Spavate duže od osam sati? Odmah se obratite ljekaru

Ukoliko svaki dan spavate više od osam sati, trebalo bi da posetite lekara. Novo istraživanje pokazalo je da ukoliko previše spavate, možete da imate ozbiljne probleme sa srcem.

Zdravlje 13.12.2018 | 11:37
Spavate duže od osam sati? Odmah se obratite ljekaru
Studija koja je objavljena u evropskom časopisu "Srce" pokazala je da ljudi koji spavaju više od osam sati dnevno imaju veće šanse da umru od posledica srčanih bolesti ili začepljenja krvnih sudova u mozgu, za razliku od onih koji u proseku spavaju od šest do osam sati.

Istraživanje je rađeno na 116.000 ispitanika, starosti od 35 do 70 godina, u 21 državi.

Nakon osam godina, koliko je istraživanje trajalo, umrlo je 4.365 osoba, koje su imale ozbiljne srčane probleme, prenosi Independent.

"San je neophodan za ljudsko zdravlje, a prosečno svaki čovek provede trećinu dana spavajući", naveli su naučnici.

U poređenju sa onima koji su prosečno spavali od šest do osam sati, oni koji spavaju osam i devet sati, imaju čak pet odsto šansi više za razvoj neke kardiovaskularne bolesti.

Oni koji u proseku spavaju devet ili 10 sati imaju čak 17 odsto više šansi da razviju neku srčanu bolest. Za one koji spavaju više od 10 sati taj procenat se drastično povećava. Oni, naime, imaju čak 41 odsto šansi da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Nije naravno dobro ni ako spavate manje od šest sati, jer ćete i u tom slučaju biti u riziku od obolevanja od kardivaskularnih bolesti (devet odsto).

Zaključak studije je da bi optimalno trebalo da spavate od šest do osam sati.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Malenkost

14.12.2018 20:56

Kako gkd okreneš, ubi te statistika...

ODGOVORITE
Name

Darwill

17.12.2018 07:51

Kojem ljekaru? Je li onom koji je "prespavao" predavanja na fakultetu i studirao 12 godina?!

ODGOVORITE
Name

Саша

22.12.2018 18:08

Шта ја да радим кад понедељком и петком радим од 7, а остале радне дане послијеподне.Двије ноћи не могу спавати више од 5-5.5 сати ефективно, па осталим ноћима морам надокнадити.Вала-једном се и умире.

ODGOVORITE