Ливерпулов низ на важном тесту - у дербију!

Недеља ће бити посебан дан на Енфилду.

Фудбал 01.12.2018 | 16:45
Ливерпулов низ на важном тесту - у дербију!
После 13 одиграних кола Премијер лиге, фудбалери Ливерпула и даље су највећи конкуренти Манчестер ситију у борби за титулу и једини тим уз "грађане" који још није доживео пораз у Енглеској.

Тим Јиргена Клопа за собом има три ремија и десет победа, укључујући и узастопне успехе у мечевима против Фулама и Вотфорда у претходна два кола. Тај низ овог викенда биће на тесту у утакмици која увек изазова посебну пажњу.

Дерби Мерсисајда, Ливерпул - Евертон, заказан је за недељу у 17.15 часова и оба тима га дочекују у добром тренутку јер и "карамеле" играју добро, заузимају шесто место на табели и непоражене су у последња три кола, због победа против Брајтона и Кардифа и ремија против Челсија у Лондону (0:0).

Поглед на табелу зато обећава одличан меч на Енфилду, у ривалству започетом још 13. октобра 1894. године.

Биће то 232. међусобни меч Ливерпула и Евертона, који "редси" дочекују са 92 тријумфа, 73 нерешених утакмица и 66 тријумфа "карамела".

Интересантно је да је великан са Енфилда непоражен у овим дербијима још од 17. октобра 2010, када су Тим Кејхил и Микел Артета обрадовали Гудисон парк тријумфом 2:0. Од тада је прошло више од осам година, 17 међусобних утакмица и осам победа екипе која ће и у недељу бити очигледни фаворит.

Ливерпул овај меч дочекује после пораза на гостовању Пари Сен Жермену. Тај неуспех учиниће да Клопов тим наредних недеља буде веома опрезан на оба фронта, јер ће до меча одлуке у Лиги шампиона, против Наполија на Енфилду 11. децембра, одиграти још три кола Премијер лиге.

У најави дербија, енглески новинари су више "притисли" Немца причом о Набију Кеити и Фабињу, скупим појачањима у везном реду која још нису доказала квалитет и високу цену. Та тема "испливала" је у први план после неуспеха "редса" у Паризу, где је Клопов тим пао на треће место табеле.

"Чудна ми је једна ствар. Када дајемо голове и када је све бриљантно, онда ме увек питате како да поправимо одбрану. Сада када смо то поправили, на неки начин, нормална је последица да 'трпе' креативност и течност игре. То је све уобичајено. Још морамо да напредујемо, али креација није проблем. Уосталом, у утакмицама у којима побеђујемо увек смо бољи тим. То је права реткост. Ниједном нисмо имали среће, већ смо били бољи", објаснио је Немац.

Према његовом мишљењу, проблем у Паризу није био везни ред, већ лош почетак утакмице.

"Морали смо да узвратимо. То није била бриљантна утакмица, већ велика битка и изгубили смо 2:1. И на крају ме питате о креативности на средини терена. Могли смо да променимо утакмицу да смо почели другачије. У том случају се не би догодило да губимо 2:0 и притисак на њима био би још већи. То је био проблем меча, а не недостатак креативности", бранио је Клоп своје "везњаке".

У недељу, они би могли да имају велику улогу у борби против Гилфија Сигурдсона, Идрисе Геја, Андреа Гомеса и осталих играча Марка Силве који ће почети иза најистуренијег Ришарлисона. Они ће бити важни адути гостију у покушају да Евертон оствари прву победу на Евертону од 1999. године.

Занимљив податак је и да Ливерпул није изгубио код куће утакмицу још од априла 2017. и то такође говори о томе колико ће бити тешко изненадити вицешампиона Европе. 

Уосталом, последњи менаџер Евертона који је победио на Енфилду је Валтер Смит, а он је напустио "карамеле" 2002. године.

"Када радите нешто што је ваша страст, када сте професионалац и уживате у томе што радите, онда не можете играти или тренирати са страхом. Како можете да изађете уплашени и без вере у то што радите?", смирено је уочи дербија рекао менаџер Евертона Марко Силва.

"Дербији су увек посебни. То је посебан меч за град и за људе. Од свог тима желим да се боримо за сопствене циљеве. Некад није лако видети добар фудбал у дербију, али моћ те утакмице чини да добре ствари изађу после само једног резултата. Било би то веома добро за нас. Добар учинак би подигао наше самопоуздање на висок, висок ниво", порука је менаџера Евертона, спремног за борбу.

Потенцијални састави: 

Ливерпул: Алисон - Александар Арнолд, Гомез, Ван Дајк, Робертсон - Вајналдум, Фабињо - Шаћири, Мане, Фирмино - Салах

Евертон: Пикфорд - Колмен, Кин, Мина, Дињ - Геј, Гомес - Волкот, Бернар, Сигурдсон - Ришарлисон.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар