Liverpulov niz na važnom testu - u derbiju!

Nedelja će biti poseban dan na Enfildu.

Fudbal 01.12.2018 | 16:45
Liverpulov niz na važnom testu - u derbiju!
Posle 13 odigranih kola Premijer lige, fudbaleri Liverpula i dalje su najveći konkurenti Mančester sitiju u borbi za titulu i jedini tim uz "građane" koji još nije doživeo poraz u Engleskoj.

Tim Jirgena Klopa za sobom ima tri remija i deset pobeda, uključujući i uzastopne uspehe u mečevima protiv Fulama i Votforda u prethodna dva kola. Taj niz ovog vikenda biće na testu u utakmici koja uvek izazova posebnu pažnju.

Derbi Mersisajda, Liverpul - Everton, zakazan je za nedelju u 17.15 časova i oba tima ga dočekuju u dobrom trenutku jer i "karamele" igraju dobro, zauzimaju šesto mesto na tabeli i neporažene su u poslednja tri kola, zbog pobeda protiv Brajtona i Kardifa i remija protiv Čelsija u Londonu (0:0).

Pogled na tabelu zato obećava odličan meč na Enfildu, u rivalstvu započetom još 13. oktobra 1894. godine.

Biće to 232. međusobni meč Liverpula i Evertona, koji "redsi" dočekuju sa 92 trijumfa, 73 nerešenih utakmica i 66 trijumfa "karamela".

Interesantno je da je velikan sa Enfilda neporažen u ovim derbijima još od 17. oktobra 2010, kada su Tim Kejhil i Mikel Arteta obradovali Gudison park trijumfom 2:0. Od tada je prošlo više od osam godina, 17 međusobnih utakmica i osam pobeda ekipe koja će i u nedelju biti očigledni favorit.

Liverpul ovaj meč dočekuje posle poraza na gostovanju Pari Sen Žermenu. Taj neuspeh učiniće da Klopov tim narednih nedelja bude veoma oprezan na oba fronta, jer će do meča odluke u Ligi šampiona, protiv Napolija na Enfildu 11. decembra, odigrati još tri kola Premijer lige.

U najavi derbija, engleski novinari su više "pritisli" Nemca pričom o Nabiju Keiti i Fabinju, skupim pojačanjima u veznom redu koja još nisu dokazala kvalitet i visoku cenu. Ta tema "isplivala" je u prvi plan posle neuspeha "redsa" u Parizu, gde je Klopov tim pao na treće mesto tabele.

"Čudna mi je jedna stvar. Kada dajemo golove i kada je sve briljantno, onda me uvek pitate kako da popravimo odbranu. Sada kada smo to popravili, na neki način, normalna je posledica da 'trpe' kreativnost i tečnost igre. To je sve uobičajeno. Još moramo da napredujemo, ali kreacija nije problem. Uostalom, u utakmicama u kojima pobeđujemo uvek smo bolji tim. To je prava retkost. Nijednom nismo imali sreće, već smo bili bolji", objasnio je Nemac.

Prema njegovom mišljenju, problem u Parizu nije bio vezni red, već loš početak utakmice.

"Morali smo da uzvratimo. To nije bila briljantna utakmica, već velika bitka i izgubili smo 2:1. I na kraju me pitate o kreativnosti na sredini terena. Mogli smo da promenimo utakmicu da smo počeli drugačije. U tom slučaju se ne bi dogodilo da gubimo 2:0 i pritisak na njima bio bi još veći. To je bio problem meča, a ne nedostatak kreativnosti", branio je Klop svoje "veznjake".

U nedelju, oni bi mogli da imaju veliku ulogu u borbi protiv Gilfija Sigurdsona, Idrise Geja, Andrea Gomesa i ostalih igrača Marka Silve koji će početi iza najisturenijeg Rišarlisona. Oni će biti važni aduti gostiju u pokušaju da Everton ostvari prvu pobedu na Evertonu od 1999. godine.

Zanimljiv podatak je i da Liverpul nije izgubio kod kuće utakmicu još od aprila 2017. i to takođe govori o tome koliko će biti teško iznenaditi vicešampiona Evrope. 

Uostalom, poslednji menadžer Evertona koji je pobedio na Enfildu je Valter Smit, a on je napustio "karamele" 2002. godine.

"Kada radite nešto što je vaša strast, kada ste profesionalac i uživate u tome što radite, onda ne možete igrati ili trenirati sa strahom. Kako možete da izađete uplašeni i bez vere u to što radite?", smireno je uoči derbija rekao menadžer Evertona Marko Silva.

"Derbiji su uvek posebni. To je poseban meč za grad i za ljude. Od svog tima želim da se borimo za sopstvene ciljeve. Nekad nije lako videti dobar fudbal u derbiju, ali moć te utakmice čini da dobre stvari izađu posle samo jednog rezultata. Bilo bi to veoma dobro za nas. Dobar učinak bi podigao naše samopouzdanje na visok, visok nivo", poruka je menadžera Evertona, spremnog za borbu.

Potencijalni sastavi: 

Liverpul: Alison - Aleksandar Arnold, Gomez, Van Dajk, Robertson - Vajnaldum, Fabinjo - Šaćiri, Mane, Firmino - Salah

Everton: Pikford - Kolmen, Kin, Mina, Dinj - Gej, Gomes - Volkot, Bernar, Sigurdson - Rišarlison.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar