PL: Arsenal dva puta vodio, Junajted odbranio Traford!

Fudbaleri Mančester junajteda i Arsenala remizirali su 2:2 (1:1) posle uzbudljivog derbija na Old Trafordu u 15. kolu engleske Premijer lige.  Ako se pitate zašto niste više na tabeli - odbrane bušne kao sir ne bore se za titule! Superzanimljiv derbi, pun grešaka. Mančester junated – Arsenal 2:2.

Fudbal 05.12.2018 | 23:21
PL: Arsenal dva puta vodio, Junajted odbranio Traford!
Arsenal je strpljivom igrom kažnjavao loše reakcije odbrane Junajteda i preko Škodrana Mustafija i Aleksandra Lakazeta stizao do vođstva u 26. i 68. minutu.

Međutim, agresvivni Junajted se oba puta ekspersno vraćao u egal preko Antonija Marsijala u 30. i Džesija Lingarda u 69. minutu.

Arsenal je remizirao posle dve uzastopne pobede, ali je zbog poraza Čelsija stigao gradskog rivala na deobi četvrte pozicije sa po 31 bodom. Međutim, "tobdžije" sada zaostaju deset za liderom Sitijem. 

S druge strane, Junajted je remizorao treće kolo u nizu pa je na deobi 6-8. pozicije sa Evertonom i Bornmutom, osam bodova iza londonskih klubova koji dele mesto koje vodi u Ligu šampiona. 

Prvo poluvreme nije bilo preterano spektakularno, ali je donelo dva gola. Dva tima su od starta vodila žestoku bitku sa dosta prekida, faulova i grešaka, a greške su donele i pogotke. 

Iako je Junajted bio znatno agresivniji, a Arsenal vrebao iz kontranapada, "tobdžije" su u 26. minutu dočekale neverovatan kiks Davida de Hee. 

Jednom od najboljih golmana sveta lopta je bukvalno prošla kroz ruke nakon ne toliko dobrog udarca Škodrana Mustafija glavom, a ona ulazi u gol koji sudija Mariner priznaje nakon reakcije tehnologije na gol-liniji. 

Međutim, samo četiri minuta kasnije Junajted je izjednačio. Odbrana Arsenala je loše ispratila protivničke igrače nakon što je Leno samo odbio loptu posle šuta Rohoa iz sobodnog udarca. 

Erera se aktivirao brzo iz ofsajda, što linijski sudija nije primetio, pa je Španac proigrao Antonija Marsijala u sredini, a ovaj zakucava loptu u mrežu. 

Usledilo je skoro 40 minuta igre bez konkretnih akcija, da bi sredinom drugog poluvremena proključalo na Old Trafordu. 

Opet u periodu velikog pritiska Junajteda, Arsenal stiže do vođstva. Samo što je ušao u igru Aleksandar Lakazet koristi sjajan dupli pas sa drugim rezervistom Mhitarjanom i uprkos Rohou na leđima šalje loptu pored De Hee u mrežu. 

Međutim, opet odbrana Arsenala ekspresno uspeva da prokocka vođstvo. Loše su reagovali štoperi "tobždija" prilikom jedne dubinske lopte za Lukakua, ona se odbija u sredinu kaznenog gde natrčava Džesi Lingard i postiže prvi gol od februara i meča sa Čelsijem. 

Samo nekoliko minuta kasnije De Hea spasava Junajted, u dva navrata brani udarce Obamejangu kojem niko nije zaustavio šut više od 102 dana pa je prethodnih deset završavalo o mreži. 

Ritam je opao u završnici, ekipe su zaigrale opreznije, pa je samo Arsenal uspeo jednom da zapreti, preko Toreire, ali opet De Hea paradom brani. 

Kao i uvek, Mančester junajted i Arsenal odigrali su uzbudljivu utakmicu, u kojoj su neutralni mogli da uživaju. Ne toliko u fudbalu, koliko u nepredvidljivim reakcijama na obe strane i golovima, kojih je bilo:

Mančester junajted - Arsenal 2:2 (1:1)

David De Hea, jedan od nekoliko najboljih golmana na svetu, dopustio je u 26. minutu da mu mirna lopta prođe "kroz ruke" i da pređe preko linije posle udarca glavom Škodrana Mustafija, za 0:1. Prethodno se čak odbila o zemlju!

Nije prošlo mnogo, a Ander Erera se posle pola sata fudbala verovatno aktivirao iz ofsajda i asistirao "rođendanku" Antoniju Marsijalu za 1:1 i za čak sedmi gol francuskog ofanzivca u poslednjih osam ligaških nastupa.

Tim rezultatom ekipe su otišle na odmor, posle kojeg je ponovo bilo veoma uzbudljivo.

Aleksandr Lakazet je u 68. minutu utrčao u kazneni prostor domaćih, pao u duelu sa Markusom Rohom i nekako poslao loptu u mrežu. Odbila se o defanzivca "đavola", pa o nogu Francuza i ipak završila u Junajtedovoj mreži, za još jedno vođstvo ekipe iz Londona - 1:2.

A, onda - još jedno izjednačenje!

Arsenalov štoper Sokratis Papastatopulos nesrećnom reakcijom pred Lukakuom je doslovno "poklonio" šansu koju Džesi Lingard nije propustio da postavio konačnih 2:2.

Junajted nije trijumfom prekinuo loš niz, odigrao je četvrti uzastopni meč bez pobede, ali je izbegao poraz tako što se dvaput vratio iz minusa. Sa druge strane, gosti su ostali neporaženi i u 20. uzastopnoj utakmici. Zato ni "đavoli, ni "tobdžije" neće potpuno nezadovoljni napustiti Old Traford, na kojem je kompletirana sjajna premijerligaška runda.

Bilo je ovo prvo kolo od novembra 2010. u kojem su svi timovi Premijer lige postigli bar po gol!

Dar za oči za svakog fudbalskog zaljubljenika! Obično je tako kad igra Arsenal. S tim da jurišnici Unaja Emerija posle onih 4:2 protiv Totenhema nisu uspeli da krunišu još jednu dobru izvedbu u derbiju Premijer lige. Mančester junajted ni večeras nije briljirao, ali se borio kao nekad i pokazao karakter uspevši da se dva puta ekspresno vrati iz nokdauna.

Mada su i Arsenal i Mančester junajted prvenstveno pokazali da su pozadi bušni kao švajcarski sir! Najviše zbog toga 2:2 u velikom derbiju 15. kola Premijer lige što je rezultat kojim bi Murinjo morao da bude zadovoljniji imajući u vidu da je dva puta bio u zaostatku, a i da su Tobdžije sve skupa imale više prilika za pobedu, mnogo više, posebno u drugom poluvremenu kada su, posle tih 2:2, imali period potpune dominacije u kojem su samo sreća i David De Hea čuvali mrežu Junajteda.

Španac je doduše najveći krivac što je Arsenal došao do prednosti od 1:0, pošto je kao retko kad dozvolio sebi da mu lopta posle udarca Škodrana Mustafija pređe preko ruke. Uzalud je Ander Erera izvodio akrobacije na gol liniji, gol tehnologija je signalizirala Andreu Marineru da je lopta punim obimom prešla liniju.

Nije međutim potrajalo vođstvo Tobdžija, pošto je samo četiri minuta kasnije greškom na grešku uzvradila i poslednja linija gostiju iz Londona. Možda je Mariner tu mogao i da svira i Ererin ofsajd, ali svejedno Arsenal nije smeo sebi da dozvoli da povratna lopta omalenog Baska na petercu pronađe usamljenog Antonija Marsijala.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima što se i moglo očekivati imajući u vidu da Emerijev Arsenal uglavnom u drugom poluvremenu samo dodaje na gasu. Tako je bilo i sada i rezultat je ubrzo došao, mada nije toliko zasluga gostiju, koliko krivica Markosa Roha. Videlo se u tom 69. minutu koliko je povreda kolena uticala na Argentinca. Uostalom, bila mu je ovo prva premijerligaška utakmica sezone. Bespotrebno je komplikovao duboko na Junajtedovoj polovini terena, Aleksandar Lakazet je nanjušio krv, uzeo mu loptu i posle duplog pasa sa Henrikom Mhitarjanom još jednom doveo Arsenal u vođstvo.

Avaj, ovog puta ni minut nije potrajalo to vođstvo. Prosto je neverovatno kako su defanzivci Arsenala pucali svom timu u kolena. Tek što je lopta krenula sa centra, klasično bunarenje na Romelua Lukakua, sasvim bi to bezazleno bilo da je bilo samo malo logike u igri Arsenalove odbrane. Ali nije je bilo. Sead Kolašinac ni sam verovatno ne može da objasni zašto je prosto nije ispucao nego je pozivao Berna Lenoada istrči i ispuca tu loptu. Džesi Lingard je bio na mestu – 2:2. Toliko je malo vremena prošlo da je u direktnom prenosu još išao snimak Lakazetovog gola. Začetak akcije koja je prethodila Lingardovomgolu video se tek na snimku. Navijači Arsenala u neverici.

Nažalost po njih – desilo se.  I ako u narednim danima budu raspravljali o razlozima zbog kojih nisu nešto više na tabeli, ne bi trebalo da previše razglabaju – do obrane je. Ista konstatacija samo donekle važi i za Mančester junajted, jer čini se da Murinjov sastav ima i dublje probleme. A i jedni i drugi verovatno bi bili u ozbiljnom problemu ako bi naleteli na one zaista najbolje evropske ekipe. Onima kojima se ove crne rupe pozadi ne dešavaju tako često.

Inače, ishodu derbija na Teatru snova posebno su se obradovali u Totenhemu, pošto su Pevci lako izašli na kraj sa Sautemptonom i pobedom od 3:1 još jednom potvrdili da loši rezultati Svetaca nisu samo prolazna kriza, već naznaka da mogućnost ispadanja treba uzeti kao realnu opciju. Hari Kejn, Lukas Moura i Hjong-min Son to su jasno nacrtali na terenu Vemblija, pa se sada šepure sa trećeg mesta na tabeli. Čelsi i Arsenal su dva stepenika ispod, Junajted će se zaista teško izboriti i za status kandidata za Ligu šampiona.

PREMIJER LIGA, 15. kolo:

Barnli - Liverpul 1:3 (0:0)
/Kork 54' - Milner 62', Firmino 69', Šaćiri 92'/

Fulam - Lester 1:1 (1:0)
/Kamara 42' - Medison 74'/

Vulverhempton - Čelsi 2:1 (0:1)
/Himenez 59', Žota 62' - Loftus Čik 16'/

Everton - Njukasl 1:1 (1:1)
/Rišarlison 38' - Rondon 19'/

Mančester junajted - Arsenal 2:2 (1:1)
/Marsijal 30', Lingard 69' - Mustafi 26', Lakazet 68'/

Totenhem - Sautempton 3:1 (1:0)
/Kejn 9', Lukas Moura 51', Son 55' - Ostin 93'

odigrano u utorak

Bornmut - Hadersfild 2:1 (2:1)
/Vilson 5, Frejzer 22 - Kongolo 38/

Brajton - Kristal Palas 3:1 (3:0)
/Marej 24, Balogun 31, Andone 45+4 - Milivojević 81p/

Vest Hem - Kardif 3:1 (0:0)
/Perez 49, 54, Antonio 61 - Marfi 90+6/

Votford - Mančester siti 1:2 (0:1)
/Dukure 85 - Sane 40, Marez 51/

Tabela: Mančester siti 41, Liverpul 39, Totenhem 33, Čelsi 31, Arsenal 31, Everton 23, Bornmut 23, Mančester junajted 23, Lester 22, Brajton 21, Votford 20, Vest Hem 18, Njukasl 13, Kristal Palas 12, Kardif 11, Hadersfild 10, Sautempton 9, Barnli 9, Fulam 9.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar