Тражићемо понављање меча с Реалом!

Атаман љут на судије! Тренер Анадолу Ефеса, Ергин Атаман, рекао је да ће клуб инсистирати на понављању утакмице са Реал Мадридом у Евролиги.  Атаман дигао џеву, наводна кардинална грешка у корист Реала и конфузија због нових правила. . .  Чудна ситуација, али потпуно јасна. . .

Кошарка 08.12.2018 | 14:30
Тражићемо понављање меча с Реалом!
Реал је победио са 84:82, Василије Мицић је промашио за победу, било је ту спорних дуела са Серхиом Љуљем, а Мадриђани су на крају били срећнији по завршетку меча 11. кола.

Атаман каже да је упркос поразу његов тим показао да може да се бори за завршницу ЕЛ и да је поносан на своје кошаркаше.

"Мислим да су судије направиле врло велике грешке. Направили су и неке у правилима. После Данстонове техничке грешке, време за напад на сату мора да остане колико је у том тренутку било. Остале су четири секунде, али су они стартовали са 14 секунди", тврди Атаман. 

Незадовољни, Турци ће се жалити, премда су свесни да ће њихови протести вероватно бити узалудни. "Приговорили смо два, три пута и кажу 'не, не'. Што не, ако су таква правила? Тражићемо да поновимо утакмицу", каже Атаман. 

Иако је Ефес имао и двоцифрену предност, успео је да изгуби, што Атаман образлаже тиме да је његов тим "изгубио респект према противнику и почео да прави много грешака". Ефес је четврти на табели ЕЛ са осам победа и три пораза, а Реал је други са скором 9-2.

Тек што смо заборавили на скандал у сусрету Жалгириса и ЦСКА, када је гостима у кључном нападу на утакмици напрасно исцурело пет секунди који су значајно утицали на коначни исход, у Евролиги се дигла нова прашина! Овог пута, због недовољне упућености у нова правила игре...

Ергин Атаман дигао је џеву након пораза његовог Ефеса од Реала (82:84) и грмео је на судије на конференцији за штампу после утакмице, захтевајући да се сусрет – понови! То, међутим, неће бити могуће из више разлога.

О чему се ради? Све се догађало на три минута пре краја треће четвртине, у тренутку када је Ефес водио резултатом 69:54. Центру Ефеса Брајанту Данстону била је свирана техничка грешка због флопинга у одбрани, после чега је Треј Томпкинс извео слободно бацање. Био је непрецизан. Ту се дешава оно за шта је Атаман сматрао да је кардинална грешка и да је Реал добио помоћ. Наиме, у тренутку када је Данстону свирана техничка грешка на сату за напад стајало је 4,7 секунди, а после Томпкинсовог промашаја лопта је отишла на бочни аут, где је Реал имао додатни напад, а сат је враћен на 14 секунди.

Атаман је сматрао да је гостима неправилно додељен практично нов напад, али је турски стратег заправо погрешио. Наиме, према новом правилнику који је усвојен летос, у тренутку када се свира техничка, сат се враћа на 14 секунди у корист тима код којег је лопта. Што је и логично. Да је свиран обичан фаул одбране, остало би 4,7 секунди до краја напада.

Реал, на крају, није ништа ни извукао из те акције. После Томпкинсовог промашаја, направљен је фаул над Валтером Таваресом, после чега је Фабијан Козер није искористио добру позицију.

Такође, разлог зашто утакмица не би могла да буде поновљена лежи и у томе што су људи из Ефеса потписали записник по завршетку и нису уложили никакву жалбу.

То, опет, није спречило Атамана да загрми и оптужи судијску тројки Јовчић – Пастусијак – Фуфис да су правили грешке и тако помогли Реалу.

“Одиграли смо одличну утакмицу, поносан сам на своје играче јер смо домирали овом утакмицом. Били смо спектакуларни, а после вођства у трећој четвртини изгубили смо респект у последњем кварталу. Правили смо превише грешака, а у последњих пет минута нисмо били своји. Нисмо погађали оно што смо убацивали претходних 35 минута“, рекао је Атаман, па наставио:

“Тражим више поштовања за нас. Стално разговарамо о томе, мислим да су судије направиле неколико критичних грешака, а и једну са правилом игре“.

Да ли се није сетио због сталних корекција правила, или због љутње није био свестан ситуације, али Атаман није био у праву...

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар