Ако се спремате да идете у Истанбул, понесите пластичне флаше

Људи у Истанбулу сада могу да плате градски превоз са пластичним флашама, чиме се град у Турској придружио осталим местима у свету који су омогућили исти систем како би утицали на еколошку свест грађана.

Путовања 15.12.2018 | 11:55
Ако се спремате да идете у Истанбул, понесите пластичне флаше
Свака боца коју убаце у машину додаје кредит на њихову картицу за превоз. Иницијатива је дошла након што је Турска одлучила да побољша свој "досије" о рециклирању отпада.

“Пројекат је веома добар, јер је важно да се рециклира и обрати пажња на животну средину. Често размишљам како имам пластичну флашу и да не знам где да је ставим, па је бацим. Сада могу да их користим како би платио превоз“, рекао је студент агенцији Басел АФП.

Машине за рециклажу се налазе тренутно на три места у подземној железници у Истанбулу, али се званичници надају да ће их у будућности бити више.

Турска има веома лошу репутацију по питању рециклаже.

Систем рециклаже у замену за кредит на картици за превоз имају и у Сурабаји у Индонезији, Сиднеј, који нуди и биоскопске карте, Тајпеј, као и Пекинг.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Липа

19.12.2018 10:14

Истанбул тј Цариград и сву данашњу Турску су окупирали Турци и углавном побили некадашње православно становништво. Записано је да слиједи освета.

ОДГОВОРИТЕ