Paradna limuzina Trampovih

Američki predsjednik Donald Tramp prevalio je veliki politički jaz u utorak uveče kad je lično dočekao Džordža Buša mlađeg, svog povremenog rivala, ispred Kuće Bler, predsjedničke rezidenciji za goste koja se nalazi prekoputa Bijele kuće, duž Avenije Pensilvanija.  

Republika Srpska 06.12.2018 | 10:40
Paradna limuzina Trampovih
Stvarna dužina tog “jaza” je bila svega 230 metara, a Tramp i njegova supruga Melanija prešli su ga putujući u predsjedničkoj paradnoj limuzini, sa pratnjom od najmanje osam vozila. Tramp je potrošio 23 minute na posjetu Bušu i njegovoj ženi Lori, a susret je bio srdačan. Buš mlađi, 43. predsjednik Sjedinjenih Država, razmijenio je poljupce u obraz sa aktuelnom prvom damom.

Ovo je posljednji u nizu velikodušnih gestova koje je Tramp ove nedjelje načinio kako bi odao počast preminulom bivšem predsjedniku Džordžu Bušu starijem, čija će se sahrana održati danas. Potreba za motornom pratnjom podigla je, međutim, mnoge obrve. Javnost se pita zašto Tramp nije mogao – ili htio – da prosto prošeta ulicom.

-Predsjednici prije njega, uključujući posljednjeg, su hodali – kaže Edvard Prajs, koji je bio portparol Nacionalnog bezbjednosnog veća u vrijeme administracije Trampovog prethodnika Baraka Obame.

Prajs je istakao da je Obama ispratio kineskog predsjednika Sija Đinpinga do Kuće Bler, tokom njegove posjete Vašingtonu u septembru 2015. Takođe je podsjetio na šaljivi događaj kad je Obama sa šefom osoblja Bijele kuće Denisom Mekdonom “skoknuo” u obližnji “Starbaks” po kafu.

Kad je Tramp u utorak putovao sa pratnjom do Kuće Bler, čelične bezbjednosne kapije duž Avenije Pensilvanija su se otvorile da ih propuste i predsjednička limuzina je skrenula, zaustavljajući se nekoliko metara kasnije ispred lokacije. Avenije Pensilvanija i Trg Lafajet bili su zatvoreni za pješake, koji se obično okupljaju ispred Bijele kuće radi fotografisanja ili protesta, navodi “Vašington post”.

Predsjednička motorna pratnja obično obuhvata više od deset vozila, uključujući timove Tajne službe, medicinsko osoblje, pomoćnike Bijele kuće i pres odjeljenje. U ovom slučaju, reporteri koji stalno prate predsjednika bili su ranije smješteni prekoputa Kuće Bler i nisu bili u pratnji u kojoj se nalazilo bar osam vozila, kako se vidi na snimku.

Iz Bijele kuće nisu rekli zašto je Tramp izabrao pratnju i da li to ima veze sa bezbjednošću.

Obama je često koristio punu motornu pratnju za kratke puteve, uključujući put do obližnjih hotela, poput “Džefesona” koji je svega nekoliko ulica udaljen od Bijele kuće. Ta putovanja podrazumijevaju zatvaranje puteva za saobraćaj u centru Vašingtona, ponekad tokom špica.

Mišel Obama, bivša prva dama, je u svojoj autobiografiji “Becoming” napisala da je Tajna služba nekada tražila od nje i njegog muža da idu sa pratnjom umjesto da prošetaju po svježem vazduhu iz bezbjednosnih razloga.

Kako navodi “Vašington post”, Bušovi nisu ispratili Trampove nazad nakon privatnog druženja u Kući Bler. Tramp je otvorio vrata svojoj ženi da uđe u limuzinu i mahnuo novinarima, ali nije odgovarao na pitanja, već se sa pratnjom vratio kući.



(The Washington, Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Deba

06.12.2018 18:25

Umro mu tata a on crce od smijeha!!!

ODGOVORITE