Криминалци из БиХ харају Европом

"Организоване криминалне групе из БиХ су међу најактивнијим за организоване крађе у ЕУ, као и у вези с трговином људима и наркотицима. БиХ је једна од најчешћих дестинација за украдена возила из ЕУ. И даље постоје велике количине оружја у БиХ, што повећава ризик од његовог шверцовања", наведено је у најновијем извјештају о спровођењу визне либерализације, који је урадила Европска комисија.

Босна и Херцеговина 21.12.2018 | 10:09
Криминалци из БиХ харају Европом
Босна и Херцеговина испуњава мјерила за визну либерализацију, али и даље постоје проблеми у имплементацији Акционог плана за миграције и азил, као и проблем организованих криминалних група из БиХ које дјелују у ЕУ, наведено је у најновијем извјештају Европске комисије.

Судећи по садржају самог текста може се закључити да засад ове мањкавости не угрожавају безвизни режим БиХ са ЕУ, али су изречена јасна упозорења да ЕУ очекује да се ријеше ови проблеми.

Подсјећања ради, извјештаји се редовно подносе након што је у марту прошле године усвојен механизам за суспензију безвизног режима. Механизам за суспензију усвојен је због великог броја лажних азиланата са западног Балкана, након што су овим земљама укинуте визе. Иако је проблем лажних миграната успјешно ријешен тиме што су земље западног Балкана проглашене сигурним, што је убрзало њихову депортацију, након тога појавио се проблем имиграната с Блиског истока, који преко територије западног Балкана настоје илегално ући у земље западне Европе, посебно Њемачку.

БиХ је похваљена што је имплементирала Стратегију сузбијања илегалних миграција за период 2016-2020, али је указано на проблеме недостатка координације надлежних тијела у БиХ, као и недовољног броја граничних полицајаца.

"Организоване криминалне групе из БиХ су међу најактивнијим за организоване крађе у ЕУ, као и у вези с трговином људима и наркотицима. БиХ је једна од најчешћих дестинација за украдена возила из ЕУ. И даље постоје велике количине оружја у БиХ, што повећава ризик од његовог шверцовања", наведено је у овој извјештају.

Европска комисија од БиХ тражи да појача улагања у безбједност граница, да побољша граничне контроле, регистрацију и идентификацију на њеним границама, као и да појача активности на превенцији организованог криминала и прања новца на координисани начин укључујући све агенције за спровођење закона.

Иако је констатовано да је дошло до напретка у активностима против криминалних група, истакнуто је да и даље постоје проблеми у правосудном процесуирању таквих случајева.

Димитрис Аврамопулос, комесар за миграције, унутрашње послове и држављанства, рекао је да све земље обухваћене визном либерализацијом, међу којима су, осим БиХ, још и Србија, Албанија, Македонија, Црна Гора, Грузија, Молдавија и Украјина, морају урадити више на сузбијању организованог криминала и илегалних миграција.

"Безвизно путовање између нас и земаља западног Балкана и источног сусједства донијело је корист свим странама. Међутим, уз безвизно путовање долазе и обавезе, и зато позивамо све земље да своје обавезе и испуне", рекао је Аврамопулос.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Вук

21.12.2018 09:17

хајде бар у нечем да смо међу првим

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

21.12.2018 10:03

Први смо захваљујући нашим окупаторима: САД-у, НАТО-у и ЕУ! Они су нас 1992. опет гурнули у братоубилачки рату а од 1996. тзв. БиХ је опет (као и до 1918.) њихов протекторат у коме они смјењују и намећу политичаре, намећу законе, акцизе, кредите и свако могуће оптерећење грађана, њихов тзв. високи представник је саучесник а његови господари (опет ЕУ и НАТО) га годинама не мјењају итд. итд. Схвати да западу не треба јака држава овдје или у комшилуку. Њима треба слаба држава која им се неће супротставити у остваривању њихових геополитичких циљева, треба им слаба држава из које ће моћи да црпе што јефтинију радну снагу (ми смо за њих најскуљи робови - бијели робови - а да тога нисмо ни свејсни) а пражњење овог простора и грцање у кредитима које су нам наметнули (и због тога додатно слабљење државе) им помаже да би лакше дођу до ресурса који су овдје под земљом (а да ми, тј. већина нас, опет тога није свјесна).

Name

Таксират

21.12.2018 11:17

Управо тако: сирови, сурови капитализам, са што више обиљежја робовласништва, то боље, јефтиније за свјетске властодршце. Када би се многи, важни, инелигентни и ширих схватања на нашим просторима, могли Вуче тако у резеновању поставити изнад ситуације, можда би се штагод паметније могло и урадити. Али нажалост генерације су изгледа генетски загађене: уска схватања + широка захватања = пропаст. Проклети Балкан, буњиште Европе.

Name

Ре.

21.12.2018 11:57

Идиоте,БиХ је дрзава а не тзв.као твој ебтитет тзв.рс.ако је мрзис мрс у п.м.

Name

Кларк Анатема

21.12.2018 14:05

Нејфинија врста папака се узгаја код нас. Зато цувајте тековине револуције и папке као зјеницу ока свог!

Name

За Ре

21.12.2018 20:32

еее мој идиоте, РС постоји и постојаће... исто као БиХ.

Name

Срам Вас Било Властодрсци

21.12.2018 09:23

Насе власти би волиле да се укину визне олаксице које имамо,да нас затворе у тор и да им и даље радимо као робови за 500 км.Они сви имају дипломатске и ходају и тросе паре које су накрали а свако кој је и једном отисао негде ван види одмах како људи зиве добро јер нема национализма и сл циме завадјају и владају.Тамо се политицари препиру око економије и инфрастеуктуре,ста да се уради висе,ко це имати бољи мост или ауто пут у томе се такмице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

21.12.2018 09:27

Харају кримоси и у РС,па ником ниста,јаци су од судбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2018 12:16

И сви под истом заставицом

Name

Голијат.

21.12.2018 09:46

Хвала богу а има их колико хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

21.12.2018 10:09

Ух стацемо оде нам омладина у ЕУ.

Name

поп

21.12.2018 10:15

У лоповској држави и њеним запишаним просторима, окованој лоповском влашћу, најбоље успјевају лопови и криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Практична обука је кључна

21.12.2018 11:19

БиХ извози у земље западне европе јефтину радну снагу, али истивремено и пошасти које с тим иду. Све врсте криминалаца, малих и великих, за све врсте пљачки и хајдучија, овдје су лијепо све научили и испекли занат натенане. За овакве производе није крив наш народ, а нису ни ови пљачкаши, што их сад гањају. Крива је држава и њен законодавно-правни систем, односно практична обука које је овде напретек, по свим нивоима, вертикалама и хоризонталама.

Name

ОЗНА СВЕ ДОЗНА

21.12.2018 10:52

Нека кримоса у ЕУ,опет ће требати за уклањање некаквих неподобних,што политичара,што међу собом.Само да се овде не обрачунавају у овој нашој ,,авлији проклетој",како је кренуло,овде ће И Бог или Аллах дићи руке какав је народ утучен од свакодневнице слушајући олош која је испливала И сваким даном све више И јавно се хвале о својим недјелима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

21.12.2018 13:59

Самим тим и у Босни и Херцеговини јер смо дио Европе.

ОДГОВОРИТЕ