Ватра прогутала 1,5 милиона КМ

- Најмање милион и по марака износи директна штета настала у пожару, који је у уторак поподне избио у предузећу "Процесна опрема" у Трну, код Лакташа, процјењују власници ове фирме.

Република Српска 29.11.2018 | 09:39
Ватра прогутала 1,5 милиона КМ
У вишечасовном гашењу ватрене стихије, чији су се пламени језици дизали и по неколико десетина метара изнад објекта, учествовало је 14 ватрогасаца, од чега осам из Лакташа и шест из Бањалуке, који су на интервенцију дошли са по три возила.

"Независне" сазнају да је потрошено око 78.000 литара воде, што довољно говори о размјери пожара.

Срећом, повријеђених није било, а ватрогасци су успјели да спријече ширење ватре на кућу власника и кућу комшије, које се налазе недалеко од фабрике у пламену, а у којој су се производили бојлери те опрема за пиваре, мљекаре и сокаре.

Вељко Вукадин, син власника предузећа, истиче да су опредијељени да обнове производњу, иако је штета огромна.

"Избјегли смо из Јајца, гдје нам је све изгорјело, и мој отац Слободан је овдје кренуо од нуле. Оне 2014. године два пута су нам штету нанијеле поплаве, а сада долази и до пожара. Сада имамо директну штету од најмање 1,5 милиона КМ, а индиректна је знатно већа. Али, нећемо поклекнути", прича Вељко Вукадин за "Независне".

Осим објекта, изгорјеле су и јако вриједне машине. Само једна од њих вриједи око 400.000 марака. Ово предузеће запошљава око 15 радника, који, судећи по најавама власника, не морају да брину за егзистенцију.

"Дефинитивно смо опредијељени за санацију и наставак производње", каже Вукадин.

На питање шта је узрок пожара, слијеже раменима. Испрва се спекулисало да је у питању котловница, али је то искључено, јер је она неоштећена. Пошто постоје претпоставке да су криве електроинсталације, на потезу су инспектори, који ће прегледати снимке видео-надзора и утврдити како је дошло до хаварије.

Да гори фирма, власнике је у четвртак око 18.25 обавијестио комшија. О свему су потом обавијештени ватрогасци из Лакташа, а у помоћ су им прискочиле и колеге из Бањалуке.

"На терену је било наших осам ватрогасаца са три возила. Ми смо потрошили око 48.000 литара воде. Дугујемо велику захвалност колегама, припадницима Професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, који су нам несебично помогли", каже за "Независне" Душко Џепина, командир Ватрогасне јединице Лакташи.

Бањалучки ватрогасци кажу да их је на мјесто догађаја изашло шест, са три возила, а утрошили су око 30.000 литара воде.

"У близини мјеста пожаришта имали смо хидрантску мрежу, тако да се нисмо морали враћати у јединицу, чиме смо убрзали дејство", прича нам Младен Ћућун, начелник бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасне јединице.

Лакташки ватрогасац Зоран Ђурић, који је учествовао у гашењу пожара, рекао нам је да је спасена кућа власника фирме, али и комшијина.

"Спасена је и једна хала, а једна је изгорјела", рекао је Ђурић.

Увиђај су извршили полиција и тужилац, а истрага се наставља.

Сударили се гледајући ватру

Док је трајала борба с великим пожаром у Трну, на оближњем магистралном путу сударила су се три возила, с тим што повријеђених није било.

Постоје тврдње да се ланчани судар, највјероватније, догодио јер су возачи гледали према хали у пламену.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

29.11.2018 09:02

Ово су поштени власници ове фирме.Истина је да нису хтјели плаћати рекет Снсд и Милетовој мафији и они су им подметнули пожар.То су урадили Лукачеви рекеташи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре истина

29.11.2018 09:58

Ма ти си болесник један, опсједнут си цовјеце иди се лијеци, видис да ти није добро.

Name

ИСТИНА

29.11.2018 09:04

Ово су поштени власници ове фирме.Истина је да нису хтјели плаћати рекет Снсд и Милетовој мафији и они су им подметнули пожар.То су урадили Лукачеви рекеташи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

29.11.2018 09:17

Цитао сам само до ..да је избјего из Јајца и поцео бизнис..... Ма јбо те ..ја цитав зивот у Бања Луци..имао ста пре рата и сад у истом стану w0 година стаза па нист не могу запоцет..а они додју са стране ..све им у разу изгорило..па опет поцну из поцетка ...хоцу да казем досао из јајца без марке у дзепу а јуце му изгорило милион ипо марака...па каква је ово дрзава ....криминала и корупције...а он се води само ко "избјеглица"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци

29.11.2018 09:43

Све си објаснио, сједис у стану цитав зивот И цекас да ти дрзава несто да. Покрени се И уради несто за себе. Разлика измедју тебе И избјеглица је у томе сто су они сватили да је зивот борба И само борба, а твој зивот је лезање И кукање како ниста не ваља. Покрени се И изби пакост И злобу из главе па мозда И теби крене.

Name

ре

29.11.2018 09:56

није , немој тако...па то су ови што не плаћају Рудоњина весеља....ха,ха,ха...а има их биће весело ове зиме и догодине.....

Name

Ре

29.11.2018 09:59

А ти из своје куце или стана хоцес неста да остварис у зивоту, иди вовјеце ради неста умјесто да се залис.

Name

Комсија

29.11.2018 10:07

Мој комсија је постан и вриједан.Увијек је спреман помоци, доказано за вријеме поплава 2014. А ти си неспособан !!!

Name

п

29.11.2018 10:30

Пале сами себе, а послије наплате три пута више од осигурања. Овај је научио занат од фирме Огимил , такође из Трна. И они су "имали пожар" складишта прије неколико година и све лијепо наплатили. И пфенинг.

Name

куку нама са нама

29.11.2018 09:41

Цим се помиње колицина потрошене воде,ово је везано за Бурлета,јер це се и та вода наплатити од раје кроз имагинарне намете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

29.11.2018 10:34

Ти си опсједнут Милом, иди код попа да ти истјера зло и утјера добро.

Name

куку нама са нама

29.11.2018 13:25

Ј..те миле..ја сам опсједнут реалношћу,а ти сто си ту,тј.овдје да би бранио лоповлук,зато незнас ниста до зевкат ко авлијанер,то је твој успјех,како ти мислис..и о каквом раду причате..постен радник је у кредиту,за преживљавање

Name

Робин Худ

29.11.2018 09:54

Ако ниси дао пинку Рудоњи, колко је тражијо ...то се дешава....ха,неко мора кабинет опремит, неће ваљда сам...па зато вам и дозвољава да радите и држи вас за муда и страху!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јајце

29.11.2018 17:25

А постен? Масине Јајацког Енергоинвеста су код њега биле. Јадан спасио масине из Јајца и узео их у приватно власнисво.

ОДГОВОРИТЕ