Priča: Kako su centri postali dominantniji u ABA ligi?

Zanimljiva statistika. . .

Košarka 30.11.2018 | 20:30
Priča: Kako su centri postali dominantniji u ABA ligi?
Da li ste znali da centri sve više osvajaju parkete regionalnog košarkaškog takmičenja?

Uprkos tome što pik'n'rol obuhvata sve šest odsto napadačkog opusa ekipa, iz tih situacija skroji se tačno 1,07 poena, što je daleko iznad ligaškog proseka od 0,94 poena po posedu u svim ostalim situacijama.  

Pik'n'rol situacije obično posluže beku, plejmejkeru i generalno šuterima da iz dobre blokade stvore poziciju za lakši šut, mada centri se u poslednje vreme sve više koriste u rešavanju ofanzivnih zadataka. Na primer, Goga Bitadze i Dragan Apić nalaze se u samom vrhu realizatora iz reketa u košarkaškim ligama širom planete.

Brojke govore da se u ABA ligi beleži prosečno između 3,9 i 8,2 poena iz pik'n'rol situacija, te da lopta sve više završava u rukama igrača koji „rola“ iz bloka. Statistika koju je obradila agencija Synergypokazuje i koliko često klubovi koriste svoje centre u ovim akcijama. Na primer, Uroš Luković je u 48 odsto Mornarovih napada čovek koji „rola“, dok se Goga Bitadze našao u čak 65 odsto tih situacija, što govori da se supertalentovani Gruzin koristi u praktično svakom napadu s pik'n'rol akcijom.

Nezavisno od njihove uloge u timu, igrači koji imaju dobar osećaj za skok i koji znaju da prepoznaju situaciju da skoče i prihvate asistenciju od svojih bekova ili plejmejkera predstavljaju dodatnu opasnost po protivničke odbrane, ponekad čak više i od onih koji barataju loptom. Latavijus Vilijams iz Igokee je klasičan primer toga kako visoki igrač s dobrim atletskim predispozicijjama može da bude opasan po koš kada se iz „rolanja“ otvara ka košu i dobija asistenciju za alej-up. Sličnu opasnost predstavljaju i Mirza Begić iz Olimpije i već pomenuti Uroš Luković, što samo potvrđuje da su među najboljim strelcima i centri naviknuti na pik'n'rol.

Međutim, nisu samo pik'n'rol situacije jedine iz kojih su centri posebno opasni. Neki od njih vrebaju svoje šanse i kada se izvuku na šut sa poludistance, ili čak van linije 6,75 metara, kao što to redovno radi Džok Lendejl iz Partizana. Bitadze i Apić takođe znaju da priprete s poludistance i vrlo su efikasni u tome.

Apić je trenutno najkorisniji igrač Jadranske lige s prosečnim indeksom korisnosti 28,78! Bitadze je odmah iza centra FMP i Luke Božića iz Zadra i beleži 24,78 indeksnih poena po utakmici. U gornjem delu liste, od nešto nižih igrača, su Tomislav Zubčić iz Igokee (prosečni indeks 22,00), te Erl Klark iz Budućnosti (15,22) i Mohamed Faje iz Crvene zvezde (13,89).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar