Kosovo dobilo oružane snage

U Skupštini Kosova usvojena dva nacrta zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti. U parlament ušlo i nekoliko budućih "vojnika".

Republika Srpska 14.12.2018 | 11:55
Kosovo dobilo oružane snage
Prvi zakon koji je usvojen je nacrt zakona o transformaciji KSB u Ministarstvo odbrane, a drugi nacrt zakona o transformaciji u oružane snage. U 11:20 usvojen je i posljednji, treći nacrt zakona čime je i zvanično formalno- pravno završena procedura formiranja kosovskih oružanih snaga.

Kako je javio dopisnik RTS, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno.

Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini označavaju kao "dan D". Istovremeno, pripadnici Kfora raspoređeni su na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio, dok helikopteri NATO nadleću Prištinu. Predsednik Srbije u kopnenoj zoni bezbjednosti naredna 72 sata. U zgradi kosovske skupštine jako obezbjeđenje javlja RTS.

Na dnevnom redu plenarne sjednice kosovskog parlamenta danas je samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se mijenja uloga KBS iz bezbjednosnih snaga u kosovske oružane snage.

Ova odluka, koja dolazi poslije godina pokušavanja, podržana je od SAD i Njemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova. Kaha piše da su Srbi u "stanju uzbune" zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske.

Skupština, što je rijetkost u ovoj zakonodavnoj vlasti, ima plan da održi sjednicu na kojoj će se donijeti odluka. Na dnevnom redu je glasanje za nacrt Zakona za Ministarstvo odbrane, nacrt Zakona za KBS, kao i nacrt Zakona za službi u KBS.

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim SL. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, koji bi se izglasali na sjednici.

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava. "KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", navodi se u promeijnjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS. U sponzorisanom zakonu od strane Vlade navodilo se samo "integritet…".

"KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni", navodi se u tački 2 ovog člana. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama. Pošto se zakoni usvoje u Skupštini, centralna ceremonija će se premjestiti u prostor Ministarstva za KBS.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Gacko

14.12.2018 11:57

Bice rata na balkanu opet

ODGOVORITE
Name

G7

14.12.2018 12:41

Oce, oce kako da nece... Da ga je trebalo biti vjeruj da bi bilo. Mi se nista ne pitamo kao ni oni dole, velike sile odlucuju o svemu, pa nazalost i o tebi i o meni kao i svima nama.

Name

Kakav rat?

14.12.2018 12:43

Mozda Vucic i Dodik da RATUJU.NAROD SRPSKI NIKAD VISE! Danas i nekakvi celinici RS usvajaju MAP plan pristupanja Nato savezu, a koji je zdusno potpisao Radmanovic. Do vidje ja do oslobodjenja!

Name

re Gacko

14.12.2018 13:10

NIKAD više rata, može biti samo u slučaju napada kosovske vojske prema centralnoj Srbji ali to je totalno malo vjerovatno, nema rata 1000%, kakav takav balans u vojnoj sili znači mir, da je Bosna imala 1992-e oružanu sliku kao danas kanton Sarajevo rata ne bi bilo. Priča o nekakvom "Srbima nametnutom ratu" je za malu djecu, evo primjera Kosovo...iii, opet nema rata, neće ga ni biti.

Name

carlito

14.12.2018 12:07

A sta se drugo moglo ocekivati. Na zalost.

ODGOVORITE
Name

RAJKO

14.12.2018 12:11

I STA CEMO SAD ?

ODGOVORITE
Name

Vec odavno

14.12.2018 12:18

Pomoce braca Rusi,al malo morgen hehe

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

14.12.2018 12:18

Ali ce zato nasa "armada" da bude vojno neutralna,haha

ODGOVORITE
Name

Sax

14.12.2018 12:56

"Teško" narodu... i Srbima i Albancima... kad o njima odlučuju narko dileri i moderni pljačkaši. Svi će oni naći korist, a narod?! Da su pametni da se skupe pa napraše i jednu i drugu garnituru vlasti.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

14.12.2018 13:00

Ma nisu to oni usvojili, i njima dosla direktiva. Ameri povukli potez na sahovskoj tabli Balkana. Ceka se potez Rusa.

ODGOVORITE
Name

Igor

14.12.2018 15:08

Raspali da trazim azil ovamo , dosta mi je produzavanja radne dozvole .

ODGOVORITE