat je nekome dao novac. Kada je zatvorski čuvar otkopčao svoju uniformu, vidio sam osam mobilnih telefona. Osam telefona! Stvarno je imao osam telefona i nekoliko punjača.

Pritvorenici iz Butirke će biti preseljeni u roku od dve godine, a novi zatvor će biti izgrađen izvan Moskve.

(Radio Slobodna Evropa)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

brecalo

26.12.2018 14:23

Gospodo rusi nemoj te zatvarat zatvor poslacemo vam ove nase lopove iz politike policije i sudstva da ih naucite pameti i ljidstvu ovo je ovdhe olos

ODGOVORITE