ЕЛ: И Барса је пала у "Морачи"!

Будућност срчаном игром, уз сјајне роле Гордића и Ерла Кларка у четвртој четвртини, стигла до треће узастопне победе у Евролиги на свом паркету.  Два минута Гордићевог транса скувала Барсу у Морачи! Будућност забележила трећу победу у Евролиги! Будућност срушила у "Морачи" и Барселону.  Кошаркаши Будућности остварили су и трећу победу пред својим навијачима у Евролиги. Изабраници тренера Александра Џикића победили су Барселону са 67:64.

Кошарка 06.12.2018 | 21:20
ЕЛ: И Барса је пала у "Морачи"!
Био је то изједначен меч 11. кола у којем је поприлично драматично било у финишу. На крају, славила је подгоричка екипа која је победила раније Басконију и ЦСКА.

Екипа Светислава Пешића је, посебно у финишу меча, одграла веома нервозно и са доста грешака и када се све сабере, Будућност је заслужила тријумф.

Средином последње четвртине, Барселона је имала предност и од пет поена (54:59), али од тог момента боље је играла Будућност. 

На 2:53 минута пре краја, Немања Гордић је погодио тројку и Будућност је тако повела са 62:59. Потом је Едвин Џексон погодио за 64:59 на 1:14 минута пре краја. 

Барселона је успела да се на 17 секунди пре краја приближи на свега поен заостатка (65:64) када је Крис Синглтон искористио три слободна бацања, али са друге стране, Џексон је са линије бацања погодио оба за Будућност и ту је био крај. 

У победничкој екипи најефикаснији су били Немања Гордић и Ерл Кларк са по 12 поена, док је Данило Николић постигао поен мање. У тиму Барселоне, Адам Ханга је постигао 12, а Анте Томић десет поена. 

И кошаркаши Макабија успели су да забележе трећи тријумф ове сезоне. као гости су успели да победе Дарушафаку са 73:71. 

У екипи Дејвида Блата најефикаснији је био Џон Дибартоломео са 13 поена, Џони О'Брајант је постигао 12 а Скоти Вилбекин 11 поена. У тиму Дарушафаке Мајкл Ерик постигао је 20 поена. 

Коначно, Жалгирис је као домаћин победио екипу Олимпијакоса. Маријус Григонис је постигао 19, а Нејт Волтерс 14 поена, док су у тиму из Пиреја најефикаснији били Јоргос Принтезис сqа 18 и Зак Ледеј са 15 поена. 

У грчкој екипи наш Никола Милутинов је за непуних 20 минута на паркету постигао четири поена.

Будућност је евролигашко такмичење почела са шест везаних пораза, али месец дана касније се може рећи да је постала респектабилна екипа, против које ни највећим фаворитима више "није свеједно".

Макар када се игра у Подгорици!

После Басконије и ЦСКА, у пуној "Морачи" је на колена бачена и Барселона, а Александар Џикић добио је дуел са старијим и знатно трофејнијим земљаком Светиславом Пешићем.

Будућност - Барселона 67:64 (14:15, 17:18, 15:13, 18:15, 21:18)!

Едвин Џексон је пет секунди пре краја поставио коначан резултат, искористивши оба слободна бацања. Адам Ханга потом је промашио тројку за продужетак.

"Плави" су пред гостовање Гран Канарији следеће недеље поправили скор на 3-8, а Каталонци пали на 6-5.

Играјући без "ровитог" Николе Ивановића, добрим делом првог полувремена и без Немање Гордића, који је већ у петом минуту направио трећу личну грешку, Будућност је одржавала прикључак агресивном одбраном и тимском игром у нападу, у оквиру које је запажену минијатуру имао Данило Николић почетком друге четвртине.

Постигао је осам од 10 поена Будућности у том периоду (две тројке), али ниједан тим није имао снаге да зада противнику озбиљнији ударац.

Домаћин је водио највише 26:21 (16. минут), Барса 31:37 (23. минут), да би тројком Суада Шеховића и кошем са дистанце Петра Поповића дошло до преокрета на 51:48.

Пешићев тим заиграо је тада у ритму Анта Томића (четири поена заредом, па асистенција Пангосу за тројку) и у 36. минуту је опет гост био ближи победи - 54:59.

И када је било најпотребније, на сцену је ступио Гордић, јунак прошлосезонског АБА финала против Црвене звезде. Будућност је током другог полувремена "порађала" сваки поен, а онда је сјајни бек из три напада постигао осам поена - две тројке и један продор, све после "пик" игре - и сам направио серију 8:0.

Џексон је соло акцијом 1:14 минута пре краја повећао на 64:59, након чега су "плави" направили неколико великих грешака, али су смогли снаге да сачувају вођство и дођу до вредне победе.

Нема дилеме да их је "погледала" срећа, али су је борбеношћу и карактером и заслужили...

Морача постаје тврђава, Будућност показује да није залутала у Евролигу! Шампион АБА лиге је забележио трећу везану победу на свом терену у елитном такмичењу и наставио да диже форму. После Басконије и ЦСКА, нова жртва Подгоричана је била Барселона која је у не баш квалитетној, али изузетно неизвесној представи, савладана 67:64. 

Јунак победе је био плејмејкер Немања Гордић који је са осам везаних поена у последњој четвртини зауставио налет Каталонаца и режирао преокрет. Барса је имала шут за продужетак, али је Ханга промашио. 

