"Delfini" u 2018: Pozlatili su i ovu godinu!

U 12 meseci za nama, vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je tri medalje, ostala na vrhu i uz to predstavila snage za budućnost. Uživali smo uz Savićev tim.

Ostali sportovi 15.12.2018 | 22:15
"Delfini" u 2018: Pozlatili su i ovu godinu!
Vaterpolo reprezentacija Srbije završila je na najlepši način još jednu uspešnu, pozlaćenu godinu.

Izabranici Dejana Savića u sredu su u Nišu savladali najvećeg rivala, reprezentaciju Hrvatske, u lepom ambijentu niškog bazena. Ispunjeno gledalište pratilo je spektakl i dobilo veče za pamćenje.

Pobedom na peterce protiv svetskog šampiona, aktuelni olimpijski i kontinentalni vladari zaokružili su urađeno u poslednjih 12 meseci, tokom kojih su ostvarili ambicije i takmičarske ciljeve. Počev od najvažnijeg - odbrane evropske titule u Barseloni.

Kao što je mnogo puta istaknuto, Savić i "delfini" rad zasnivaju na olimpijskim ciklusima, a 2018. najavila je dobre stvari i u 2019, u kojoj će naš tim kroz Evropa kup i Svetsku ligu (SL) imati šansu da narednog leta izbori vizu za Tokio. Nadamo se da će to uraditi u Beogradu, jer je Vaterpolo savez Srbije zvanično podneo kandidaturu za organizaciju završnog turnira SL.

Finalni turnir Evropa kupa biće održan od 5. do 7. aprila u Budimpešti, a tri tima ("plus 1", zavisno od domaćina) izboriće plasman na Super finale Svetske lige, zakazano od 18. od 23. juna 2019. godine.

Pozitivna vest sa skupa FINA biroa u Kini učinila bi priču o reprezentaciji i godini za nama još lepšom. A, ta priča počinje i završava se Evropskim prvenstvom (EP) u Barseloni i odbranjenim zlatom.

U pripremi za kontinentalni turnir, Savićev tim je krajem juna u Taragoni oblikovao formu na Mediteranskim igrama, prošao nekoliko ozbiljnih provera (protiv Crne Gore, pre svega) i dve nedelje uoči početka EP tom titulom nagovestio uspešno leto. Andrija Prlainović nije nastupio na tom turniru zbog oporavka od povrede, ali je i bez njega u finalu pala Grčka - posle peteraca. 

Uostalom, baš takve - uzbudljive pobede "delfina" obeležile su 2018. godine.

Usledio je finiš priprema i formiranje sastava za Barselonu i "ono glavno", gde je Savić prvi put poveo debitanta Nemanju Vica, što se ispostavilo kao pun pogodak, jer je centar iz Kotora dao značajan doprinos uspehu.

U grupnoj fazi Evropskog prvenstva, na početku je pred "delfinima" pala Rumunija, zatim je "potopljena" i borbena Rusija, a prvi deo turnira okončan je perfektno zahvaljujući rutinskoj pobedi protiv Slovačke. Potom je usledilo ono najvažnije...

Već u četvrtfinalu dogodio se derbi protiv Mađara, vicešampiona sveta. Branislav Mitrović blistao je pred golom, pa su ga severne "komšije" savladale tek pred poluvreme. U tom trenutku rezultat je bio 5:0 i bilo je sasvim jasno ko će pobediti. 

Polufinalni rival bio je najteži mogući - Hrvatska, sa kojom su "delfini" ove godine igrali čak rekordnih, PET puta. U borbi za finale naš tim dobio je i iskoristio šansu za revanš za poraz od prethodnog leta, u polufinalu Svetskog prvenstva. 

Miloš Ćuk je počeo utakmicu sjajno, dao je tri gola, a gladijatorska borba je iscrpela dva tima. Savić je na tajm-autima govorio igračima da razume da su "mrtvi od umora", ali oni nisu stajali, već su "muški" završili meč i overili pobedu sjajnim lobom Dušana Mandića.

Iako su srpski reprezentativci puni iskustva i odlčino svesni da nema unapred dobijene utakmice, fizički i psihološki umor, kao i rasterećeni Španci bili su velika prepreka u borbi za zlato, ali je i ona preskočena. Meč je posle uzbudljive četiri četvrtine otišao u peterce, u kojima je na najslađi način ostvaren ogroman uspeh - povratak na evropski tron.

Ta španska noć bila je i finale kalendarske godine reprezentacije, iako Dejan Savić nije imao odmor, kao ni mlađi članovi zlatnog tima. 

Kapiten Filip Filipović je posle povratka u Beograd poželeo sreću Vicu, Mandiću, Savi Ranđeloviću, Nikoli Jakšiću, Strahinji Rašoviću i ostalim članovima reprezentacije koji su "radni septembar" proveli na FINA Svetskom kupu u Berlinu.

Posle sjajnog, borbenog duela protiv favorizovane Hrvatske, berlinski domet podmlađenih "delfina" bilo je polufinale, u kojem je Mađarska dobila šansu da se koliko-toliko "osveti" za Barselonu. Selektor Savić je uz osmeh okupio ekipu posle utakmice, a njegovi igrači su potom osvojili bronzu, trijumfom protiv Nemačke 15:9.

"Ovaj tim ima budućnost", bila je poruka trofejnog trenera "orlova", nakon poslednje takmičarske obaveze sa ekipom u kojoj nije bilo igrača starijeg od 26 godina. Samim tim, logično je očekivati da se u tom timu nalazi i potencijalni kostur reprezentacije za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

Takmičarsku 2019. "delfini" će početi 19. februara, utakmicom protiv Rumunije kod kuće, a zatim će gostovati Hrvatskoj, 12. marta. Potom su na programu završni turniri Evropa kupa i Svetske lige, a najznačajnije takmičenje biće održano u julu, kada će u Južnoj Koreji biti odigrano Svetsko prvenstvo, na kojem će naš tim braniti bronzu.

Naš nacionalni tim tako je osvojio i treću medalju u 2018. godini, lepo završenoj u Nišu, u drugom kolu Evropa kupa, započetog novembarskom pobedom protiv Rumunije. Srpski vaterpolisti dobili su posle trijumfa protiv Hrvatske dugačak aplauz zahvalnosti za sve što su pružili, pokazali i stavili oko vrata u 12 meseci za nama. 

Ostali su na vrhu, prkosili logici i pokazali zašto su najbolji. Bila je ovo još jedna sjajna godina naše vaterpolo reprezentacije.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar