Ako se spremate da idete u Istanbul, ponesite plastične flaše

Ljudi u Istanbulu sada mogu da plate gradski prevoz sa plastičnim flašama, čime se grad u Turskoj pridružio ostalim mestima u svetu koji su omogućili isti sistem kako bi uticali na ekološku svest građana.

Putovanja 15.12.2018 | 11:55
Ako se spremate da idete u Istanbul, ponesite plastične flaše
Svaka boca koju ubace u mašinu dodaje kredit na njihovu karticu za prevoz. Inicijativa je došla nakon što je Turska odlučila da poboljša svoj "dosije" o recikliranju otpada.

“Projekat je veoma dobar, jer je važno da se reciklira i obrati pažnja na životnu sredinu. Često razmišljam kako imam plastičnu flašu i da ne znam gde da je stavim, pa je bacim. Sada mogu da ih koristim kako bi platio prevoz“, rekao je student agenciji Basel AFP.

Mašine za reciklažu se nalaze trenutno na tri mesta u podzemnoj železnici u Istanbulu, ali se zvaničnici nadaju da će ih u budućnosti biti više.

Turska ima veoma lošu reputaciju po pitanju reciklaže.

Sistem reciklaže u zamenu za kredit na kartici za prevoz imaju i u Surabaji u Indoneziji, Sidnej, koji nudi i bioskopske karte, Tajpej, kao i Peking.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lipa

19.12.2018 11:14

Istanbul tj Carigrad i svu današnju Tursku su okupirali Turci i uglavnom pobili nekadašnje pravoslavno stanovništvo. Zapisano je da slijedi osveta.

ODGOVORITE