Протест радника, бачен сузавац

На протесту више хиљада Мађара против нових закона о раду и управним судовима у Будимпешти је дошло до сукоба са полицијом која је употријебила сузавац и бибер спреј да би их растјерала испред парламента.

Свијет 14.12.2018 | 07:58
Протест радника, бачен сузавац
Након што су прошли кроз центар Будимпеште, дио демонстраната се касно синоћ вратио на Трг Кошут и, упркос позивима да скуп остане миран, бацио флаше и димне бомбе на полицију која је чувала зграду парламента, јавио је АП.

Хиљаде Мађара протестовале су у четвртак увече у Будимпешти, настављајући демонстрације које су почеле у сриједу против нових закона о раду и управним судовима.

Владајућа партија Фидес премијера Виктора Орбана усвојила је нова два закона у сриједу, упркос протестима опозиције и нередима на улицама, пренио је Ројтерс.

Око 3.000 демонстраната окупило се испред парламента и синоћ и касније блокирало саобраћај на једном од мостова преко Дунава.

Демонстранти су првенствено незадовољни законом који омогућава послодавцима да од запослених траже да годишње раде до 400 сати прековремено.

Усвојен је и закон о управним судовима за који групе за заштиту људских права сматрају да би могао довести до политичког мијешања у правосудна питања. Мађарска влада одбацује такве оптужбе.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

075

14.12.2018 07:18

Кажу "ЕУ највећи ступањ људских права у повијести"! Али у стварности: Пољска, Литва, Летонија, Естонија, Бугарска, Маџарска, Хрватска, Италија, Аустрија, од скора Чешка, Словачка, Данска, Финска, од скора и Шведска, више од половине ЕУ држава стање као на Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

14.12.2018 07:49

Ево шта сам ноћас сањао...На протесту више хиљада Срба против нових закона о раду и управним судовима у Бања Луци је дошло до сукоба са полицијом која је употријебила сузавац и бибер спреј да би их растјерала испред парламента. Након што су прошли кроз центар Бања Луке дио демонстраната се касно синоћ вратио на Трг Крајине и, упркос позивима да скуп остане миран, бацио флаше и димне бомбе на полицију која је чувала зграду парламента, јавио је АП. Хиљаде Срба протестовале су у четвртак увече у Бања Луци , настављајући демонстрације које су почеле у сриједу против нових закона о раду и управним судовима. Владајућа партија СНСД Милорада Додика усвојила је нова два закона у сриједу, упркос протестима опозиције и нередима на улицама, пренио је Ројтерс. Око 3.000 демонстраната окупило се испред парламента и синоћ и касније блокирало саобраћај на једном од мостова преко Врбаса. Демонстранти су првенствено незадовољни законом који омогућава послодавцима да од запослених траже да годишње раде до 400 сати прековремено. Усвојен је и закон о управним судовима за који групе за заштиту људских права сматрају да би могао довести до политичког мијешања у правосудна питања. Полиција РС влада одбацује такве оптужбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

14.12.2018 09:31

ОВДЕ НИЈЕ ПОЕНТА У ПРОТЕСТИМА, НЕГО У ТОМЕ ДА СЕ КОД МАЂАРА ТРАЖИ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА ДА ПОСЛОДАВЦИ МОГУ ДА ТРАЖЕ ПРЕКОВРЕМЕНИ РАД РАДНИКА.... КОД НАШИХ "МАЂИОНИЧАРА" МИЛОРАДА ДОДИКА ЗАКОН ЈЕ ОДЛИЧАН ЗА РАДНИКЕ И ВЛАСТ НЕ МИСЛИ ДА ГА МЈЕЊА, ЗАТО ЈЕР ИМ НЕ ПАДА НА ПАМЕТ ДА ГА ПОШТУЈУ И СПРОВОДЕ. ТО ЈЕ БИТНА РАЗЛИКА У ТОЈ "ПРИЧИ" КАКО ТО БИСЕРКА КАЖЕ... ДАКЛЕ МАНИТЕ СЕ ПУСТИХ СНОВА - НЕМА ПРОТЕСТА !!!