Кафа одмах по буђењу - да или не?

Многи дан започињу тако што прво пију кафу, а онда раде све остало. Можда баш и није паметно испијати овај напитак пре него што нешто "ставите у стомак".

Здравље 08.12.2018 | 13:10
Кафа одмах по буђењу - да или не?
Неки људи могу да попију и по пет шољица кафе без икаквих "нуспојава", док је другима мука кад попију две шоље овог напитка. Зашто кафа изазива мучнину?

Ствар је, логично, у кофеину. Кофеин има добре ефекте на здравље, али може и да га уништи ако га уносите превише.

Чак иако кофеин има одличне ефекте као ментални стимулант, помаже и у борби против мигрена, унесете ли превише кофена, будите спремни на паклене последице. Док се неке нуспојаве појављују само ако унесете стварно, стварно много кофеина – рецимо да попијете десетак шоља кафе – мучнина се јавља релативно често, посебно ако имате осетљив стомак.

Наиме, стручњаци кажу да дигестивни систем може бити осетљив на киселине и кофеин који се налазе у кафи. Иако овај напитак има сличну ПХ вредност као шаргарепе, повећање киселине у стомаку (захваљујући уносу кафе) може да доведе до горушице, проблема са рефлуксом и наравно, до мучнине.

Најчешће, кофеин је главни кривац за узнемирен стомак јер подстиче стомак да производи више киселине него иначе. То, у комбинацији са ефектом лаксатива који има кафа приморава дигестивни систем да ради брже, па с обзиром на све што се дешава у вашем стомаку и цревима, није ни чудо што вам је мало мука после кафе.

Уколико ипак сматрате да ова два разлога – киселина и ефекат лаксатива – нису разлог за ваше мучнине, можда је реч о томе како пијете кафу – тачније, када и са чим.

И опет је реч о киселини, због чега стручњаци не саветују да пијете овај напитак на празан стомак.

"Ако стално пијете кафу пре доручка, хидрохлорична киселина коју ваше тело производи могла би да оштети унутрашњост органа за варење", упозоравају стручњаци.

Осим тога, хормон кортизол је висок након буђења, а додатно ћете га повећати ако одмах попијете кафу. То може да доведе до осећаја летаргије, због чега се саветује да кафу попијете тек кад јутро мало одмакне, а не чим устанете – јер тада ниво кортизола почиње да пада.

На крају, важно је да будете хидрирани. Мала количина кафе неће дехидрирати организам, али би било добро да пре те јутарње кафе попијете велику чашу воде.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар