Kriminalci iz BiH haraju Evropom

"Organizovane kriminalne grupe iz BiH su među najaktivnijim za organizovane krađe u EU, kao i u vezi s trgovinom ljudima i narkoticima. BiH je jedna od najčešćih destinacija za ukradena vozila iz EU. I dalje postoje velike količine oružja u BiH, što povećava rizik od njegovog švercovanja", navedeno je u najnovijem izvještaju o sprovođenju vizne liberalizacije, koji je uradila Evropska komisija.

Bosna i Hercegovina 21.12.2018 | 10:09
Kriminalci iz BiH haraju Evropom
Bosna i Hercegovina ispunjava mjerila za viznu liberalizaciju, ali i dalje postoje problemi u implementaciji Akcionog plana za migracije i azil, kao i problem organizovanih kriminalnih grupa iz BiH koje djeluju u EU, navedeno je u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

Sudeći po sadržaju samog teksta može se zaključiti da zasad ove manjkavosti ne ugrožavaju bezvizni režim BiH sa EU, ali su izrečena jasna upozorenja da EU očekuje da se riješe ovi problemi.

Podsjećanja radi, izvještaji se redovno podnose nakon što je u martu prošle godine usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima. Mehanizam za suspenziju usvojen je zbog velikog broja lažnih azilanata sa zapadnog Balkana, nakon što su ovim zemljama ukinute vize. Iako je problem lažnih migranata uspješno riješen time što su zemlje zapadnog Balkana proglašene sigurnim, što je ubrzalo njihovu deportaciju, nakon toga pojavio se problem imigranata s Bliskog istoka, koji preko teritorije zapadnog Balkana nastoje ilegalno ući u zemlje zapadne Evrope, posebno Njemačku.

BiH je pohvaljena što je implementirala Strategiju suzbijanja ilegalnih migracija za period 2016-2020, ali je ukazano na probleme nedostatka koordinacije nadležnih tijela u BiH, kao i nedovoljnog broja graničnih policajaca.

"Organizovane kriminalne grupe iz BiH su među najaktivnijim za organizovane krađe u EU, kao i u vezi s trgovinom ljudima i narkoticima. BiH je jedna od najčešćih destinacija za ukradena vozila iz EU. I dalje postoje velike količine oružja u BiH, što povećava rizik od njegovog švercovanja", navedeno je u ovoj izvještaju.

Evropska komisija od BiH traži da pojača ulaganja u bezbjednost granica, da poboljša granične kontrole, registraciju i identifikaciju na njenim granicama, kao i da pojača aktivnosti na prevenciji organizovanog kriminala i pranja novca na koordinisani način uključujući sve agencije za sprovođenje zakona.

Iako je konstatovano da je došlo do napretka u aktivnostima protiv kriminalnih grupa, istaknuto je da i dalje postoje problemi u pravosudnom procesuiranju takvih slučajeva.

Dimitris Avramopulos, komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstva, rekao je da sve zemlje obuhvaćene viznom liberalizacijom, među kojima su, osim BiH, još i Srbija, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, moraju uraditi više na suzbijanju organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

"Bezvizno putovanje između nas i zemalja zapadnog Balkana i istočnog susjedstva donijelo je korist svim stranama. Međutim, uz bezvizno putovanje dolaze i obaveze, i zato pozivamo sve zemlje da svoje obaveze i ispune", rekao je Avramopulos.

(Nezavisne)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Vuk

21.12.2018 09:17

hajde bar u nečem da smo među prvim

ODGOVORITE
Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

21.12.2018 10:03

Први смо захваљујући нашим окупаторима: САД-у, НАТО-у и ЕУ! Они су нас 1992. опет гурнули у братоубилачки рату а од 1996. тзв. БиХ је опет (као и до 1918.) њихов протекторат у коме они смјењују и намећу политичаре, намећу законе, акцизе, кредите и свако могуће оптерећење грађана, њихов тзв. високи представник је саучесник а његови господари (опет ЕУ и НАТО) га годинама не мјењају итд. итд. Схвати да западу не треба јака држава овдје или у комшилуку. Њима треба слаба држава која им се неће супротставити у остваривању њихових геополитичких циљева, треба им слаба држава из које ће моћи да црпе што јефтинију радну снагу (ми смо за њих најскуљи робови - бијели робови - а да тога нисмо ни свејсни) а пражњење овог простора и грцање у кредитима које су нам наметнули (и због тога додатно слабљење државе) им помаже да би лакше дођу до ресурса који су овдје под земљом (а да ми, тј. већина нас, опет тога није свјесна).

Name

Taksirat

21.12.2018 11:17

Upravo tako: sirovi, surovi kapitalizam, sa što više obilježja robovlasništva, to bolje, jeftinije za svjetske vlastodršce. Kada bi se mnogi, važni, ineligentni i širih shvatanja na našim prostorima, mogli Vuče tako u rezenovanju postaviti iznad situacije, možda bi se štagod pametnije moglo i uraditi. Ali nažalost generacije su izgleda genetski zagađene: uska shvatanja + široka zahvatanja = propast. Prokleti Balkan, bunjište Evrope.

Name

Re.

21.12.2018 11:57

Idiote,BiH je drzava a ne tzv.kao tvoj ebtitet tzv.rs.ako je mrzis mrs u p.m.

Name

Klark Anatema

21.12.2018 14:05

Nejfinija vrsta papaka se uzgaja kod nas. Zato cuvajte tekovine revolucije i papke kao zjenicu oka svog!

Name

Za Re

21.12.2018 20:32

eee moj idiote, RS postoji i postojaće... isto kao BiH.

Name

Sram Vas Bilo Vlastodrsci

21.12.2018 09:23

Nase vlasti bi volile da se ukinu vizne olaksice koje imamo,da nas zatvore u tor i da im i dalje radimo kao robovi za 500 km.Oni svi imaju diplomatske i hodaju i trose pare koje su nakrali a svako koj je i jednom otisao negde van vidi odmah kako ljudi zive dobro jer nema nacionalizma i sl cime zavadjaju i vladaju.Tamo se politicari prepiru oko ekonomije i infrasteukture,sta da se uradi vise,ko ce imati bolji most ili auto put u tome se takmice.

ODGOVORITE
Name

Dzo

21.12.2018 09:27

Haraju krimosi i u RS,pa nikom nista,jaci su od sudbine.

ODGOVORITE
Name

Re

21.12.2018 12:16

I svi pod istom zastavicom

Name

Golijat.

21.12.2018 09:46

Hvala bogu a ima ih koliko hocete

ODGOVORITE
Name

Laki

21.12.2018 10:09

Uh stacemo ode nam omladina u EU.

Name

pop

21.12.2018 10:15

U lopovskoj državi i njenim zapišanim prostorima, okovanoj lopovskom vlašću, najbolje uspjevaju lopovi i kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Praktična obuka je ključna

21.12.2018 11:19

BiH izvozi u zemlje zapadne evrope jeftinu radnu snagu, ali istivremeno i pošasti koje s tim idu. Sve vrste kriminalaca, malih i velikih, za sve vrste pljački i hajdučija, ovdje su lijepo sve naučili i ispekli zanat natenane. Za ovakve proizvode nije kriv naš narod, a nisu ni ovi pljačkaši, što ih sad ganjaju. Kriva je država i njen zakonodavno-pravni sistem, odnosno praktična obuka koje je ovde napretek, po svim nivoima, vertikalama i horizontalama.

Name

OZNA SVE DOZNA

21.12.2018 10:52

Neka krimosa u EU,opet će trebati za uklanjanje nekakvih nepodobnih,što političara,što među sobom.Samo da se ovde ne obračunavaju u ovoj našoj ,,avliji prokletoj",kako je krenulo,ovde će I Bog ili Allah dići ruke kakav je narod utučen od svakodnevnice slušajući ološ koja je isplivala I svakim danom sve više I javno se hvale o svojim nedjelima....

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

21.12.2018 13:59

Samim tim i u Bosni i Hercegovini jer smo dio Evrope.

ODGOVORITE