EL: I Barsa je pala u "Morači"!

Budućnost srčanom igrom, uz sjajne role Gordića i Erla Klarka u četvrtoj četvrtini, stigla do treće uzastopne pobede u Evroligi na svom parketu.  Dva minuta Gordićevog transa skuvala Barsu u Morači! Budućnost zabeležila treću pobedu u Evroligi! Budućnost srušila u "Morači" i Barselonu.  Košarkaši Budućnosti ostvarili su i treću pobedu pred svojim navijačima u Evroligi. Izabranici trenera Aleksandra Džikića pobedili su Barselonu sa 67:64.

Košarka 06.12.2018 | 21:20
EL: I Barsa je pala u "Morači"!
Bio je to izjednačen meč 11. kola u kojem je poprilično dramatično bilo u finišu. Na kraju, slavila je podgorička ekipa koja je pobedila ranije Baskoniju i CSKA.

Ekipa Svetislava Pešića je, posebno u finišu meča, odgrala veoma nervozno i sa dosta grešaka i kada se sve sabere, Budućnost je zaslužila trijumf.

Sredinom poslednje četvrtine, Barselona je imala prednost i od pet poena (54:59), ali od tog momenta bolje je igrala Budućnost. 

Na 2:53 minuta pre kraja, Nemanja Gordić je pogodio trojku i Budućnost je tako povela sa 62:59. Potom je Edvin Džekson pogodio za 64:59 na 1:14 minuta pre kraja. 

Barselona je uspela da se na 17 sekundi pre kraja približi na svega poen zaostatka (65:64) kada je Kris Singlton iskoristio tri slobodna bacanja, ali sa druge strane, Džekson je sa linije bacanja pogodio oba za Budućnost i tu je bio kraj. 

U pobedničkoj ekipi najefikasniji su bili Nemanja Gordić i Erl Klark sa po 12 poena, dok je Danilo Nikolić postigao poen manje. U timu Barselone, Adam Hanga je postigao 12, a Ante Tomić deset poena. 

I košarkaši Makabija uspeli su da zabeleže treći trijumf ove sezone. kao gosti su uspeli da pobede Darušafaku sa 73:71. 

U ekipi Dejvida Blata najefikasniji je bio Džon Dibartolomeo sa 13 poena, Džoni O'Brajant je postigao 12 a Skoti Vilbekin 11 poena. U timu Darušafake Majkl Erik postigao je 20 poena. 

Konačno, Žalgiris je kao domaćin pobedio ekipu Olimpijakosa. Marijus Grigonis je postigao 19, a Nejt Volters 14 poena, dok su u timu iz Pireja najefikasniji bili Jorgos Printezis sqa 18 i Zak Ledej sa 15 poena. 

U grčkoj ekipi naš Nikola Milutinov je za nepunih 20 minuta na parketu postigao četiri poena.

Budućnost je evroligaško takmičenje počela sa šest vezanih poraza, ali mesec dana kasnije se može reći da je postala respektabilna ekipa, protiv koje ni najvećim favoritima više "nije svejedno".

Makar kada se igra u Podgorici!

Posle Baskonije i CSKA, u punoj "Morači" je na kolena bačena i Barselona, a Aleksandar Džikić dobio je duel sa starijim i znatno trofejnijim zemljakom Svetislavom Pešićem.

Budućnost - Barselona 67:64 (14:15, 17:18, 15:13, 18:15, 21:18)!

Edvin Džekson je pet sekundi pre kraja postavio konačan rezultat, iskoristivši oba slobodna bacanja. Adam Hanga potom je promašio trojku za produžetak.

"Plavi" su pred gostovanje Gran Kanariji sledeće nedelje popravili skor na 3-8, a Katalonci pali na 6-5.

Igrajući bez "rovitog" Nikole Ivanovića, dobrim delom prvog poluvremena i bez Nemanje Gordića, koji je već u petom minutu napravio treću ličnu grešku, Budućnost je održavala priključak agresivnom odbranom i timskom igrom u napadu, u okviru koje je zapaženu minijaturu imao Danilo Nikolić početkom druge četvrtine.

Postigao je osam od 10 poena Budućnosti u tom periodu (dve trojke), ali nijedan tim nije imao snage da zada protivniku ozbiljniji udarac.

Domaćin je vodio najviše 26:21 (16. minut), Barsa 31:37 (23. minut), da bi trojkom Suada Šehovića i košem sa distance Petra Popovića došlo do preokreta na 51:48.

Pešićev tim zaigrao je tada u ritmu Anta Tomića (četiri poena zaredom, pa asistencija Pangosu za trojku) i u 36. minutu je opet gost bio bliži pobedi - 54:59.

I kada je bilo najpotrebnije, na scenu je stupio Gordić, junak prošlosezonskog ABA finala protiv Crvene zvezde. Budućnost je tokom drugog poluvremena "porađala" svaki poen, a onda je sjajni bek iz tri napada postigao osam poena - dve trojke i jedan prodor, sve posle "pik" igre - i sam napravio seriju 8:0.

Džekson je solo akcijom 1:14 minuta pre kraja povećao na 64:59, nakon čega su "plavi" napravili nekoliko velikih grešaka, ali su smogli snage da sačuvaju vođstvo i dođu do vredne pobede.

Nema dileme da ih je "pogledala" sreća, ali su je borbenošću i karakterom i zaslužili...

Morača postaje tvrđava, Budućnost pokazuje da nije zalutala u Evroligu! Šampion ABA lige je zabeležio treću vezanu pobedu na svom terenu u elitnom takmičenju i nastavio da diže formu. Posle Baskonije i CSKA, nova žrtva Podgoričana je bila Barselona koja je u ne baš kvalitetnoj, ali izuzetno neizvesnoj predstavi, savladana 67:64. 

Junak pobede je bio plejmejker Nemanja Gordić koji je sa osam vezanih poena u poslednjoj četvrtini zaustavio nalet Katalonaca i režirao preokret. Barsa je imala šut za produžetak, ali je Hanga promašio. 

Oba tima su od starta imali očajno šutersko veče. Budućnost je promašila svih šest trojki u prvoj četvrtini, Barsa pogodila tek jednu od osam. Gordić je rano zaradio tri lične greške, a kako zbog povrede nije bilo Nikole Ivanovića, domaći tim je ušao u veliki problem. Ipak, Barselona to nije umela da iskoristi i da napravi neku veću prednost. Do poluvremena je vladala rezultatska klackalica, a Danilo Nikolić je bio pogonsko gorivo domaćih.

Na početku drugog poluvremena je Barsa došla do šest razlike, ali je Erl Klark trojkom vratio domaće u igru. Hanga je bio jedini raspoložen u timu Barselone dok je Erl Klark pogađao kada je bilo najpotrebnije za Budućnost. Rezultat je i dalje bio egal, pa se u poslednji kvartal ušlo sa rezultatom 46:46.

Posle trojke Pengosa, Barsa je došla do pet poena prednost i delovalo je da lomi meč, a onda su usledili momenti transa Nemanje Gordića!

Momak iz Gacka je za nešto manje od dva minuta vezao osam poena, dve trojke i preokrenuo na 62:59. Morača je proključala, Pešićevi igrači su brzopleto gubili lopte u napadu i Budućnost je posle prodora Edvina Džeksona otišla na pet razlike (64:59) na minut i 13 sekundi do kraja. Posle dva i po minuta bez koša Barselone, Kajl Kjurik je pogodio, ali je bilo kasno. Pengos je napravio nedopustivu grešku kada pod pritiskom paklene atmosfere nije uspeo da izvede loptu za pet sekundi, a Erl Klark je sa linije penala bio polovičan i doneo Podgoričanima četiri razlike na 37 sekundi do kraja. Singlton je sa tri penala vratio Barsu u život i obezbedio Hangi šut za produžetak, ali je Mađar promašio i pobeda je pripala Crnogorcima. 

Gordić i Klark su sa po 12 poena bili najefikansiji u pobedničkom timu, a obojica su sakupili i po pet skokova. Isti broj poena na drugoj strani je ubacio Hanga. Budućnost je trojke šutirala 7/25, a Barsa bila još gora sa 7/28. 

BUDUĆNOST: Džekson 6 (3sk, 5as, 4izg), Su. Šehović 3, E. Klark 12 (5sk, 3blk), Barović, K. Klark 9 (5sk), Se. Šehović 2, Starovlah, Gordić 12 (5sk, 3as, 4izg), Z. Nikolić, Omić 6 (4sk), Popović 6 (3ukr, 3izg), D. Nikolić 11.

BARSELONA: Serafan 3, Pangos 7, Singlton 8 (10sk), Hanga 12 (6sk, 3ukr), Blažič, Šmits, Ertel 9 (4as, 4izg), Pustovij, Oriola 4 (3as), Kjurik 8, Klaver 3, Tomić 10 (6sk, 3as).

Žalgiris je penicilin za Olimpijakos - Zelena šuma ponovo progutala Pirejce! Sjajna igra domaćina u drugom poluvremenu i preokret za pobedu od 83:75. Makabi dobio Darušafaku uz pomoć sjajne poslednje četvrtine (22:9) - 71:73.

Šarunas Jasikevičijus je ponovo pokazao da zna kako se pobeđuje Olimpijakos. Pokazao je to prošle sezone u četvrtifinalu, pokazao je i večeras trijumfom Zelene šume rezultatom 83:75. Bila je to prilično izjednačena utakmica. Oli je dobio prvo, Žalgiris je bio bolji u drugom poluvremenu. Završnica je pripala domaćem timu i tu je meč prelomljen.

Najefikasniji kod Žalgirisa bili su Marijus Grigonis sa 19 i Nejt Volters sa 14. Kod Olimpijakosa se istakao Jorgos Printezis sa 18, dok je Zek Ledej dodao 15. Nikola Milutinov je dao četiri i tome dodao pet skokova. 

Olimpijakos je izgubio poslednja tri duela u Litvaniji tako da je ušao veoma motivisano u ovaj meč, kao i Jorgos Printezis koji je 2016. godine doživeo povredu tako što se u Žalgirio areni okliznuo na reklamu. Sve je to dalo rezultat na startu pa je tim iz Pireja dobio prvu četvrtinu rezultatom 29:19.

Bio je tim Dejvida Blata taj koji je dominirao i otišao na poluvreme s prednošću od 48:40. U tom momentu delovalo je da Pirejci idu kao pobedi i drže sve pod kontrolom.

Ali, onda je Žalgiris rešio da zaprži čorbu na ovoj utakmici i ne dopusti gostima da se tek tako izvuku. Treća deonica je pripala domaćinu, a sa zakucavanjem Erona Vajta Žalgiris je stigao na poen zaostatka u odnosu na Olimpijakos na minut pre kraja treće deonice.

U poslednju se ušlo s rezultatom 60:59 posle polaganja Nejta Voltersa. Bilo je jasno da ćemo gledati neizvesnu završnicu u Žalgirio areni. Žalgiris je preuzeo inicijativu na startu poslednje deonice posle poena Voltersa, Ulanovasa i Milaknisa Zelena šuma je stigla do prednosti od devet razlike (68:59). Ispostavilo se da je to bilo dovoljno. Sjajna atmosfera Litvanaca i velika pobeda za Žalgiris.

Dodajmo i da je Makabi pobedio Darušafaku u Istanbulu s 73:71. Bio je to fantastičan preokret, a Ponos Izraela je dobio poslednju četvrtinu rezultatom 22:9. Do tada je delovalo da će turski tim do pobede.

Evroliga, 11. kolo

četvrtak

Budućnost - Barselona 67:64
Darušafaka - Makabi 71:73
Žalgiris - Olimpijakos 83:75

20.30 Bajern - Himki
20.45 Milano - Gran Kanarija

petak

18.30 Efes - Real
20.30 Baskonija - CSKA
20.30 Panatinaikos - Fenerbahče

Izvor: mozzartsport/Mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar