Božo Ljubić se žali i na Srpsku

Ljubić se žalio i na Republiku Srpsku, Kaže da sve odluke u Vladi Republike Srpske mogu donijeti ministri iz reda srpskog naroda, dok u Vladi Federacije BiH to mogu učiniti ministri iz reda bošnjačkog naroda.

Bosna i Hercegovina 12.12.2018 | 12:06
Božo Ljubić se žali i na Srpsku
Poslanik u Saboru Hrvatske Božo Ljubić (HDZ) rekao je danas da su konstitutivna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini narušena i da je ustavna obaveza Hrvatske da brine o Hrvatima koji žive u BiH.

Ljubić je pred hrvatskim parlamentom istakao da rasprava o deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koju je predložio Odbor za Hrvate izvan Hrvatske na čijem je čelu, rekao da su protekli izbori u BiH samo potvrdili u kakvom položaju se nalaze Hrvati.

On je optužio Bošnjake da zastupaju politiku unitarizma, te da su unitarističke ideje dio agende bošnjačkih stranaka u koje spadaju nacionalne, ali i lijevo orijentisane stranke, prenose hrvatski mediji.

Ljubić je rekao da se probošnjačke strukture zalažu za principe jedan čovjek-jedan glas i građansku državu, s ciljem dominacije jednog naroda, dok se hrvatski narod u BiH zalaže za federalizam.

On je istakao da je Hrvatska dužna da reaguje na kršenje ustava u susjednoj zemlji koje ide na štetu konstitutivnih naroda u BiH.

"Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i jedinstvo u Saboru kada je bilo govora o pridruženju EU i NATO-u traži da ovoj temi ne pristupamo stranački, već nacionalno",poručo je Ljubić.

On je naveo da je deklaracija upućena prvenstveno Hrvatima u BiH, kako bi im se poslala poruka da "Hrvatska stoji iza njih", zatim hrvatskoj političkoj javnosti, plitičkim elitama, ali i činicima iz međunarodne zajednice, kao i saveznicima u EU i NATO, te političkim elitama u Bosni i Hercegovini, posebno druga dva naroda.

Ljubić je kritikovao bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Wolfganga Petritscha "zbog nametanja više od 70 amandmana na ustave entiteta što je negativno uticalo na prava Hrvata u FBiH, dok oni u Republici Srpskoj nisu dobili ništa".

"Iako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a na ovogodišnjim izborima dobile više od 90 odsto glasova Hrvata, bošnjačke stranke pokušavaju doći do kontrole kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH i na taj način formirati vlast", rekao je Ljubić.

On je naveo i da sve odluke u Vladi bh. entiteta Republika Srpska mogu donijeti ministri iz reda srpskog naroda, dok u Vladi Federacije BiH to mogu učiniti ministri iz reda bošnjačkog naroda.

"Ključna rasprava u BiH vezana je za presude dva suda i to presude u predmetu Sejdić-Finci i odluka u predmetu Ljubić", rekao je Ljubić i dodao da nije sporno da svako može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali da se ta odluka mora sprovesti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

On je rekao da se bez Doma naroda Parlamenta FBiH ne mogu imenovati predsjednik i potpredsjednici FBiH, Vlada FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Ljubić je ocijenio da se sada odgovornost pokušava prebaciti na Centralnu izbornu komisiju /CIK/, te da jedino Parlamentarna skupština BiH može promijeniti Izborni zakon BiH. 

On je zaključio da je Hrvatska obavezna djelovati i reagovati u vezi sa kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u režiji Savjeta za sprovođenje mira, pozdravljajući reagovanje hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu nakon izbora u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski Sabor na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog deklaracije o položaju Hrvata u BiH, kojom susjedna Hrvatska zahtijeva od BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo.

Sjednici prisustvuju i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosni i Hercegovini Borjana Krišto /HDZ/, kao i predstavnici Sveučilišta u Mostaru.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Hare

12.12.2018 11:10

Tako fino a sad promjenite ustav u hrvatskoj da se srbima da konstitutivnost i da mogu da biraju svoga predsjednika.

ODGOVORITE
Name

bmx

12.12.2018 12:00

Ne mora, samo neka omoguci Srbima u tzv hrvatskim kantonima da konzumiraju prava koja su im ustavom zagarantovana

Name

Realno

12.12.2018 12:13

Bravo Ljubicu hrvati te ljubili donesi jednu odluku da se hrvati isele iz BiH u svoju hrvatsku i tamo se borite za vasa prava svakako ste ovde manjina i tamo cete biti niko i nista.

Name

akabiba

12.12.2018 13:13

Uhljeb teški a narod sva tri sjede i šute pogledajte kako francuzi štite svoja prava :(

Name

075

13.12.2018 06:39

Ko nam "lekcije" drži, JEDINA "država" osuđena za UZP na ovim našim prostorima!!

Name

bgd

12.12.2018 11:22

ajmo i mi deklaraciju srpskog naroda u bih da hrvati promijene ustav i daju konstitutivnost srpskom narodu

ODGOVORITE
Name

Ja

12.12.2018 11:52

Bozo se bori za katolike u Bosni a zivi u Hrvatskoj,kad si takav domoljub vrati se u BiH ovdje zivi radi i onda pametuj....

ODGOVORITE
Name

re

12.12.2018 12:31

Sjedi na dvije stolice. Neka sopstvenim primjerom u Hrvatskoj i BH kantonima pokaže šta je ravnopravnost i neka omogući Srbima i Bošnjacima ono što traži za Hrvate.

Name

Penzioner

12.12.2018 12:50

Bozo ne samo da sjedi na dvije stolice, nego svaka stolica dobija I platu za to "sjedenje", pametan Bozo, pametan

Name

Zahvalni Bosnjak

12.12.2018 12:19

Ti i Čović zajedno sa Dodikom imali ste pakleni plan kantonalizirati BiH i onda postepeno njeno razvaljivanje i pripajanje Hrvatskoj i Srbiji.Prema tome ČOVIĆ i Ti mišiću ste izabrali Komšića jer je to bio jedini način da se pokuša sačuvati država.Ti najmanje imaš prava moralisati jer si politički miš i podrepa uvlakača,a da si pošten poštovalac države onda nebi skrivao zeta ubicu u lijepoj vašoj p.A Dodiku,eto ti jarana i nek su ti radi svojih interesa zavukli.

ODGOVORITE
Name

Laser

13.12.2018 06:59

Dali neko misli da je Božo Ljubić slučajno ušerao u sabor Hrvatske ????Mnogi od njih rade u BiH uživaju privilegije u BiH I benificije a žive u Hrvatskoj pogotovo populacija policije što je u svim normalnim zemljama zabranjeno zbog tajnosti podataka I saradnje sa obavještajnim službama is te zemlje,sto znači da primaju lažne putne troškove prikazane na fiktivnim adresama u BiH to je evidentno to direktore granične policije zna ali to je ok jer se radi o hrvatskoj komponenti..

Name

Popaj mornar

12.12.2018 12:34

Bravo ovo je poljubac Miloradu I SNSDu...latini su latini samo kad imaju šansu stare varalice..

ODGOVORITE
Name

boza ping-pong

12.12.2018 13:15

ja imam kratak komentar: UZP a tu deklaraciju možete okačiti mačku o rep

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2018 13:55

Ovo je nešto poput Miletovog referenduma.Grohotom...

Name

BOBA

12.12.2018 13:45

OTKUD BOŽO LJUBIĆ U HRVATSKOM SABORU.ODUŠEVILA SAM SE KAD MU JE PERNAR OČITAO BUKVICU NA SABORU.POZDRAV ZA PERNARA

ODGOVORITE
Name

MILAN

12.12.2018 15:17

Sta se tu moze.Niste imali u Dejtonu pregovarace koji imaju viziju za hrvatski narod.Sada ste zapleteni i ne trazite krivce ovde,krivci za vas status u BiH su u Hrvatskoj.To morate priznati glasno i jasno.Nema optuzivanja ostala dva naroda u BiH za stvari koje i vi dobro znate da su navodni krivci potpisnici i pregovaraci iz Hrvatske.Mozete jedino reviziju da pokrenete.Eto Hrvatska je clanica EU moze tu dosta uciniti...

ODGOVORITE
Name

Ante

12.12.2018 23:01

zalim se ja na Bozu ,pokro i ispalio guzicu u Sabor,ko neki strucnjak,kad vidi ti njega sve panjka a ne pominje Covica ...sad cu zvati Pernara,vaseg penicilina da vas raskrinka i da ti u brk kaze ko si i sta si...

ODGOVORITE