"Делфини" у 2018: Позлатили су и ову годину!

У 12 месеци за нама, ватерполо репрезентација Србије освојила је три медаље, остала на врху и уз то представила снаге за будућност. Уживали смо уз Савићев тим.

Остали спортови 15.12.2018 | 22:15
"Делфини" у 2018: Позлатили су и ову годину!
Ватерполо репрезентација Србије завршила је на најлепши начин још једну успешну, позлаћену годину.

Изабраници Дејана Савића у среду су у Нишу савладали највећег ривала, репрезентацију Хрватске, у лепом амбијенту нишког базена. Испуњено гледалиште пратило је спектакл и добило вече за памћење.

Победом на петерце против светског шампиона, актуелни олимпијски и континентални владари заокружили су урађено у последњих 12 месеци, током којих су остварили амбиције и такмичарске циљеве. Почев од најважнијег - одбране европске титуле у Барселони.

Као што је много пута истакнуто, Савић и "делфини" рад заснивају на олимпијским циклусима, а 2018. најавила је добре ствари и у 2019, у којој ће наш тим кроз Европа куп и Светску лигу (СЛ) имати шансу да наредног лета избори визу за Токио. Надамо се да ће то урадити у Београду, јер је Ватерполо савез Србије званично поднео кандидатуру за организацију завршног турнира СЛ.

Финални турнир Европа купа биће одржан од 5. до 7. априла у Будимпешти, а три тима ("плус 1", зависно од домаћина) избориће пласман на Супер финале Светске лиге, заказано од 18. од 23. јуна 2019. године.

Позитивна вест са скупа ФИНА бироа у Кини учинила би причу о репрезентацији и години за нама још лепшом. А, та прича почиње и завршава се Европским првенством (ЕП) у Барселони и одбрањеним златом.

У припреми за континентални турнир, Савићев тим је крајем јуна у Тарагони обликовао форму на Медитеранским играма, прошао неколико озбиљних провера (против Црне Горе, пре свега) и две недеље уочи почетка ЕП том титулом наговестио успешно лето. Андрија Прлаиновић није наступио на том турниру због опоравка од повреде, али је и без њега у финалу пала Грчка - после петераца. 

Уосталом, баш такве - узбудљиве победе "делфина" обележиле су 2018. године.

Уследио је финиш припрема и формирање састава за Барселону и "оно главно", где је Савић први пут повео дебитанта Немању Вица, што се испоставило као пун погодак, јер је центар из Котора дао значајан допринос успеху.

У групној фази Европског првенства, на почетку је пред "делфинима" пала Румунија, затим је "потопљена" и борбена Русија, а први део турнира окончан је перфектно захваљујући рутинској победи против Словачке. Потом је уследило оно најважније...

Већ у четвртфиналу догодио се дерби против Мађара, вицешампиона света. Бранислав Митровић блистао је пред голом, па су га северне "комшије" савладале тек пред полувреме. У том тренутку резултат је био 5:0 и било је сасвим јасно ко ће победити. 

Полуфинални ривал био је најтежи могући - Хрватска, са којом су "делфини" ове године играли чак рекордних, ПЕТ пута. У борби за финале наш тим добио је и искористио шансу за реванш за пораз од претходног лета, у полуфиналу Светског првенства. 

Милош Ћук је почео утакмицу сјајно, дао је три гола, а гладијаторска борба је исцрпела два тима. Савић је на тајм-аутима говорио играчима да разуме да су "мртви од умора", али они нису стајали, већ су "мушки" завршили меч и оверили победу сјајним лобом Душана Мандића.

Иако су српски репрезентативци пуни искуства и одлчино свесни да нема унапред добијене утакмице, физички и психолошки умор, као и растерећени Шпанци били су велика препрека у борби за злато, али је и она прескочена. Меч је после узбудљиве четири четвртине отишао у петерце, у којима је на најслађи начин остварен огроман успех - повратак на европски трон.

Та шпанска ноћ била је и финале календарске године репрезентације, иако Дејан Савић није имао одмор, као ни млађи чланови златног тима. 

Капитен Филип Филиповић је после повратка у Београд пожелео срећу Вицу, Мандићу, Сави Ранђеловићу, Николи Јакшићу, Страхињи Рашовићу и осталим члановима репрезентације који су "радни септембар" провели на ФИНА Светском купу у Берлину.

После сјајног, борбеног дуела против фаворизоване Хрватске, берлински домет подмлађених "делфина" било је полуфинале, у којем је Мађарска добила шансу да се колико-толико "освети" за Барселону. Селектор Савић је уз осмех окупио екипу после утакмице, а његови играчи су потом освојили бронзу, тријумфом против Немачке 15:9.

"Овај тим има будућност", била је порука трофејног тренера "орлова", након последње такмичарске обавезе са екипом у којој није било играча старијег од 26 година. Самим тим, логично је очекивати да се у том тиму налази и потенцијални костур репрезентације за Олимпијске игре 2024. у Паризу.

Такмичарску 2019. "делфини" ће почети 19. фебруара, утакмицом против Румуније код куће, а затим ће гостовати Хрватској, 12. марта. Потом су на програму завршни турнири Европа купа и Светске лиге, а најзначајније такмичење биће одржано у јулу, када ће у Јужној Кореји бити одиграно Светско првенство, на којем ће наш тим бранити бронзу.

Наш национални тим тако је освојио и трећу медаљу у 2018. години, лепо завршеној у Нишу, у другом колу Европа купа, започетог новембарском победом против Румуније. Српски ватерполисти добили су после тријумфа против Хрватске дугачак аплауз захвалности за све што су пружили, показали и ставили око врата у 12 месеци за нама. 

Остали су на врху, пркосили логици и показали зашто су најбољи. Била је ово још једна сјајна година наше ватерполо репрезентације.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар