SP: U Tel Aviv po vizu za Kinu!

Srbiji praktično samo uspešno odrađen posao u Tel Avivu može da donese miran san uoči poslednje tri utakmice. Zato je meč protiv Izraela i označen etiketom – najvažniji!

Košarka 30.11.2018 | 12:15
SP: U Tel Aviv po vizu za Kinu!
Peti krug kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019. lako bi mogao da bude i presudni za košarkaše Srbije. Sa pobedama u predstojeće dve utakmice zvanični evropski, svetski i olimpijski vicešampion mogao bi da uplovi u mirnije vode i definitivno obezbedi svoje mesto na najvećoj planetarnoj smotri i šansu da brani srebro osvojeno u Madridu pre četiri godine.

Svesni su svi u srpskom timu od koliko su značaja današnje gostovanje Izraelu u Tel Avivu (RTS, 13.00) i susret sa Grčkom u Beogradu u ponedeljak (RTS, 20.15). Ali, što je veći izazov, veća je i satisfakcija na kraju.

Srbiji praktično samo uspešno odrađen posao u Tel Avivu može da donese miran san uoči poslednje tri utakmice. Zato je meč protiv Izraela i označen etiketom – najvažniji.

Ni tokom poslednjeg okupljanja selektor Aleksandar Đorđević nije mogao da zaobiđe probleme. Naravno, kadrovske. Pored već postojećih limita zbog izostanka košarkaša iz NBA i Evrolige (Stefan Jović, Vladimir Lučić i Vasilije Micić priključiće se ekipi za meč protiv Grčke), te teške povrede Dejana Todorovića, Đorđević je morao u Beogradu da ostavi i povratnika u nacionalni tim – Radeta Zagorca. Ponajbolji igrač Partizana ove sezone je zbog preloma nosa i prekratkog oporavka imao problema i poslednjih dana i zato neće biti uz tim. Kao i praktično svaki put dosad Đorđević je prisiljen da uvede, takoreći, debitante u ovim kvalifikacijama. Ovog puta to su Branko Lazić i Nikola Jovanović. Pored toga, na put je poveo i rovitog Ognjena Dobrića, dok je Stefan Birčević u sastavu uprkos tome što više od mesec dana trenira individualno i nije u takmičarskom ritmu. Jednostavno, alternativa u ovom trenutku – nema.

Košarkaši Izraela u ovaj meč ulaze svesni da je pred njima poslednji voz. Prema određenim informacijama, neće igrati dosad standardni Gal Mekel, ali je Makabi iz Tel Aviva dozvolio svojim igračima Džonu di Bartolomeu, Jovelu Zusmanu i Džejku Koenu da obuku dres nacionalnog tima i pomognu u dve bitne utakmice.

Pomenuti triling je uz plejmejkera Tamira Blata i kapitena Gaja Pninija jezgro tima i ono najbolje što Izrael ima na raspolaganju u kvalifikacijama.

Džejk Koen je praktično neko bez koga nije mogla da se zamisli igra u prethodnim utakmicama i kod njega lopta provodi dosta vremena, iako je centar. Zbog toga što nema adekvatnu zamenu na terenu je u proseku po 30 minuta, što pokriva s adekvatnih petnaest poena, pet skokova i dve asistencije u proseku. Miroslav Raduljica će biti glavni čuvar, ali će verovatno imati podršku Đorđa Gagića i Nikole Jovanovića, ukoliko to situacija na terenu bude zahtevala. I selektor Đorđević vidi Koena kao najveću pretnju, mada je u svojim analizama ozbiljnu pažnju posvećivao i Tamiru Blatu. Jedini je uz Koena odigrao sedam utakmica u dosadašnjim kvalifikacijama i kao takav prvi je asistent ekipe sa preko pet završnih dodavanja po utakmici. Takođe ima veliku minutažu, iznad 26 minuta, a zbog specifičnosti situacije biće zanimljivo videti ko će odneti pobedu u direktnom okršaju sa Stefanom Penom. Mladi srpski plejmejker moraće da ponese veliku odgovornost u ovoj utakmici, pošto će kao zamenu imati nedovoljno iskusnog Iliju Đokovića, a i sam je vrlo mlad, ali sa jačim utakmicama u rukama.

Dobra stvar za srpski tim je da na suprotnoj strani neće biti Ričarda Hauela, atletskog i fizički snažnog centra koji je imao problema sa izraelskim vlastima zbog konzumiranja opijata. Opet, nijednog trenutka ne treba zaboraviti Gaja Pninija. Vrlo iskusan košarkaš, namazan svim bojama, čovek koji ovakve utakmice ima u malom prstu. Doduše, ume da bude nepredvidiv tokom igre i nikada ne znate šta od njega možete da dobijete. Kada mu je dan, zna da pogađa sa svih pozicija, ali kada se unervozi više vremena posveti tome da protivnike izbacuje iz takta...

Di Bartolomeo će odigrati svoj prvi meč u ovim kvalifikacijama i trebalo bi da donese opciju više u napadu. Zato će jedno od glavnih pitanja biti – koliko će on i Zusman dobiti prostora za realizaciju. Zusman je prilično svestran igrač. Vrlo dobar defanzivac pre svega, ali i neko ko obavlja sve prljave poslove u timu i pritom stiže da pogađa, kada mu se ostavi prostor. Protiv Gruzije je bio najbolji igrač u timu sa 14 poena, po pet skokova i asistencija, te ukradenu loptu, dok je u onom ludom meču protiv Nemačke imao strašne brojke – 13 poena, 10 asistencija, sedam uhvaćenih i šest ukradenih lopti! Na terenu je proveo 41 minut. Doduše, kroz kvalifikacije se pokazalo da mu šut sa distance nije jača strana – 3/17, od čega je 1/7 imao protiv Nemačke, 1/5 protiv Gruzije i 0/4 protiv Velike Britanije.

Odbrambeno Srbija ne bi smela da ima problem, pošto su u rosteru Simonović, Milosavljević i Lazić, problem će biti – kako naći stabilni izvor poena? Zbog premalo vremena za uigravanje Srbija neće imati priliku da prikaže neku taktičku dominaciju u odnosu na protivnika, već će morati da se fokusira na individualni kvalitet kojeg, realno, ima.

Veću odgovornost trebalo bi da preuzmu Dragan Milosavljević i Miroslav Raduljica, a onda Marko Simonović i Stevan Jelovac, koji svojim šuterskim kvalitetima često širi protivničke odbrane. Mada, svaki poen više biće kao suvo zlato. Određenu ulogu iz drugog plana mogao bi da ima Ognjen Dobrić ukoliko ga “praćka” bude služila, dok će Peno morati da iskoristi znanje koje je upio u radu sa Đorđevićem i da njegove lopte imaju oči. Bez toga, Srbija bi mogla da se nađe u problemu.  

Srbija - do Kine! 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar