Меркел:Њемачка треба мигранте

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила у Мароку да појединачне политике у вези с мигрантским питањем нису довољне, напомињући да је врло важно заједничким напорима пронаћи рјешење.

Свијет 10.12.2018 | 22:10
Меркел:Њемачка треба мигранте
У граду Маракешу у Мароку на УН-овој конференцији о миграцијама данас је потврђен глобални споразум о миграцијама којег је усвојило више од 150 земаља.

Меркел је у обаћању присутнима истакла да се цијели свијет суочава с проблемом миграција.

– Људска права се односе на људе диљем свијета, укључујући и мигранте – рекла је Меркел те додала како је глобални споразум о миграцијама битан јер обухвата и питање сигурних и легалних миграција, нагласивши да су миграције неопходне и за одржавање тржишне динамике и економског развоја.

Истакла је да ће, ако се има у виду демографска структура Њемачке, њеној земљи у будућности требати мигранти.

Меркел је дала подршку споразуму за миграције, упркос неодобравању САД-а и још неких држава, позивајући на борбу против трговине људима и илегалних миграција.

Премијер Марока, Садедин Отмани, је казао да је важно да међународна заједница поступи одговорно у вези с питањем миграција.

Упозорио је да мигрантско питање не смије бити третирано као сигурносно питање.

– Питање сигурности не би требало бити оправдање за кршење права миграната – рекао је Отмани.

Генерални секретар Уједињених народа Антонио Гутерес је изјавио да ће споразум бити мапа пута за рјешавање проблема с којима се суочавају мигранти.

Додао је да овај споразум, који није правно обавезујући, представља оквир за међународну сарадњу, напомињући да ће споразум омогућити мигрантима да уживају људска права.

Споразум Уједињених нација који даје гаранције за сигурно, уређено и хумано кретање људи широм свијета, усвојило је више од 150 земаља у мароканском граду Маракешу.

Поборници овог уговора наводе да миграције могу помоћи националним економијама подмлађивањем радне снаге у државама са старијом радном снагом и да ће уређеним миграцијама бити спашени животи.

Они који се противе споразуму тврде да ће он довести у питање национални суверенитет и страхују од уплива миграната.

Уз представнике шефова и влада те остале дужноснике на високом нивоу, конференција која се одржава под окриљем Генералне скупштине УН-а и Краљевине Мароко окупила је више од 700 учесника из цивилног, приватног и јавног сектора, али и миграната који ће се, према најавама, укључити у расправе о новим могућностима партнерства и сарадње међу државама по питању миграција.

(АА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па

10.12.2018 22:04

Што им браните да вам дођу, него се јадници батргају по овим балканским вукојебинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

11.12.2018 05:44

Ако су вам толико вазни мигранти,дијелите им визе и остале папире у њиховим домицилним дрзавама,а не овако.Ово је узас и за њих и за дрзаве кроз које пролазе.Гдје вам је њемацки смисао за организацију?Овдје нема ни трункине од организације.Стампедо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаооо

11.12.2018 11:23

па наравно да им треба, јер мигранти ће као и ови наши за најниже дневнице да раде оне послове који нијемци не желе да раде

ОДГОВОРИТЕ