Оба тима су од старта имали очајно шутерско вече. Будућност је промашила свих шест тројки у првој четвртини, Барса погодила тек једну од осам. Гордић је рано зарадио три личне грешке, а како због повреде није било Николе Ивановића, домаћи тим је ушао у велики проблем. Ипак, Барселона то није умела да искористи и да направи неку већу предност. До полувремена је владала резултатска клацкалица, а Данило Николић је био погонско гориво домаћих.

На почетку другог полувремена је Барса дошла до шест разлике, али је Ерл Кларк тројком вратио домаће у игру. Ханга је био једини расположен у тиму Барселоне док је Ерл Кларк погађао када је било најпотребније за Будућност. Резултат је и даље био егал, па се у последњи квартал ушло са резултатом 46:46.

После тројке Пенгоса, Барса је дошла до пет поена предност и деловало је да ломи меч, а онда су уследили моменти транса Немање Гордића!

Момак из Гацка је за нешто мање од два минута везао осам поена, две тројке и преокренуо на 62:59. Морача је прокључала, Пешићеви играчи су брзоплето губили лопте у нападу и Будућност је после продора Едвина Џексона отишла на пет разлике (64:59) на минут и 13 секунди до краја. После два и по минута без коша Барселоне, Кајл Кјурик је погодио, али је било касно. Пенгос је направио недопустиву грешку када под притиском паклене атмосфере није успео да изведе лопту за пет секунди, а Ерл Кларк је са линије пенала био половичан и донео Подгоричанима четири разлике на 37 секунди до краја. Синглтон је са три пенала вратио Барсу у живот и обезбедио Ханги шут за продужетак, али је Мађар промашио и победа је припала Црногорцима. 

Гордић и Кларк су са по 12 поена били најефикансији у победничком тиму, а обојица су сакупили и по пет скокова. Исти број поена на другој страни је убацио Ханга. Будућност је тројке шутирала 7/25, а Барса била још гора са 7/28. 

БУДУЋНОСТ: Џексон 6 (3ск, 5ас, 4изг), Су. Шеховић 3, Е. Кларк 12 (5ск, 3блк), Баровић, К. Кларк 9 (5ск), Се. Шеховић 2, Старовлах, Гордић 12 (5ск, 3ас, 4изг), З. Николић, Омић 6 (4ск), Поповић 6 (3укр, 3изг), Д. Николић 11.

БАРСЕЛОНА: Серафан 3, Пангос 7, Синглтон 8 (10ск), Ханга 12 (6ск, 3укр), Блажич, Шмитс, Ертел 9 (4ас, 4изг), Пустовиј, Ориола 4 (3ас), Кјурик 8, Клавер 3, Томић 10 (6ск, 3ас).

Жалгирис је пеницилин за Олимпијакос - Зелена шума поново прогутала Пирејце! Сјајна игра домаћина у другом полувремену и преокрет за победу од 83:75. Макаби добио Дарушафаку уз помоћ сјајне последње четвртине (22:9) - 71:73.

Шарунас Јасикевичијус је поново показао да зна како се побеђује Олимпијакос. Показао је то прошле сезоне у четвртифиналу, показао је и вечерас тријумфом Зелене шуме резултатом 83:75. Била је то прилично изједначена утакмица. Оли је добио прво, Жалгирис је био бољи у другом полувремену. Завршница је припала домаћем тиму и ту је меч преломљен.

Најефикаснији код Жалгириса били су Маријус Григонис са 19 и Нејт Волтерс са 14. Код Олимпијакоса се истакао Јоргос Принтезис са 18, док је Зек Ледеј додао 15. Никола Милутинов је дао четири и томе додао пет скокова. 

Олимпијакос је изгубио последња три дуела у Литванији тако да је ушао веома мотивисано у овај меч, као и Јоргос Принтезис који је 2016. године доживео повреду тако што се у Жалгирио арени оклизнуо на рекламу. Све је то дало резултат на старту па је тим из Пиреја добио прву четвртину резултатом 29:19.

Био је тим Дејвида Блата тај који је доминирао и отишао на полувреме с предношћу од 48:40. У том моменту деловало је да Пирејци иду као победи и држе све под контролом.

Али, онда је Жалгирис решио да запржи чорбу на овој утакмици и не допусти гостима да се тек тако извуку. Трећа деоница је припала домаћину, а са закуцавањем Ерона Вајта Жалгирис је стигао на поен заостатка у односу на Олимпијакос на минут пре краја треће деонице.

У последњу се ушло с резултатом 60:59 после полагања Нејта Волтерса. Било је јасно да ћемо гледати неизвесну завршницу у Жалгирио арени. Жалгирис је преузео иницијативу на старту последње деонице после поена Волтерса, Улановаса и Милакниса Зелена шума је стигла до предности од девет разлике (68:59). Испоставило се да је то било довољно. Сјајна атмосфера Литванаца и велика победа за Жалгирис.

Додајмо и да је Макаби победио Дарушафаку у Истанбулу с 73:71. Био је то фантастичан преокрет, а Понос Израела је добио последњу четвртину резултатом 22:9. До тада је деловало да ће турски тим до победе.

Евролига, 11. коло

четвртак

Будућност - Барселона 67:64
Дарушафака - Макаби 71:73
Жалгирис - Олимпијакос 83:75

20.30 Бајерн - Химки
20.45 Милано - Гран Канарија

петак

18.30 Ефес - Реал
20.30 Басконија - ЦСКА
20.30 Панатинаикос - Фенербахче

Извор: моззартспорт/Мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар