СП: У Тел Авив по визу за Кину!

Србији практично само успешно одрађен посао у Тел Авиву може да донесе миран сан уочи последње три утакмице. Зато је меч против Израела и означен етикетом – најважнији!

Кошарка 30.11.2018 | 12:15
СП: У Тел Авив по визу за Кину!
Пети круг квалификација за Мундобаскет у Кини 2019. лако би могао да буде и пресудни за кошаркаше Србије. Са победама у предстојеће две утакмице званични европски, светски и олимпијски вицешампион могао би да уплови у мирније воде и дефинитивно обезбеди своје место на највећој планетарној смотри и шансу да брани сребро освојено у Мадриду пре четири године.

Свесни су сви у српском тиму од колико су значаја данашње гостовање Израелу у Тел Авиву (РТС, 13.00) и сусрет са Грчком у Београду у понедељак (РТС, 20.15). Али, што је већи изазов, већа је и сатисфакција на крају.

Србији практично само успешно одрађен посао у Тел Авиву може да донесе миран сан уочи последње три утакмице. Зато је меч против Израела и означен етикетом – најважнији.

Ни током последњег окупљања селектор Александар Ђорђевић није могао да заобиђе проблеме. Наравно, кадровске. Поред већ постојећих лимита због изостанка кошаркаша из НБА и Евролиге (Стефан Јовић, Владимир Лучић и Василије Мицић прикључиће се екипи за меч против Грчке), те тешке повреде Дејана Тодоровића, Ђорђевић је морао у Београду да остави и повратника у национални тим – Радета Загорца. Понајбољи играч Партизана ове сезоне је због прелома носа и прекратког опоравка имао проблема и последњих дана и зато неће бити уз тим. Као и практично сваки пут досад Ђорђевић је присиљен да уведе, такорећи, дебитанте у овим квалификацијама. Овог пута то су Бранко Лазић и Никола Јовановић. Поред тога, на пут је повео и ровитог Огњена Добрића, док је Стефан Бирчевић у саставу упркос томе што више од месец дана тренира индивидуално и није у такмичарском ритму. Једноставно, алтернатива у овом тренутку – нема.

Кошаркаши Израела у овај меч улазе свесни да је пред њима последњи воз. Према одређеним информацијама, неће играти досад стандардни Гал Мекел, али је Макаби из Тел Авива дозволио својим играчима Џону ди Бартоломеу, Јовелу Зусману и Џејку Коену да обуку дрес националног тима и помогну у две битне утакмице.

Поменути трилинг је уз плејмејкера Тамира Блата и капитена Гаја Пнинија језгро тима и оно најбоље што Израел има на располагању у квалификацијама.

Џејк Коен је практично неко без кога није могла да се замисли игра у претходним утакмицама и код њега лопта проводи доста времена, иако је центар. Због тога што нема адекватну замену на терену је у просеку по 30 минута, што покрива с адекватних петнаест поена, пет скокова и две асистенције у просеку. Мирослав Радуљица ће бити главни чувар, али ће вероватно имати подршку Ђорђа Гагића и Николе Јовановића, уколико то ситуација на терену буде захтевала. И селектор Ђорђевић види Коена као највећу претњу, мада је у својим анализама озбиљну пажњу посвећивао и Тамиру Блату. Једини је уз Коена одиграо седам утакмица у досадашњим квалификацијама и као такав први је асистент екипе са преко пет завршних додавања по утакмици. Такође има велику минутажу, изнад 26 минута, а због специфичности ситуације биће занимљиво видети ко ће однети победу у директном окршају са Стефаном Пеном. Млади српски плејмејкер мораће да понесе велику одговорност у овој утакмици, пошто ће као замену имати недовољно искусног Илију Ђоковића, а и сам је врло млад, али са јачим утакмицама у рукама.

Добра ствар за српски тим је да на супротној страни неће бити Ричарда Хауела, атлетског и физички снажног центра који је имао проблема са израелским властима због конзумирања опијата. Опет, ниједног тренутка не треба заборавити Гаја Пнинија. Врло искусан кошаркаш, намазан свим бојама, човек који овакве утакмице има у малом прсту. Додуше, уме да буде непредвидив током игре и никада не знате шта од њега можете да добијете. Када му је дан, зна да погађа са свих позиција, али када се унервози више времена посвети томе да противнике избацује из такта...

Ди Бартоломео ће одиграти свој први меч у овим квалификацијама и требало би да донесе опцију више у нападу. Зато ће једно од главних питања бити – колико ће он и Зусман добити простора за реализацију. Зусман је прилично свестран играч. Врло добар дефанзивац пре свега, али и неко ко обавља све прљаве послове у тиму и притом стиже да погађа, када му се остави простор. Против Грузије је био најбољи играч у тиму са 14 поена, по пет скокова и асистенција, те украдену лопту, док је у оном лудом мечу против Немачке имао страшне бројке – 13 поена, 10 асистенција, седам ухваћених и шест украдених лопти! На терену је провео 41 минут. Додуше, кроз квалификације се показало да му шут са дистанце није јача страна – 3/17, од чега је 1/7 имао против Немачке, 1/5 против Грузије и 0/4 против Велике Британије.

Одбрамбено Србија не би смела да има проблем, пошто су у ростеру Симоновић, Милосављевић и Лазић, проблем ће бити – како наћи стабилни извор поена? Због премало времена за уигравање Србија неће имати прилику да прикаже неку тактичку доминацију у односу на противника, већ ће морати да се фокусира на индивидуални квалитет којег, реално, има.

Већу одговорност требало би да преузму Драган Милосављевић и Мирослав Радуљица, а онда Марко Симоновић и Стеван Јеловац, који својим шутерским квалитетима често шири противничке одбране. Мада, сваки поен више биће као суво злато. Одређену улогу из другог плана могао би да има Огњен Добрић уколико га “праћка” буде служила, док ће Пено морати да искористи знање које је упио у раду са Ђорђевићем и да његове лопте имају очи. Без тога, Србија би могла да се нађе у проблему.  

Србија - до Кине! 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар