Igrao na SP za muškarce, a sad će na SP za žene!

Bivši australijski rukometaš Kalum Maunsi (28), napraviće presedan u sportu, jer će postati prvi čovek koji je igrao na svetskim prvenstvima za muškarce i žene.  Sa muškog na ženski Mundijal: Kalum/Hana Maunsi! Pre pet godina na Svetskom prvenstvu za rukometaše, a dogodine za rukometašice.

Ostali sportovi 27.12.2018 | 22:50
Igrao na SP za muškarce, a sad će na SP za žene!
Kalum je igrao za reprezentaciju Australije na Svetskom prvenstvu 2013. godine, ali je u međuvremenu, 2016. godine promenio pol i postao žena, Hana Maunsi.

Hana se ističe visinom od 188 centimetara i više od sto kilograma, a sa ženskom reprezentacijom trenira od aprila.

"Uvijek sam bila posebna. Provela sam mnogo vremena u teretani i shvatila da mi sport pomaže na različite načine. Kad sam izgubila tu priliku, svet se srušio pa sam se trudila da se vratim sportu. Sada sam najsrećnija žena na svetu", rekla je Munsi za Players' voice.

Međunarodna rukometna federacija je dala odobrenje da Hana učestvuje u kvalifikacijama za SP 2019, dok je u Kumamotu Australija bila peta, a Hana imala 23 gola i bila najbolja.

Sve to je moguće jer je njen nivo testosterona ispod propisane granice koju je ustanovio Međunarodni olimpijski komitet (10nmol/L), ali i zato što je prošla kroz dvanaestomesečnu hormonsku terapiju.

Dok je bila Kalum, Hana je za mušku rukometnu reprezentaciju odigrala 22 utakmice.



Rukometaš(ica) iz Australije piše novu stranicu sporta.

Pre pet godina, 2013, na Svetskom prvenstvu za muškarce u reprezentaciji Australije bio je Kalum Maunsi. Dogodine u Japanu, na smotri najboljih svetskih rukometašica, među reprezentativkama Australije biće i Hana Maunsi.

Reč je o istoj osobi.

"Uvek sam bio poseban. Proveo sam mnogo vremena u teretani i shvatio da mi sport može pomoći na različite načine. Kada sam izgubio tu priliku, svet se srušio i trudio sam da se vratim sportu. Sada sam najsrećnija žena na svetu", kaže Hana, između ostalog, za australijski sajt "Players Voice".

Reprezentacija Australije nedavno je izborila plasman na Mundijal za rukometašice, koji će krajem 2019. biti održan u Japanu. Među najboljim igračicama te selekcije, jasno, bila je Hana, strelac 23 gola na kvalifikacionom turniru.

Pre toga, pod imenom Kalum, momak visok 188 centimetara i težak 100 kilograma upisao je 22 utakmice za mušku ekipu svoje zemlje.

Odluku da promeni pol doneo je novembra 2015. godine, kada je počeo sa hormonskom terapijom. U 2016. usledila je promena imena, međutim, nije sve išlo baš kao što je Kalum želeo.

Rukometni savez Australije nije želeo da mu dozvoli da nastupa za žensku reprezentaciju, ali je mogao da igra na klupskom nivou. Sve do aprila ove godine, kada je usvojena žalba i Hana dobila pravo da trenira sa ženskom reprezentacijom, a od nedavno i da se takmiči. Prvi turnir bile su nedavne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, na kojem je Australija zauzela peto mesto, tako da ćemo krajem 2019. u Japanu gledati i Kaluma/Hanu protiv najboljih svetskih rukometašica.

Možda baš protiv Srbije, koja u kvalifikacijama krajem maja i početkom juna igra protiv Poljske.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar