Абортус у БиХ и даље табу тема

Покрет „за живот“ који се залаже за то да се људски живот поштује и штити од зачећа, те да се построжи обављање абортуса, у Српској би могао да добије својеврсни нови замах.

Босна и Херцеговина 09.12.2018 | 20:40
Абортус у БиХ и даље табу тема

По угледу на организацију истог имена која дјелује у Русији, али и покрет који постоји у бројним земљама Европе и свијета, у Бањалуци је љетос регистрована фондација „За живот“, управо са оваквим циљевима.

Идеја и план је, објашњавају оснивачи, да подижу ниво свијести о томе шта прекиди трудноће значе за наталитет, шта значе за здравље жена, да промовишу значај традиционалне породице, али и да буду тачка гдје ће сви, а посебно дјевојке које немају подршку да роде, моћи да се обрате за помоћ.

"Неколико је ствари које су ту биле покретач, јер као што видимо, нестају нам цијели градови, а друга ствар је да прекиде трудноће не раде толико младе девојке, колико удате жене. А то није само до жена, већ и до мушкараца. Већином су људи оптерећени финансијским разлозима, али мислим и да се данас живи у некој врсти заблуде да треба да обезбиједемо дјеци све, док је њима најважнија родитељска љубав и пажња", каже психолог и један од оснивача фондације Гордана Унчанин.

Она истиче да су подршка женама и едукација врло важни, јер оне често нису ни свјесне како се прекид трудноће одражава и на њихово здравље.

"Психолошке посљедице тога се могу испољити и годину или двије након прекида трудноће, а жене те проблеме не повезују са абортусом. Такође, желимо јачати свијест о томе да живот почиње у најранијој фази, од момента зачећа. Планирамо да организујемо предавања о овим темама широм РС, а циљ је да једном имамо и центар за подршку и прихватилиште за дјевојке које немају подршку, да роде, па и евентуално дају дијете на усвајање",  каже Унчанин.

Православље, истиче она, јесте окриље под којим је основана, али фондација није религиозна или радикална.

"Поштујемо свачију вољу, али сматрамо и да треба јачати свијест о свим аспектима одлуке да се прекине трудноћа и да се та одлука треба доносити уз довољно знања. Неинформисаност, незнање и страх су сада у томе јако присутни", истиче Унчанин.

По званичним подацима, само у РС се годишње уради око 2.000 прекида трудноће, од чега је у УКЦ РС око 390 легалних абортуса, до навршене десете недјеље трудноће и на захтјев труднице. Истраживање урађено у овој установи показало је да је убједљиво најчешћи разлог то што трудница не жели више да рађа – готово 50 одсто, док су материјални разлози на другом мјесту и то код 22 одсто испитаница.

Без обзира на све то, пуно тога у вези са овим поступком у цијелој БиХ је и даље табу тема. Тако сматрају активисткиње за људска права и права жена у БиХ, које су самим тим и припаднице такозваног покрета “за избор” који се залаже за то да само жене имају право да одлучују о свом тијелу и да донесу одлуку да ли ће да роде. Оне истичу и да се о абортусима и даље недовољно говори.

"С обзиром на ситуацију у региону, а посебно у Хрватској, мислим да се може десити и код нас да се ствари у том погледу и радикализују. Мислим и да код нас религијске институције, па и покрети “за живот” итекако имају утицај на обликовање права жена, али то није толико отворено и на површини. Имали смо неке ситуације у којима смо тај утицај доживјели у пракси. Тешко је оцијенити који покрет у БиХ тренутно има јаче дјеловање, али је сигурно да организације које се боре за право жене на избор имају видљивије дјеловање", сматра активисткиња за права жена Фондације “Цуре” Вилдана Џекман.

Она истиче и да се не смије доћи у ситуацију да право жене на слободу, изражавање и да одлучује о свом тијелу буде ускраћено или чак и упитно у било којем сегменту.

"То је основно женско право, а када то одузмемо женама, онда смо им одузели све слободе. Заиста сматрам да је поражавајуће да ми сада морамо да чувамо нешто за шта смо се тешком муком избориле, нарочито женске организације, али бојим се да ћемо доћи у ту ситуацију, с обзиром на то да се тако ствари развијају и у нашем окружењу", каже Џекман.

Ствар личног избора до 10. недјеље

У Српској је прекид трудноће до 10. недјеље ствар личног избора труднице, ако се прекидом трудноће неће непосредно угрозити живот или здравље труднице, док су разлози за прекид трудноће након 10. недјеље дефинисани Законом о условима и поступку за прекид трудноће и Правилником о саставу и начину рада првостепене и другостепене комисије за прекид трудноће, наводи гинеколог Владимир Перендија из Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ РС.

"Труднице до 10. недјеље трудноће могу извршити прекид трудноће у договору са љекаром специјалистом гинекологије и акушерства уз новчану накнаду од 160 КМ. Између 10. и 20. недјеље трудноће о прекиду трудноће одлучује првостепена и другостепена комисија, која је формирана од стране наше установе. Након 20. недјеље трудноће, одлуку о прекиду трудноће доноси Етички одбор, који је формирало Министарство здравља и социјалне заштите", каже Перендија.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Отказ

11.12.2018 08:14

Кад обезбједите да труднице могу користити породиљско боловање а да за награду не добију отказ, мозда це бити мање абортуса.

ОДГОВОРИТЕ