Tražićemo ponavljanje meča s Realom!

Ataman ljut na sudije! Trener Anadolu Efesa, Ergin Ataman, rekao je da će klub insistirati na ponavljanju utakmice sa Real Madridom u Evroligi.  Ataman digao dževu, navodna kardinalna greška u korist Reala i konfuzija zbog novih pravila. . .  Čudna situacija, ali potpuno jasna. . .

Košarka 08.12.2018 | 14:30
Tražićemo ponavljanje meča s Realom!
Real je pobedio sa 84:82, Vasilije Micić je promašio za pobedu, bilo je tu spornih duela sa Serhiom Ljuljem, a Madriđani su na kraju bili srećniji po završetku meča 11. kola.

Ataman kaže da je uprkos porazu njegov tim pokazao da može da se bori za završnicu EL i da je ponosan na svoje košarkaše.

"Mislim da su sudije napravile vrlo velike greške. Napravili su i neke u pravilima. Posle Danstonove tehničke greške, vreme za napad na satu mora da ostane koliko je u tom trenutku bilo. Ostale su četiri sekunde, ali su oni startovali sa 14 sekundi", tvrdi Ataman. 

Nezadovoljni, Turci će se žaliti, premda su svesni da će njihovi protesti verovatno biti uzaludni. "Prigovorili smo dva, tri puta i kažu 'ne, ne'. Što ne, ako su takva pravila? Tražićemo da ponovimo utakmicu", kaže Ataman. 

Iako je Efes imao i dvocifrenu prednost, uspeo je da izgubi, što Ataman obrazlaže time da je njegov tim "izgubio respekt prema protivniku i počeo da pravi mnogo grešaka". Efes je četvrti na tabeli EL sa osam pobeda i tri poraza, a Real je drugi sa skorom 9-2.

Tek što smo zaboravili na skandal u susretu Žalgirisa i CSKA, kada je gostima u ključnom napadu na utakmici naprasno iscurelo pet sekundi koji su značajno uticali na konačni ishod, u Evroligi se digla nova prašina! Ovog puta, zbog nedovoljne upućenosti u nova pravila igre...

Ergin Ataman digao je dževu nakon poraza njegovog Efesa od Reala (82:84) i grmeo je na sudije na konferenciji za štampu posle utakmice, zahtevajući da se susret – ponovi! To, međutim, neće biti moguće iz više razloga.

O čemu se radi? Sve se događalo na tri minuta pre kraja treće četvrtine, u trenutku kada je Efes vodio rezultatom 69:54. Centru Efesa Brajantu Danstonu bila je svirana tehnička greška zbog flopinga u odbrani, posle čega je Trej Tompkins izveo slobodno bacanje. Bio je neprecizan. Tu se dešava ono za šta je Ataman smatrao da je kardinalna greška i da je Real dobio pomoć. Naime, u trenutku kada je Danstonu svirana tehnička greška na satu za napad stajalo je 4,7 sekundi, a posle Tompkinsovog promašaja lopta je otišla na bočni aut, gde je Real imao dodatni napad, a sat je vraćen na 14 sekundi.

Ataman je smatrao da je gostima nepravilno dodeljen praktično nov napad, ali je turski strateg zapravo pogrešio. Naime, prema novom pravilniku koji je usvojen letos, u trenutku kada se svira tehnička, sat se vraća na 14 sekundi u korist tima kod kojeg je lopta. Što je i logično. Da je sviran običan faul odbrane, ostalo bi 4,7 sekundi do kraja napada.

Real, na kraju, nije ništa ni izvukao iz te akcije. Posle Tompkinsovog promašaja, napravljen je faul nad Valterom Tavaresom, posle čega je Fabijan Kozer nije iskoristio dobru poziciju.

Takođe, razlog zašto utakmica ne bi mogla da bude ponovljena leži i u tome što su ljudi iz Efesa potpisali zapisnik po završetku i nisu uložili nikakvu žalbu.

To, opet, nije sprečilo Atamana da zagrmi i optuži sudijsku trojki Jovčić – Pastusijak – Fufis da su pravili greške i tako pomogli Realu.

“Odigrali smo odličnu utakmicu, ponosan sam na svoje igrače jer smo domirali ovom utakmicom. Bili smo spektakularni, a posle vođstva u trećoj četvrtini izgubili smo respekt u poslednjem kvartalu. Pravili smo previše grešaka, a u poslednjih pet minuta nismo bili svoji. Nismo pogađali ono što smo ubacivali prethodnih 35 minuta“, rekao je Ataman, pa nastavio:

“Tražim više poštovanja za nas. Stalno razgovaramo o tome, mislim da su sudije napravile nekoliko kritičnih grešaka, a i jednu sa pravilom igre“.

Da li se nije setio zbog stalnih korekcija pravila, ili zbog ljutnje nije bio svestan situacije, ali Ataman nije bio u pravu...

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar