Божо Љубић се жали и на Српску

Љубић се жалио и на Републику Српску, Каже да све одлуке у Влади Републике Српске могу донијети министри из реда српског народа, док у Влади Федерације БиХ то могу учинити министри из реда бошњачког народа.

Босна и Херцеговина 12.12.2018 | 12:06
Божо Љубић се жали и на Српску
Посланик у Сабору Хрватске Божо Љубић (ХДЗ) рекао је данас да су конститутивна права хрватског народа у Босни и Херцеговини нарушена и да је уставна обавеза Хрватске да брине о Хрватима који живе у БиХ.

Љубић је пред хрватским парламентом истакао да расправа о декларацији о положају Хрвата у Босни и Херцеговини, коју је предложио Одбор за Хрвате изван Хрватске на чијем је челу, рекао да су протекли избори у БиХ само потврдили у каквом положају се налазе Хрвати.

Он је оптужио Бошњаке да заступају политику унитаризма, те да су унитаристичке идеје дио агенде бошњачких странака у које спадају националне, али и лијево оријентисане странке, преносе хрватски медији.

Љубић је рекао да се пробошњачке структуре залажу за принципе један човјек-један глас и грађанску државу, с циљем доминације једног народа, док се хрватски народ у БиХ залаже за федерализам.

Он је истакао да је Хрватска дужна да реагује на кршење устава у сусједној земљи које иде на штету конститутивних народа у БиХ.

"Јединство које смо имали у Домовинском рату и јединство у Сабору када је било говора о придружењу ЕУ и НАТО-у тражи да овој теми не приступамо страначки, већ национално",поручо је Љубић.

Он је навео да је декларација упућена првенствено Хрватима у БиХ, како би им се послала порука да "Хрватска стоји иза њих", затим хрватској политичкој јавности, плитичким елитама, али и чиницима из међународне заједнице, као и савезницима у ЕУ и НАТО, те политичким елитама у Босни и Херцеговини, посебно друга два народа.

Љубић је критиковао бившег високог представника међународне заједнице у БиХ Wолфганга Петритсцха "због наметања више од 70 амандмана на уставе ентитета што је негативно утицало на права Хрвата у ФБиХ, док они у Републици Српској нису добили ништа".

"Иако су хрватске странке окупљене око ХНС-а на овогодишњим изборима добиле више од 90 одсто гласова Хрвата, бошњачке странке покушавају доћи до контроле клуба Хрвата у Дому народа Парламента ФБиХ и на тај начин формирати власт", рекао је Љубић.

Он је навео и да све одлуке у Влади бх. ентитета Република Српска могу донијети министри из реда српског народа, док у Влади Федерације БиХ то могу учинити министри из реда бошњачког народа.

"Кључна расправа у БиХ везана је за пресуде два суда и то пресуде у предмету Сејдић-Финци и одлука у предмету Љубић", рекао је Љубић и додао да није спорно да свако може бити кандидат за члана Предсједништва БиХ, али да се та одлука мора спровести у складу с Дејтонским мировним споразумом. 

Он је рекао да се без Дома народа Парламента ФБиХ не могу именовати предсједник и потпредсједници ФБиХ, Влада ФБиХ и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. 

Љубић је оцијенио да се сада одговорност покушава пребацити на Централну изборну комисију /ЦИК/, те да једино Парламентарна скупштина БиХ може промијенити Изборни закон БиХ. 

Он је закључио да је Хрватска обавезна дјеловати и реаговати у вези са кршењем Дејтонског мировног споразума у режији Савјета за спровођење мира, поздрављајући реаговање хрватских посланика у Европском парламенту након избора у Босни и Херцеговини.

Хрватски Сабор на данашњој сједници разматра Приједлог декларације о положају Хрвата у БиХ, којом сусједна Хрватска захтијева од БиХ да измијени Устав и изборно законодавство.

Сједници присуствују и предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине Босни и Херцеговини Борјана Кришто /ХДЗ/, као и представници Свеучилишта у Мостару.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Харе

12.12.2018 11:10

Тако фино а сад промјените устав у хрватској да се србима да конститутивност и да могу да бирају свога предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бмx

12.12.2018 12:00

Не мора, само нека омогуци Србима у тзв хрватским кантонима да конзумирају права која су им уставом загарантована

Name

Реално

12.12.2018 12:13

Браво Љубицу хрвати те љубили донеси једну одлуку да се хрвати иселе из БиХ у своју хрватску и тамо се борите за васа права свакако сте овде мањина и тамо цете бити нико и ниста.

Name

акабиба

12.12.2018 13:13

Ухљеб тешки а народ сва три сједе и шуте погледајте како французи штите своја права :(

Name

075

13.12.2018 06:39

Ко нам "лекције" држи, ЈЕДИНА "држава" осуђена за УЗП на овим нашим просторима!!

Name

бгд

12.12.2018 11:22

ајмо и ми декларацију српског народа у бих да хрвати промијене устав и дају конститутивност српском народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.12.2018 11:52

Бозо се бори за католике у Босни а зиви у Хрватској,кад си такав домољуб врати се у БиХ овдје зиви ради и онда паметуј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.12.2018 12:31

Сједи на двије столице. Нека сопственим примјером у Хрватској и БХ кантонима покаже шта је равноправност и нека омогући Србима и Бошњацима оно што тражи за Хрвате.

Name

Пензионер

12.12.2018 12:50

Бозо не само да сједи на двије столице, него свака столица добија И плату за то "сједење", паметан Бозо, паметан

Name

Захвални Босњак

12.12.2018 12:19

Ти и Човић заједно са Додиком имали сте паклени план кантонализирати БиХ и онда постепено њено разваљивање и припајање Хрватској и Србији.Према томе ЧОВИЋ и Ти мишићу сте изабрали Комшића јер је то био једини начин да се покуша сачувати држава.Ти најмање имаш права моралисати јер си политички миш и подрепа увлакача,а да си поштен поштовалац државе онда неби скривао зета убицу у лијепој вашој п.А Додику,ето ти јарана и нек су ти ради својих интереса завукли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ласер

13.12.2018 06:59

Дали неко мисли да је Божо Љубић случајно ушерао у сабор Хрватске ????Многи од њих раде у БиХ уживају привилегије у БиХ И бенифиције а живе у Хрватској поготово популација полиције што је у свим нормалним земљама забрањено због тајности података И сарадње са обавјештајним службама ис те земље,сто значи да примају лажне путне трошкове приказане на фиктивним адресама у БиХ то је евидентно то директоре граничне полиције зна али то је ок јер се ради о хрватској компоненти..

Name

Попај морнар

12.12.2018 12:34

Браво ово је пољубац Милораду И СНСДу...латини су латини само кад имају шансу старе варалице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

боза пинг-понг

12.12.2018 13:15

ја имам кратак коментар: УЗП а ту декларацију можете окачити мачку о реп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2018 13:55

Ово је нешто попут Милетовог референдума.Грохотом...

Name

БОБА

12.12.2018 13:45

ОТКУД БОЖО ЉУБИЋ У ХРВАТСКОМ САБОРУ.ОДУШЕВИЛА САМ СЕ КАД МУ ЈЕ ПЕРНАР ОЧИТАО БУКВИЦУ НА САБОРУ.ПОЗДРАВ ЗА ПЕРНАРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

12.12.2018 15:17

Ста се ту мозе.Нисте имали у Дејтону преговараце који имају визију за хрватски народ.Сада сте заплетени и не тразите кривце овде,кривци за вас статус у БиХ су у Хрватској.То морате признати гласно и јасно.Нема оптузивања остала два народа у БиХ за ствари које и ви добро знате да су наводни кривци потписници и преговараци из Хрватске.Мозете једино ревизију да покренете.Ето Хрватска је цланица ЕУ мозе ту доста уцинити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

12.12.2018 23:01

залим се ја на Бозу ,покро и испалио гузицу у Сабор,ко неки струцњак,кад види ти њега све пањка а не помиње Цовица ...сад цу звати Пернара,васег пеницилина да вас раскринка и да ти у брк казе ко си и ста си...

ОДГОВОРИТЕ