Jaki mišići trupa pokreću cijelo tijelo

Kada se kaže mišići trupa, nije reč samo o trbušnim mišićima, već o svim onim koji se ne nalaze na glavi, rukama i nogama.

Zdravlje 10.12.2018 | 11:28
Jaki mišići trupa pokreću cijelo tijelo
MIŠIĆI trupa odgovorni su za pokretanje svih zglobova u telu. Osim toga, unutrašnji mišići trupa štite sve unutrašnje organe, dok spoljašnji stabilizuju karlicu i drže telo u uspravnom obliku. Kada se kaže mišići trupa, nije reč samo o trbušnim mišićima, već o svim onim koji se ne nalaze na glavi, rukama i nogama.

Kada je ova grupa mišića zategnuta i čvrsta prednost nije samo pravilno držanje i dobro zdravlje već i niz drugih dobrobiti. To su snaga, oslobađanje tela od bolova u leđima, veći uspeh u bavljenju sportom, ravan stomak, fleksibilnost pokreta, manji rizik od povreda, lakše disanje, bolja koordinacija i osećaj za ravnotežu.

Mišiće trupa možete ojačati kombinacijom predloženih vežbi.

Daska

Spustite se na pod u položaj za izvođenje sklekova. Podignite se od poda, oslanjajući se na podlaktice, a laktovi neka budu u širini ramena. Vodite računa da su vam noge ravne, stopala jedno do drugog, leđa ravna, a stomak uvučen. Stegnite mišiće stomaka kao da želite pupak da zalepite za karlicu i zadržite taj položaj od 20 do 60 sekundi. Odmorite se i ponovite položaj od tri do pet puta.

Bočni trbušnjaci

Lezite na leđa s jednom rukom ispruženom iznad glave, a drugom savijenom pod glavu. Podignite noge u okomit položaj, vodeći računa da su potpuno ravne. Zategnite mišiće stomaka i polako odignite ramena od poda, te ispruženom rukom pokušajte da dodirnete suprotan kuk. Polagano se vraćajte u početni položaj, ali nemojte dopustiti da vam ramena ponovo dotaknu pod. Ponovite pet do 15 puta pa promenite stranu. Uradite dve do tri serije.

Supermen

Spustite se na pod na "sve četiri", vodeći računa da su vam kolena ispod kukova, a zglobovi ruku ispod ramena. Odignite kolena od poda oslanjajući se na ruke i prste nogu. Zategnite mišiće trupa, pa podignite levu ruku i desnu nogu uvis sve dok ne budu paralelni s trupom. Zadržite položaj od 10 do 30 sekundi i potom promenite nogu i ruku. Ponovite do tri puta na svakoj strani.

Slovo "V"

Lezite na leđa, ispruženih nogu i ruku. Lagano podignite noge od poda, a istovremeno podignite i gornji deo tela dok ne oblikujete slovo "V". Zadržite položaj nekoliko sekundi i potom se vratite u početni položaj. Ponovite pet do 15 puta u seriji, odnosno dve do tri serije.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar