Спавате дуже од осам сати? Одмах се обратите љекару

Уколико сваки дан спавате више од осам сати, требало би да посетите лекара. Ново истраживање показало је да уколико превише спавате, можете да имате озбиљне проблеме са срцем.

Здравље 13.12.2018 | 11:37
Спавате дуже од осам сати? Одмах се обратите љекару
Студија која је објављена у европском часопису "Срце" показала је да људи који спавају више од осам сати дневно имају веће шансе да умру од последица срчаних болести или зачепљења крвних судова у мозгу, за разлику од оних који у просеку спавају од шест до осам сати.

Истраживање је рађено на 116.000 испитаника, старости од 35 до 70 година, у 21 држави.

Након осам година, колико је истраживање трајало, умрло је 4.365 особа, које су имале озбиљне срчане проблеме, преноси Индепендент.

"Сан је неопходан за људско здравље, а просечно сваки човек проведе трећину дана спавајући", навели су научници.

У поређењу са онима који су просечно спавали од шест до осам сати, они који спавају осам и девет сати, имају чак пет одсто шанси више за развој неке кардиоваскуларне болести.

Они који у просеку спавају девет или 10 сати имају чак 17 одсто више шанси да развију неку срчану болест. За оне који спавају више од 10 сати тај проценат се драстично повећава. Они, наиме, имају чак 41 одсто шанси да оболе од кардиоваскуларних болести.

Није наравно добро ни ако спавате мање од шест сати, јер ћете и у том случају бити у ризику од оболевања од кардиваскуларних болести (девет одсто).

Закључак студије је да би оптимално требало да спавате од шест до осам сати.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маленкост

14.12.2018 20:56

Како гкд окренеш, уби те статистика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

17.12.2018 07:51

Којем љекару? Је ли оном који је "преспавао" предавања на факултету и студирао 12 година?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

22.12.2018 18:08

Шта ја да радим кад понедељком и петком радим од 7, а остале радне дане послијеподне.Двије ноћи не могу спавати више од 5-5.5 сати ефективно, па осталим ноћима морам надокнадити.Вала-једном се и умире.

ОДГОВОРИТЕ