Косово добило оружане снаге

У Скупштини Косова усвојена два нацрта закона који омогућавају трансформацију Косовских снага безбједности. У парламент ушло и неколико будућих "војника".

Република Српска 14.12.2018 | 11:55
Косово добило оружане снаге
Први закон који је усвојен је нацрт закона о трансформацији КСБ у Министарство одбране, а други нацрт закона о трансформацији у оружане снаге. У 11:20 усвојен је и посљедњи, трећи нацрт закона чиме је и званично формално- правно завршена процедура формирања косовских оружаних снага.

Како је јавио дописник РТС, нацрти закона усвојени су по убрзаној процедури и једногласно.

Иначе, данашњи дан, и у Београду и у Приштини означавају као "дан Д". Истовремено, припадници Кфора распоређени су на мосту који дијели Косовску Митровицу на сјеверни и јужни дио, док хеликоптери НАТО надлећу Приштину. Председник Србије у копненој зони безбједности наредна 72 сата. У згради косовске скупштине јако обезбјеђење јавља РТС.

На дневном реду пленарне сједнице косовског парламента данас је само једна тачка дневног реда, гласање о пакету закона којима се мијења улога КБС из безбједносних снага у косовске оружане снаге.

Ова одлука, која долази послије година покушавања, подржана је од САД и Њемачке, али јој се противе ЕУ и НАТО, који тренутно чува границе Косова. Каха пише да су Срби у "стању узбуне" због опасности да ће ситуација да се погорша, и траже да међународни представници интервенишу како би паралисали циљеве Косова у погледу формирања војске.

Скупштина, што је ријеткост у овој законодавној власти, има план да одржи сједницу на којој ће се донијети одлука. На дневном реду је гласање за нацрт Закона за Министарство одбране, нацрт Закона за КБС, као и нацрт Закона за служби у КБС.

За њихово усвајање су се изјасниле све албанске парламентарне групе и мањинске заједнице, осим СЛ. Током разматрања између два читања, препоручено је и више од 40 амандмана, са изузимањем функционалних одбора, који би се изгласали на сједници.

Члан нацрта закона који обухвата надлежности и обавезе КБС, има свеукупно три става. "КБС штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово", наводи се у промеијњеном члану, према препоруци Одбора за надзор КБС. У спонзорисаном закону од стране Владе наводило се само "интегритет…".

"КБС су мултиетничке професионалне војне снаге, наоружане и овлашћене да служе у земљи и ван ње, у складу са мандатом који јој даје Устав и закони", наводи се у тачки 2 овог члана. Опште активности које се приписују КБС су: заштита територијалног интегритета Косова; заштита грађана и заједница Косова, војна подршка цивилним властима, и учешће у међународним операцијама. Пошто се закони усвоје у Скупштини, централна церемонија ће се премјестити у простор Министарства за КБС.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Гацко

14.12.2018 10:57

Бице рата на балкану опет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г7

14.12.2018 11:41

Оце, оце како да неце... Да га је требало бити вјеруј да би било. Ми се ниста не питамо као ни они доле, велике силе одлуцују о свему, па назалост и о теби и о мени као и свима нама.

Name

Какав рат?

14.12.2018 11:43

Мозда Вуциц и Додик да РАТУЈУ.НАРОД СРПСКИ НИКАД ВИСЕ! Данас и некакви целиници РС усвајају МАП план приступања Нато савезу, а који је здусно потписао Радмановиц. До видје ја до ослободјења!

Name

ре Гацко

14.12.2018 12:10

НИКАД више рата, може бити само у случају напада косовске војске према централној Србји али то је тотално мало вјероватно, нема рата 1000%, какав такав баланс у војној сили значи мир, да је Босна имала 1992-е оружану слику као данас кантон Сарајево рата не би било. Прича о некаквом "Србима наметнутом рату" је за малу дјецу, ево примјера Косово...иии, опет нема рата, неће га ни бити.

Name

царлито

14.12.2018 11:07

А ста се друго могло оцекивати. На залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈКО

14.12.2018 11:11

И СТА ЦЕМО САД ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец одавно

14.12.2018 11:18

Помоце браца Руси,ал мало морген хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

14.12.2018 11:18

Али це зато наса "армада" да буде војно неутрална,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саx

14.12.2018 11:56

"Тешко" народу... и Србима и Албанцима... кад о њима одлучују нарко дилери и модерни пљачкаши. Сви ће они наћи корист, а народ?! Да су паметни да се скупе па напраше и једну и другу гарнитуру власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

14.12.2018 12:00

Ма нису то они усвојили, и њима досла директива. Амери повукли потез на саховској табли Балкана. Цека се потез Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

14.12.2018 14:08

Распали да тразим азил овамо , доста ми је продузавања радне дозволе .

ОДГОВОРИТЕ