Прича: Како су центри постали доминантнији у АБА лиги?

Занимљива статистика. . .

Кошарка 30.11.2018 | 20:30
Прича: Како су центри постали доминантнији у АБА лиги?
Да ли сте знали да центри све више освајају паркете регионалног кошаркашког такмичења?

Упркос томе што пик'н'рол обухвата све шест одсто нападачког опуса екипа, из тих ситуација скроји се тачно 1,07 поена, што је далеко изнад лигашког просека од 0,94 поена по поседу у свим осталим ситуацијама.  

Пик'н'рол ситуације обично послуже беку, плејмејкеру и генерално шутерима да из добре блокаде створе позицију за лакши шут, мада центри се у последње време све више користе у решавању офанзивних задатака. На пример, Гога Битадзе и Драган Апић налазе се у самом врху реализатора из рекета у кошаркашким лигама широм планете.

Бројке говоре да се у АБА лиги бележи просечно између 3,9 и 8,2 поена из пик'н'рол ситуација, те да лопта све више завршава у рукама играча који „рола“ из блока. Статистика коју је обрадила агенција Сyнергyпоказује и колико често клубови користе своје центре у овим акцијама. На пример, Урош Луковић је у 48 одсто Морнарових напада човек који „рола“, док се Гога Битадзе нашао у чак 65 одсто тих ситуација, што говори да се суперталентовани Грузин користи у практично сваком нападу с пик'н'рол акцијом.

Независно од њихове улоге у тиму, играчи који имају добар осећај за скок и који знају да препознају ситуацију да скоче и прихвате асистенцију од својих бекова или плејмејкера представљају додатну опасност по противничке одбране, понекад чак више и од оних који баратају лоптом. Латавијус Вилијамс из Игокее је класичан пример тога како високи играч с добрим атлетским предиспозицијјама може да буде опасан по кош када се из „ролања“ отвара ка кошу и добија асистенцију за алеј-уп. Сличну опасност представљају и Мирза Бегић из Олимпије и већ поменути Урош Луковић, што само потврђује да су међу најбољим стрелцима и центри навикнути на пик'н'рол.

Међутим, нису само пик'н'рол ситуације једине из којих су центри посебно опасни. Неки од њих вребају своје шансе и када се извуку на шут са полудистанце, или чак ван линије 6,75 метара, као што то редовно ради Џок Лендејл из Партизана. Битадзе и Апић такође знају да припрете с полудистанце и врло су ефикасни у томе.

Апић је тренутно најкориснији играч Јадранске лиге с просечним индексом корисности 28,78! Битадзе је одмах иза центра ФМП и Луке Божића из Задра и бележи 24,78 индексних поена по утакмици. У горњем делу листе, од нешто нижих играча, су Томислав Зубчић из Игокее (просечни индекс 22,00), те Ерл Кларк из Будућности (15,22) и Мохамед Фаје из Црвене звезде (13,89).

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар