Играо на СП за мушкарце, а сад ће на СП за жене!

Бивши аустралијски рукометаш Калум Маунси (28), направиће преседан у спорту, јер ће постати први човек који је играо на светским првенствима за мушкарце и жене.  Са мушког на женски Мундијал: Калум/Хана Маунси! Пре пет година на Светском првенству за рукометаше, а догодине за рукометашице.

Остали спортови 27.12.2018 | 22:50
Играо на СП за мушкарце, а сад ће на СП за жене!
Калум је играо за репрезентацију Аустралије на Светском првенству 2013. године, али је у међувремену, 2016. године променио пол и постао жена, Хана Маунси.

Хана се истиче висином од 188 центиметара и више од сто килограма, а са женском репрезентацијом тренира од априла.

"Увијек сам била посебна. Провела сам много времена у теретани и схватила да ми спорт помаже на различите начине. Кад сам изгубила ту прилику, свет се срушио па сам се трудила да се вратим спорту. Сада сам најсрећнија жена на свету", рекла је Мунси за Плаyерс' воице.

Међународна рукометна федерација је дала одобрење да Хана учествује у квалификацијама за СП 2019, док је у Кумамоту Аустралија била пета, а Хана имала 23 гола и била најбоља.

Све то је могуће јер је њен ниво тестостерона испод прописане границе коју је установио Међународни олимпијски комитет (10нмол/Л), али и зато што је прошла кроз дванаестомесечну хормонску терапију.

Док је била Калум, Хана је за мушку рукометну репрезентацију одиграла 22 утакмице.



Рукометаш(ица) из Аустралије пише нову страницу спорта.

Пре пет година, 2013, на Светском првенству за мушкарце у репрезентацији Аустралије био је Калум Маунси. Догодине у Јапану, на смотри најбољих светских рукометашица, међу репрезентативкама Аустралије биће и Хана Маунси.

Реч је о истој особи.

"Увек сам био посебан. Провео сам много времена у теретани и схватио да ми спорт може помоћи на различите начине. Када сам изгубио ту прилику, свет се срушио и трудио сам да се вратим спорту. Сада сам најсрећнија жена на свету", каже Хана, између осталог, за аустралијски сајт "Плаyерс Воице".

Репрезентација Аустралије недавно је изборила пласман на Мундијал за рукометашице, који ће крајем 2019. бити одржан у Јапану. Међу најбољим играчицама те селекције, јасно, била је Хана, стрелац 23 гола на квалификационом турниру.

Пре тога, под именом Калум, момак висок 188 центиметара и тежак 100 килограма уписао је 22 утакмице за мушку екипу своје земље.

Одлуку да промени пол донео је новембра 2015. године, када је почео са хормонском терапијом. У 2016. уследила је промена имена, међутим, није све ишло баш као што је Калум желео.

Рукометни савез Аустралије није желео да му дозволи да наступа за женску репрезентацију, али је могао да игра на клупском нивоу. Све до априла ове године, када је усвојена жалба и Хана добила право да тренира са женском репрезентацијом, а од недавно и да се такмичи. Први турнир биле су недавне квалификације за Светско првенство, на којем је Аустралија заузела пето место, тако да ћемо крајем 2019. у Јапану гледати и Калума/Хану против најбољих светских рукометашица.

Можда баш против Србије, која у квалификацијама крајем маја и почетком јуна игра против Пољске.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар