Министар одбране САД дао оставку

Министар одбране Сједињених Држава Џим Матис поднио је оставку која ће ступити на снагу крајем фебруара, објављено је у Вашингтону.

Свијет 21.12.2018 | 08:42
Министар одбране САД дао оставку
Оставка стиже дан након што је амерички предсједник Доналд Трамп објавио да ће све америчке трупе повући из Сирије.
 
Матис је као разлог у писму навео разлике између њега и Трампа, док је амерички предсједник на Тwиттеру написао "да је Матис био од велике помоћи у убјеђивању савезника и других земља да плаћају свој дио војних обавеза".
 
Трамп није именовао његовог насљедника, али је најавио да ће новог министра одбране изабрати убрзо.
 
У писму оставке Матис је навео да је "третирао савезнике са поштовањем" и користио "сва средстава америчке моћи да осигура заједничку одбрану".
 
"Пошто имате право да имате секретара одбране чија су гледишта више сагласна са Вашим о овим и другим питањима, вјерујем да је исправно да поднесем оставку", навео је генерал Матис у писму.
 
У сриједу је Трамп објавио одлуку о повлачењу 2.000 америчких војника из Сирије, уз образложење да је "Исламска држава" поражена.
 
Вијест која је дочекана са оштром критиком, у супротности је са Матисовом позицијом о рату у Сирији.
 
Свјетске агенције извјештавају да су се Матис и други савјетници за националну безбједност противили тој одлуци, уз оцјену да је Русији, Ирану и Турској предата побједа.
 
Ројтерс цитира неименованог званичника Бијеле куће који је рекао да је Матис поднио оставку током састанка са Трампом, након што су двојица америчких званичника исказали различита мишљења о неким питањима.
 
"Вјерујем да морамо бити резолутни и неупитни у нашем приступу оним земљама чији се стратешки интереси у све већој супротности са нашим", навео је Матис у писму оставке.
 
"Јасно је да Кина и Русија, на примјер, желе да обликују свијет у складу са њиховим ауторитарним моделом, користећи овласти вета над другим нацијама и њиховим економским, дипломатским и безбједносним одлукама да би промовисали сопствене интересе на штету својих сусједа, Америке и наших савезника", прецизирао је.
 
Матис је посљедњи у низу високих званичника Трампове администрације који одлази због мање-више отвореног неслагања са америчким предсједником.
 
(РСЕ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Радојица

21.12.2018 08:06

И треба да иде представник дубоке државе и Сорошев кадар. Нажалост таквих као он има још пуно јер Сорош је деценијама радио на томе и не могу се само за један предсједнички мандат очистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.12.2018 08:07

У Републици Српској се тако нешто не може догодити. Ми уопште немамо министра одбране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

21.12.2018 08:21

РС није дрзава нити има свијест за такве ствари.У РС какви градјани таква власт.Али морам признати власт је пуно боља од градјана ми смо једне обицне овце за сисање.

Name

Горан

21.12.2018 10:17

Србима је држава Република Српска довољна, једина и не треба јој пропала бих. Без езе је да се упињете у оживљавању мртваца.

Name

Наравно

21.12.2018 21:02

Али зато имамо министра за напад.

Name

куку нама са нама

21.12.2018 08:11

Сад це ово из Додикистана окарактерисати као поцетак распада Америке и објасњавати како и овај догадјај иде на руку Србима,те да је одлука о војној неутралности пун погодак.Као да гледам Бисерку,како забацива своју косу плаву и од народа прави будалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страну На Салу

21.12.2018 21:05

Збиља,а ста це Американцима министар одбране, када они увијек нападну друге,никада се не бране.

ОДГОВОРИТЕ