Protest radnika, bačen suzavac

Na protestu više hiljada Mađara protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima u Budimpešti je došlo do sukoba sa policijom koja je upotrijebila suzavac i biber sprej da bi ih rastjerala ispred parlamenta.

Svijet 14.12.2018 | 07:58
Protest radnika, bačen suzavac
Nakon što su prošli kroz centar Budimpešte, dio demonstranata se kasno sinoć vratio na Trg Košut i, uprkos pozivima da skup ostane miran, bacio flaše i dimne bombe na policiju koja je čuvala zgradu parlamenta, javio je AP.

Hiljade Mađara protestovale su u četvrtak uveče u Budimpešti, nastavljajući demonstracije koje su počele u srijedu protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima.

Vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana usvojila je nova dva zakona u srijedu, uprkos protestima opozicije i neredima na ulicama, prenio je Rojters.

Oko 3.000 demonstranata okupilo se ispred parlamenta i sinoć i kasnije blokiralo saobraćaj na jednom od mostova preko Dunava.

Demonstranti su prvenstveno nezadovoljni zakonom koji omogućava poslodavcima da od zaposlenih traže da godišnje rade do 400 sati prekovremeno.

Usvojen je i zakon o upravnim sudovima za koji grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi mogao dovesti do političkog miješanja u pravosudna pitanja. Mađarska vlada odbacuje takve optužbe.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

075

14.12.2018 08:18

Kažu "EU najveći stupanj ljudskih prava u povijesti"! Ali u stvarnosti: Poljska, Litva, Letonija, Estonija, Bugarska, Madžarska, Hrvatska, Italija, Austrija, od skora Češka, Slovačka, Danska, Finska, od skora i Švedska, više od polovine EU država stanje kao na Balkanu!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

14.12.2018 08:49

Evo šta sam noćas sanjao...Na protestu više hiljada Srba protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima u Banja Luci je došlo do sukoba sa policijom koja je upotrijebila suzavac i biber sprej da bi ih rastjerala ispred parlamenta. Nakon što su prošli kroz centar Banja Luke dio demonstranata se kasno sinoć vratio na Trg Krajine i, uprkos pozivima da skup ostane miran, bacio flaše i dimne bombe na policiju koja je čuvala zgradu parlamenta, javio je AP. Hiljade Srba protestovale su u četvrtak uveče u Banja Luci , nastavljajući demonstracije koje su počele u srijedu protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima. Vladajuća partija SNSD Milorada Dodika usvojila je nova dva zakona u srijedu, uprkos protestima opozicije i neredima na ulicama, prenio je Rojters. Oko 3.000 demonstranata okupilo se ispred parlamenta i sinoć i kasnije blokiralo saobraćaj na jednom od mostova preko Vrbasa. Demonstranti su prvenstveno nezadovoljni zakonom koji omogućava poslodavcima da od zaposlenih traže da godišnje rade do 400 sati prekovremeno. Usvojen je i zakon o upravnim sudovima za koji grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi mogao dovesti do političkog miješanja u pravosudna pitanja. Policija RS vlada odbacuje takve optužbe.

ODGOVORITE
Name

TORRO

14.12.2018 10:31

OVDE NIJE POENTA U PROTESTIMA, NEGO U TOME DA SE KOD MAĐARA TRAŽI IZMJENA ZAKONA DA POSLODAVCI MOGU DA TRAŽE PREKOVREMENI RAD RADNIKA.... KOD NAŠIH "MAĐIONIČARA" MILORADA DODIKA ZAKON JE ODLIČAN ZA RADNIKE I VLAST NE MISLI DA GA MJENJA, ZATO JER IM NE PADA NA PAMET DA GA POŠTUJU I SPROVODE. TO JE BITNA RAZLIKA U TOJ "PRIČI" KAKO TO BISERKA KAŽE... DAKLE MANITE SE PUSTIH SNOVA - NEMA PROTESTA !!!