Abortus u BiH i dalje tabu tema

Pokret „za život“ koji se zalaže za to da se ljudski život poštuje i štiti od začeća, te da se postroži obavljanje abortusa, u Srpskoj bi mogao da dobije svojevrsni novi zamah.

Bosna i Hercegovina 09.12.2018 | 20:40
Abortus u BiH i dalje tabu tema

Po ugledu na organizaciju istog imena koja djeluje u Rusiji, ali i pokret koji postoji u brojnim zemljama Evrope i svijeta, u Banjaluci je ljetos registrovana fondacija „Za život“, upravo sa ovakvim ciljevima.

Ideja i plan je, objašnjavaju osnivači, da podižu nivo svijesti o tome šta prekidi trudnoće znače za natalitet, šta znače za zdravlje žena, da promovišu značaj tradicionalne porodice, ali i da budu tačka gdje će svi, a posebno djevojke koje nemaju podršku da rode, moći da se obrate za pomoć.

"Nekoliko je stvari koje su tu bile pokretač, jer kao što vidimo, nestaju nam cijeli gradovi, a druga stvar je da prekide trudnoće ne rade toliko mlade devojke, koliko udate žene. A to nije samo do žena, već i do muškaraca. Većinom su ljudi opterećeni finansijskim razlozima, ali mislim i da se danas živi u nekoj vrsti zablude da treba da obezbijedemo djeci sve, dok je njima najvažnija roditeljska ljubav i pažnja", kaže psiholog i jedan od osnivača fondacije Gordana Unčanin.

Ona ističe da su podrška ženama i edukacija vrlo važni, jer one često nisu ni svjesne kako se prekid trudnoće odražava i na njihovo zdravlje.

"Psihološke posljedice toga se mogu ispoljiti i godinu ili dvije nakon prekida trudnoće, a žene te probleme ne povezuju sa abortusom. Takođe, želimo jačati svijest o tome da život počinje u najranijoj fazi, od momenta začeća. Planiramo da organizujemo predavanja o ovim temama širom RS, a cilj je da jednom imamo i centar za podršku i prihvatilište za djevojke koje nemaju podršku, da rode, pa i eventualno daju dijete na usvajanje",  kaže Unčanin.

Pravoslavlje, ističe ona, jeste okrilje pod kojim je osnovana, ali fondacija nije religiozna ili radikalna.

"Poštujemo svačiju volju, ali smatramo i da treba jačati svijest o svim aspektima odluke da se prekine trudnoća i da se ta odluka treba donositi uz dovoljno znanja. Neinformisanost, neznanje i strah su sada u tome jako prisutni", ističe Unčanin.

Po zvaničnim podacima, samo u RS se godišnje uradi oko 2.000 prekida trudnoće, od čega je u UKC RS oko 390 legalnih abortusa, do navršene desete nedjelje trudnoće i na zahtjev trudnice. Istraživanje urađeno u ovoj ustanovi pokazalo je da je ubjedljivo najčešći razlog to što trudnica ne želi više da rađa – gotovo 50 odsto, dok su materijalni razlozi na drugom mjestu i to kod 22 odsto ispitanica.

Bez obzira na sve to, puno toga u vezi sa ovim postupkom u cijeloj BiH je i dalje tabu tema. Tako smatraju aktivistkinje za ljudska prava i prava žena u BiH, koje su samim tim i pripadnice takozvanog pokreta “za izbor” koji se zalaže za to da samo žene imaju pravo da odlučuju o svom tijelu i da donesu odluku da li će da rode. One ističu i da se o abortusima i dalje nedovoljno govori.

"S obzirom na situaciju u regionu, a posebno u Hrvatskoj, mislim da se može desiti i kod nas da se stvari u tom pogledu i radikalizuju. Mislim i da kod nas religijske institucije, pa i pokreti “za život” itekako imaju uticaj na oblikovanje prava žena, ali to nije toliko otvoreno i na površini. Imali smo neke situacije u kojima smo taj uticaj doživjeli u praksi. Teško je ocijeniti koji pokret u BiH trenutno ima jače djelovanje, ali je sigurno da organizacije koje se bore za pravo žene na izbor imaju vidljivije djelovanje", smatra aktivistkinja za prava žena Fondacije “Cure” Vildana Džekman.

Ona ističe i da se ne smije doći u situaciju da pravo žene na slobodu, izražavanje i da odlučuje o svom tijelu bude uskraćeno ili čak i upitno u bilo kojem segmentu.

"To je osnovno žensko pravo, a kada to oduzmemo ženama, onda smo im oduzeli sve slobode. Zaista smatram da je poražavajuće da mi sada moramo da čuvamo nešto za šta smo se teškom mukom izborile, naročito ženske organizacije, ali bojim se da ćemo doći u tu situaciju, s obzirom na to da se tako stvari razvijaju i u našem okruženju", kaže Džekman.

Stvar ličnog izbora do 10. nedjelje

U Srpskoj je prekid trudnoće do 10. nedjelje stvar ličnog izbora trudnice, ako se prekidom trudnoće neće neposredno ugroziti život ili zdravlje trudnice, dok su razlozi za prekid trudnoće nakon 10. nedjelje definisani Zakonom o uslovima i postupku za prekid trudnoće i Pravilnikom o sastavu i načinu rada prvostepene i drugostepene komisije za prekid trudnoće, navodi ginekolog Vladimir Perendija iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

"Trudnice do 10. nedjelje trudnoće mogu izvršiti prekid trudnoće u dogovoru sa ljekarom specijalistom ginekologije i akušerstva uz novčanu naknadu od 160 KM. Između 10. i 20. nedjelje trudnoće o prekidu trudnoće odlučuje prvostepena i drugostepena komisija, koja je formirana od strane naše ustanove. Nakon 20. nedjelje trudnoće, odluku o prekidu trudnoće donosi Etički odbor, koji je formiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite", kaže Perendija.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Otkaz

11.12.2018 08:14

Kad obezbjedite da trudnice mogu koristiti porodiljsko bolovanje a da za nagradu ne dobiju otkaz, mozda ce biti manje abortusa.

ODGOVORITE