Јаки мишићи трупа покрећу цијело тијело

Када се каже мишићи трупа, није реч само о трбушним мишићима, већ о свим оним који се не налазе на глави, рукама и ногама.

Здравље 10.12.2018 | 11:28
Јаки мишићи трупа покрећу цијело тијело
МИШИЋИ трупа одговорни су за покретање свих зглобова у телу. Осим тога, унутрашњи мишићи трупа штите све унутрашње органе, док спољашњи стабилизују карлицу и држе тело у усправном облику. Када се каже мишићи трупа, није реч само о трбушним мишићима, већ о свим оним који се не налазе на глави, рукама и ногама.

Када је ова група мишића затегнута и чврста предност није само правилно држање и добро здравље већ и низ других добробити. То су снага, ослобађање тела од болова у леђима, већи успех у бављењу спортом, раван стомак, флексибилност покрета, мањи ризик од повреда, лакше дисање, боља координација и осећај за равнотежу.

Мишиће трупа можете ојачати комбинацијом предложених вежби.

Даска

Спустите се на под у положај за извођење склекова. Подигните се од пода, ослањајући се на подлактице, а лактови нека буду у ширини рамена. Водите рачуна да су вам ноге равне, стопала једно до другог, леђа равна, а стомак увучен. Стегните мишиће стомака као да желите пупак да залепите за карлицу и задржите тај положај од 20 до 60 секунди. Одморите се и поновите положај од три до пет пута.

Бочни трбушњаци

Лезите на леђа с једном руком испруженом изнад главе, а другом савијеном под главу. Подигните ноге у окомит положај, водећи рачуна да су потпуно равне. Затегните мишиће стомака и полако одигните рамена од пода, те испруженом руком покушајте да додирнете супротан кук. Полагано се враћајте у почетни положај, али немојте допустити да вам рамена поново дотакну под. Поновите пет до 15 пута па промените страну. Урадите две до три серије.

Супермен

Спустите се на под на "све четири", водећи рачуна да су вам колена испод кукова, а зглобови руку испод рамена. Одигните колена од пода ослањајући се на руке и прсте ногу. Затегните мишиће трупа, па подигните леву руку и десну ногу увис све док не буду паралелни с трупом. Задржите положај од 10 до 30 секунди и потом промените ногу и руку. Поновите до три пута на свакој страни.

Слово "В"

Лезите на леђа, испружених ногу и руку. Лагано подигните ноге од пода, а истовремено подигните и горњи део тела док не обликујете слово "В". Задржите положај неколико секунди и потом се вратите у почетни положај. Поновите пет до 15 пута у серији, односно две до три серије.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар