ПЛ: Арсенал два пута водио, Јунајтед одбранио Трафорд!

Фудбалери Манчестер јунајтеда и Арсенала ремизирали су 2:2 (1:1) после узбудљивог дербија на Олд Трафорду у 15. колу енглеске Премијер лиге.  Ако се питате зашто нисте више на табели - одбране бушне као сир не боре се за титуле! Суперзанимљив дерби, пун грешака. Манчестер јунатед – Арсенал 2:2.

Фудбал 05.12.2018 | 23:21
ПЛ: Арсенал два пута водио, Јунајтед одбранио Трафорд!
Арсенал је стрпљивом игром кажњавао лоше реакције одбране Јунајтеда и преко Шкодрана Мустафија и Александра Лаказета стизао до вођства у 26. и 68. минуту.

Међутим, агресвивни Јунајтед се оба пута експерсно враћао у егал преко Антонија Марсијала у 30. и Џесија Лингарда у 69. минуту.

Арсенал је ремизирао после две узастопне победе, али је због пораза Челсија стигао градског ривала на деоби четврте позиције са по 31 бодом. Међутим, "тобџије" сада заостају десет за лидером Ситијем. 

С друге стране, Јунајтед је ремизорао треће коло у низу па је на деоби 6-8. позиције са Евертоном и Борнмутом, осам бодова иза лондонских клубова који деле место које води у Лигу шампиона. 

Прво полувреме није било претерано спектакуларно, али је донело два гола. Два тима су од старта водила жестоку битку са доста прекида, фаулова и грешака, а грешке су донеле и поготке. 

Иако је Јунајтед био знатно агресивнији, а Арсенал вребао из контранапада, "тобџије" су у 26. минуту дочекале невероватан кикс Давида де Хее. 

Једном од најбољих голмана света лопта је буквално прошла кроз руке након не толико доброг ударца Шкодрана Мустафија главом, а она улази у гол који судија Маринер признаје након реакције технологије на гол-линији. 

Међутим, само четири минута касније Јунајтед је изједначио. Одбрана Арсенала је лоше испратила противничке играче након што је Лено само одбио лопту после шута Рохоа из сободног ударца. 

Ерера се активирао брзо из офсајда, што линијски судија није приметио, па је Шпанац проиграо Антонија Марсијала у средини, а овај закуцава лопту у мрежу. 

Уследило је скоро 40 минута игре без конкретних акција, да би средином другог полувремена прокључало на Олд Трафорду. 

Опет у периоду великог притиска Јунајтеда, Арсенал стиже до вођства. Само што је ушао у игру Александар Лаказет користи сјајан дупли пас са другим резервистом Мхитарјаном и упркос Рохоу на леђима шаље лопту поред Де Хее у мрежу. 

Међутим, опет одбрана Арсенала експресно успева да прокоцка вођство. Лоше су реаговали штопери "тобждија" приликом једне дубинске лопте за Лукакуа, она се одбија у средину казненог где натрчава Џеси Лингард и постиже први гол од фебруара и меча са Челсијем. 

Само неколико минута касније Де Хеа спасава Јунајтед, у два наврата брани ударце Обамејангу којем нико није зауставио шут више од 102 дана па је претходних десет завршавало о мрежи. 

Ритам је опао у завршници, екипе су заиграле опрезније, па је само Арсенал успео једном да запрети, преко Тореире, али опет Де Хеа парадом брани. 

Као и увек, Манчестер јунајтед и Арсенал одиграли су узбудљиву утакмицу, у којој су неутрални могли да уживају. Не толико у фудбалу, колико у непредвидљивим реакцијама на обе стране и головима, којих је било:

Манчестер јунајтед - Арсенал 2:2 (1:1)

Давид Де Хеа, један од неколико најбољих голмана на свету, допустио је у 26. минуту да му мирна лопта прође "кроз руке" и да пређе преко линије после ударца главом Шкодрана Мустафија, за 0:1. Претходно се чак одбила о земљу!

Није прошло много, а Андер Ерера се после пола сата фудбала вероватно активирао из офсајда и асистирао "рођенданку" Антонију Марсијалу за 1:1 и за чак седми гол француског офанзивца у последњих осам лигашких наступа.

Тим резултатом екипе су отишле на одмор, после којег је поново било веома узбудљиво.

Александр Лаказет је у 68. минуту утрчао у казнени простор домаћих, пао у дуелу са Маркусом Рохом и некако послао лопту у мрежу. Одбила се о дефанзивца "ђавола", па о ногу Француза и ипак завршила у Јунајтедовој мрежи, за још једно вођство екипе из Лондона - 1:2.

А, онда - још једно изједначење!

Арсеналов штопер Сократис Папастатопулос несрећном реакцијом пред Лукакуом је дословно "поклонио" шансу коју Џеси Лингард није пропустио да поставио коначних 2:2.

Јунајтед није тријумфом прекинуо лош низ, одиграо је четврти узастопни меч без победе, али је избегао пораз тако што се двапут вратио из минуса. Са друге стране, гости су остали непоражени и у 20. узастопној утакмици. Зато ни "ђаволи, ни "тобџије" неће потпуно незадовољни напустити Олд Трафорд, на којем је комплетирана сјајна премијерлигашка рунда.

Било је ово прво коло од новембра 2010. у којем су сви тимови Премијер лиге постигли бар по гол!

Дар за очи за сваког фудбалског заљубљеника! Обично је тако кад игра Арсенал. С тим да јуришници Унаја Емерија после оних 4:2 против Тотенхема нису успели да крунишу још једну добру изведбу у дербију Премијер лиге. Манчестер јунајтед ни вечерас није бриљирао, али се борио као некад и показао карактер успевши да се два пута експресно врати из нокдауна.

Мада су и Арсенал и Манчестер јунајтед првенствено показали да су позади бушни као швајцарски сир! Највише због тога 2:2 у великом дербију 15. кола Премијер лиге што је резултат којим би Мурињо морао да буде задовољнији имајући у виду да је два пута био у заостатку, а и да су Тобџије све скупа имале више прилика за победу, много више, посебно у другом полувремену када су, после тих 2:2, имали период потпуне доминације у којем су само срећа и Давид Де Хеа чували мрежу Јунајтеда.

Шпанац је додуше највећи кривац што је Арсенал дошао до предности од 1:0, пошто је као ретко кад дозволио себи да му лопта после ударца Шкодрана Мустафија пређе преко руке. Узалуд је Андер Ерера изводио акробације на гол линији, гол технологија је сигнализирала Андреу Маринеру да је лопта пуним обимом прешла линију.

Није међутим потрајало вођство Тобџија, пошто је само четири минута касније грешком на грешку узврадила и последња линија гостију из Лондона. Можда је Маринер ту могао и да свира и Ерерин офсајд, али свеједно Арсенал није смео себи да дозволи да повратна лопта омаленог Баска на петерцу пронађе усамљеног Антонија Марсијала.

Ту није био крај узбуђењима што се и могло очекивати имајући у виду да Емеријев Арсенал углавном у другом полувремену само додаје на гасу. Тако је било и сада и резултат је убрзо дошао, мада није толико заслуга гостију, колико кривица Маркоса Роха. Видело се у том 69. минуту колико је повреда колена утицала на Аргентинца. Уосталом, била му је ово прва премијерлигашка утакмица сезоне. Беспотребно је компликовао дубоко на Јунајтедовој половини терена, Александар Лаказет је нањушио крв, узео му лопту и после дуплог паса са Хенриком Мхитарјаном још једном довео Арсенал у вођство.

Авај, овог пута ни минут није потрајало то вођство. Просто је невероватно како су дефанзивци Арсенала пуцали свом тиму у колена. Тек што је лопта кренула са центра, класично бунарење на Ромелуа Лукакуа, сасвим би то безазлено било да је било само мало логике у игри Арсеналове одбране. Али није је било. Сеад Колашинац ни сам вероватно не може да објасни зашто је просто није испуцао него је позивао Берна Леноада истрчи и испуца ту лопту. Џеси Лингард је био на месту – 2:2. Толико је мало времена прошло да је у директном преносу још ишао снимак Лаказетовог гола. Зачетак акције која је претходила Лингардовомголу видео се тек на снимку. Навијачи Арсенала у неверици.

Нажалост по њих – десило се.  И ако у наредним данима буду расправљали о разлозима због којих нису нешто више на табели, не би требало да превише разглабају – до обране је. Иста констатација само донекле важи и за Манчестер јунајтед, јер чини се да Мурињов састав има и дубље проблеме. А и једни и други вероватно би били у озбиљном проблему ако би налетели на оне заиста најбоље европске екипе. Онима којима се ове црне рупе позади не дешавају тако често.

Иначе, исходу дербија на Театру снова посебно су се обрадовали у Тотенхему, пошто су Певци лако изашли на крај са Саутемптоном и победом од 3:1 још једном потврдили да лоши резултати Светаца нису само пролазна криза, већ назнака да могућност испадања треба узети као реалну опцију. Хари Кејн, Лукас Моура и Хјонг-мин Сон то су јасно нацртали на терену Вемблија, па се сада шепуре са трећег места на табели. Челси и Арсенал су два степеника испод, Јунајтед ће се заиста тешко изборити и за статус кандидата за Лигу шампиона.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА, 15. коло:

Барнли - Ливерпул 1:3 (0:0)
/Корк 54' - Милнер 62', Фирмино 69', Шаћири 92'/

Фулам - Лестер 1:1 (1:0)
/Камара 42' - Медисон 74'/

Вулверхемптон - Челси 2:1 (0:1)
/Хименез 59', Жота 62' - Лофтус Чик 16'/

Евертон - Њукасл 1:1 (1:1)
/Ришарлисон 38' - Рондон 19'/

Манчестер јунајтед - Арсенал 2:2 (1:1)
/Марсијал 30', Лингард 69' - Мустафи 26', Лаказет 68'/

Тотенхем - Саутемптон 3:1 (1:0)
/Кејн 9', Лукас Моура 51', Сон 55' - Остин 93'

одиграно у уторак

Борнмут - Хадерсфилд 2:1 (2:1)
/Вилсон 5, Фрејзер 22 - Конголо 38/

Брајтон - Кристал Палас 3:1 (3:0)
/Мареј 24, Балогун 31, Андоне 45+4 - Миливојевић 81п/

Вест Хем - Кардиф 3:1 (0:0)
/Перез 49, 54, Антонио 61 - Марфи 90+6/

Вотфорд - Манчестер сити 1:2 (0:1)
/Дукуре 85 - Сане 40, Марез 51/

Табела: Манчестер сити 41, Ливерпул 39, Тотенхем 33, Челси 31, Арсенал 31, Евертон 23, Борнмут 23, Манчестер јунајтед 23, Лестер 22, Брајтон 21, Вотфорд 20, Вест Хем 18, Њукасл 13, Кристал Палас 12, Кардиф 11, Хадерсфилд 10, Саутемптон 9, Барнли 9, Фулам 9.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар