Ministar odbrane SAD dao ostavku

Ministar odbrane Sjedinjenih Država Džim Matis podnio je ostavku koja će stupiti na snagu krajem februara, objavljeno je u Vašingtonu.

Svijet 21.12.2018 | 08:42
Ministar odbrane SAD dao ostavku
Ostavka stiže dan nakon što je američki predsjednik Donald Tramp objavio da će sve američke trupe povući iz Sirije.
 
Matis je kao razlog u pismu naveo razlike između njega i Trampa, dok je američki predsjednik na Twitteru napisao "da je Matis bio od velike pomoći u ubjeđivanju saveznika i drugih zemlja da plaćaju svoj dio vojnih obaveza".
 
Tramp nije imenovao njegovog nasljednika, ali je najavio da će novog ministra odbrane izabrati ubrzo.
 
U pismu ostavke Matis je naveo da je "tretirao saveznike sa poštovanjem" i koristio "sva sredstava američke moći da osigura zajedničku odbranu".
 
"Pošto imate pravo da imate sekretara odbrane čija su gledišta više saglasna sa Vašim o ovim i drugim pitanjima, vjerujem da je ispravno da podnesem ostavku", naveo je general Matis u pismu.
 
U srijedu je Tramp objavio odluku o povlačenju 2.000 američkih vojnika iz Sirije, uz obrazloženje da je "Islamska država" poražena.
 
Vijest koja je dočekana sa oštrom kritikom, u suprotnosti je sa Matisovom pozicijom o ratu u Siriji.
 
Svjetske agencije izvještavaju da su se Matis i drugi savjetnici za nacionalnu bezbjednost protivili toj odluci, uz ocjenu da je Rusiji, Iranu i Turskoj predata pobjeda.
 
Rojters citira neimenovanog zvaničnika Bijele kuće koji je rekao da je Matis podnio ostavku tokom sastanka sa Trampom, nakon što su dvojica američkih zvaničnika iskazali različita mišljenja o nekim pitanjima.
 
"Vjerujem da moramo biti rezolutni i neupitni u našem pristupu onim zemljama čiji se strateški interesi u sve većoj suprotnosti sa našim", naveo je Matis u pismu ostavke.
 
"Jasno je da Kina i Rusija, na primjer, žele da oblikuju svijet u skladu sa njihovim autoritarnim modelom, koristeći ovlasti veta nad drugim nacijama i njihovim ekonomskim, diplomatskim i bezbjednosnim odlukama da bi promovisali sopstvene interese na štetu svojih susjeda, Amerike i naših saveznika", precizirao je.
 
Matis je posljednji u nizu visokih zvaničnika Trampove administracije koji odlazi zbog manje-više otvorenog neslaganja sa američkim predsjednikom.
 
(RSE)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Радојица

21.12.2018 08:06

И треба да иде представник дубоке државе и Сорошев кадар. Нажалост таквих као он има још пуно јер Сорош је деценијама радио на томе и не могу се само за један предсједнички мандат очистити.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

21.12.2018 08:07

U Republici Srpskoj se tako nešto ne može dogoditi. Mi uopšte nemamo ministra odbrane.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

21.12.2018 08:21

RS nije drzava niti ima svijest za takve stvari.U RS kakvi gradjani takva vlast.Ali moram priznati vlast je puno bolja od gradjana mi smo jedne obicne ovce za sisanje.

Name

Горан

21.12.2018 10:17

Србима је држава Република Српска довољна, једина и не треба јој пропала бих. Без езе је да се упињете у оживљавању мртваца.

Name

Naravno

21.12.2018 21:02

Ali zato imamo ministra za napad.

Name

kuku nama sa nama

21.12.2018 08:11

Sad ce ovo iz Dodikistana okarakterisati kao pocetak raspada Amerike i objasnjavati kako i ovaj dogadjaj ide na ruku Srbima,te da je odluka o vojnoj neutralnosti pun pogodak.Kao da gledam Biserku,kako zabaciva svoju kosu plavu i od naroda pravi budalu

ODGOVORITE
Name

Stranu Na Salu

21.12.2018 21:05

Zbilja,a sta ce Amerikancima ministar odbrane, kada oni uvijek napadnu druge,nikada se ne brane.

ODGOVORITE