Парадна лимузина Трампових

Амерички предсједник Доналд Трамп превалио је велики политички јаз у уторак увече кад је лично дочекао Џорџа Буша млађег, свог повременог ривала, испред Куће Блер, предсједничке резиденцији за госте која се налази прекопута Бијеле куће, дуж Авеније Пенсилванија.  

Република Српска 06.12.2018 | 10:40
Парадна лимузина Трампових
Стварна дужина тог “јаза” је била свега 230 метара, а Трамп и његова супруга Меланија прешли су га путујући у предсједничкој парадној лимузини, са пратњом од најмање осам возила. Трамп је потрошио 23 минуте на посјету Бушу и његовој жени Лори, а сусрет је био срдачан. Буш млађи, 43. предсједник Сједињених Држава, размијенио је пољупце у образ са актуелном првом дамом.

Ово је посљедњи у низу великодушних гестова које је Трамп ове недјеље начинио како би одао почаст преминулом бившем предсједнику Џорџу Бушу старијем, чија ће се сахрана одржати данас. Потреба за моторном пратњом подигла је, међутим, многе обрве. Јавност се пита зашто Трамп није могао – или хтио – да просто прошета улицом.

-Предсједници прије њега, укључујући посљедњег, су ходали – каже Едвард Прајс, који је био портпарол Националног безбједносног већа у вријеме администрације Трамповог претходника Барака Обаме.

Прајс је истакао да је Обама испратио кинеског предсједника Сија Ђинпинга до Куће Блер, током његове посјете Вашингтону у септембру 2015. Такође је подсјетио на шаљиви догађај кад је Обама са шефом особља Бијеле куће Денисом Мекдоном “скокнуо” у оближњи “Старбакс” по кафу.

Кад је Трамп у уторак путовао са пратњом до Куће Блер, челичне безбједносне капије дуж Авеније Пенсилванија су се отвориле да их пропусте и предсједничка лимузина је скренула, заустављајући се неколико метара касније испред локације. Авеније Пенсилванија и Трг Лафајет били су затворени за пјешаке, који се обично окупљају испред Бијеле куће ради фотографисања или протеста, наводи “Вашингтон пост”.

Предсједничка моторна пратња обично обухвата више од десет возила, укључујући тимове Тајне службе, медицинско особље, помоћнике Бијеле куће и прес одјељење. У овом случају, репортери који стално прате предсједника били су раније смјештени прекопута Куће Блер и нису били у пратњи у којој се налазило бар осам возила, како се види на снимку.

Из Бијеле куће нису рекли зашто је Трамп изабрао пратњу и да ли то има везе са безбједношћу.

Обама је често користио пуну моторну пратњу за кратке путеве, укључујући пут до оближњих хотела, попут “Џефесона” који је свега неколико улица удаљен од Бијеле куће. Та путовања подразумијевају затварање путева за саобраћај у центру Вашингтона, понекад током шпица.

Мишел Обама, бивша прва дама, је у својој аутобиографији “Бецоминг” написала да је Тајна служба некада тражила од ње и његог мужа да иду са пратњом умјесто да прошетају по свјежем ваздуху из безбједносних разлога.

Како наводи “Вашингтон пост”, Бушови нису испратили Трампове назад након приватног дружења у Кући Блер. Трамп је отворио врата својој жени да уђе у лимузину и махнуо новинарима, али није одговарао на питања, већ се са пратњом вратио кући.



(Тхе Wасхингтон, Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деба

06.12.2018 18:25

Умро му тата а он црце од смијеха!!!

ОДГОВОРИТЕ