Радници уплашени за своју судбину

Зашто Република Српска продаје рудник, који би јој могао донијети добит? Зашто је, и по ком основу, Влада РС Рудник жељезне руде “Љубија” скинула са листе стратешких предузећа, и због чега се на све то Приједорчани не буне, иако им од  рудника зависи будућност? 

Република Српска 27.11.2018 | 12:09
Радници уплашени за своју судбину
Ова питања јуче су поставили лидери неколико синдиката рудара и жељезничара, на тематској конференцији у Бањалуци посвећеној једној од најкотроверзнијих приватизација у иначе контроверзној транзиционој историји РС. По многима, синдикалци су се побунили тек када су “багери стигли на градилиште”, јер је продаја 64,99 одсто акција у Руднику жељезне руде “Љубија” већ заказана за 17. децембар, аукцијом на Бањалучкој берзи.

Ипак, Дарко Марјановић, правни савјетник у синдикатима, тврди да још није све завршено.

Рјешење апелација Уставном суду

-Одлука Владе РС о скидању “Љубије” са листе стратешких предузећа је спорна и треба тражити оцјену уставности и законитости те одлуке пред Уставним судом РС – тврди Марјановић.

Синдикалци поручују да нису априори против приватизације, али да је све уређено тако да рудник може купити било ко, па чак и предузеће које нема никакву традицију и ниједан багер за ископавање руде, а да су нетранспарентност и игнорисање струке у случају “Љубије” фрапантни.

-РС ће једнократно добити нешто новца, али ако се рудник затвори биће то крај не само за 800 радника садашњег “АрцелорМетала”, него и за више од 2.000 жељезничара, јер превоз руде из Приједора чини чак 45 одсто промета Жељезница РС. Уз то, без рудника привреда цијелог приједорског региона је осуђена на пропаст – рекао је предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић и додао да ће, проблема бити и у Федерацији БиХ, и са жељезницом и са Жељезаром Зеница, која прерађује приједорску руду. 

Лако ће Зеница, али шта с Приједором

Амир Нуркић, предсједник Самосталног синдиката жељезничара ФБиХ, поручио да ће се и без приједорске руде снаћи и Жељезнице Ф БиХ и зеничка Жељезара, али да приједорчани треба да енергичније бране своје интересе.

-За разлику од ситуације у РС, у Жељезницама ФБиХ превоз руде чини свега 10 одсто од укупног превоза терета, а Жељезара може руду наћи и на неком другом мјесту, мада је, наравно, најрационалније да је купује из Љубије и Омарске. Кључно питање је, међутим, зашто се локална заједница у Приједору није снажније успротивила оваквој приватизацији њеног стратешког ресурса – каже Нуркић.

Да су рудници опстали тамо гдје су се локалци побунили против сумњиве приватизације сагласан је и предсједник Синдиката “Арселор Митала” Саша Кукољ. Навео је примјер Мајданпека у Србији гдје локално становништво није дозволило да држава рудник прода Рмунима, који се баве производњом веш машина.

Нуркић: Муљатори седме класе

Након навођена бројних примјера катастрофалне приватизације у оба ентитета БиХ, те сумњи да ће и Рудник “Љубија” купити неко ко нема намјеру да се бави овим послом, Амир Нуркић, предсједник Самосталног синдиката жељезничара Федерације БиХ, каже да таква ситуација, с обзиром на амбијент и понашање власти, никог не треба да чуди.

– Нама не долазе инвеститори прве него седме или осме класе, који хоће да, уз помоћ власти, овдје смуљају оно што нигдје другдје не би могли – рекао је Нуркић.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јасно

27.11.2018 11:26

Крајна мјера да се радници организују и поцну ону игру када закони зацуте,све фукаре це побјеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

27.11.2018 12:03

Па није цудо сто све пропада Нас представник у председниству иде по Србији и говори како Србија треба да буде јака И да се он стиди сто га у србији некад назову босанцем Па коњу један свијет ти оде све пропада а ти србујес И свадјас се око заставе Потруди се да са овом двоицом који нису ниста бољи Али бар се потрудите да несто урадите за напредак ове дрзаве Да зивимо у миру да не подиземо тензије без разлога

Name

Радован ИИИ

27.11.2018 12:55

Па у ове четири године остало му је још да прода Електропривреду и Шуме Српске и то је то.Више нема шта да се прода у овом несретном ентитету, па ће он тада предати и власт.Срамота је скоро сваки дан се на ТВ може видјети пар бројева за помоћ, а он нашао да србује и зајебава се око заставе, умјесто да се помогне тим несретним људима и дјеци.

Name

075

27.11.2018 16:45

@АР У "горем" ентитету избацише мало прије са власти СДА и ХДЗ! У Кантону Сарајево, који је богатији и од "бољег" ентитета али и од остатка "горег" ентитета избацише са власти СДА! Али у "бољем" ентитету само "србовање", част изнимкама, које се не једе и од кога се не живи! Поздрав Вама!

Name

Мироскав

27.11.2018 11:30

Само провјерите и објавите колико има нераспоређене добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мироскав

27.11.2018 11:30

Само провјерите и објавите колико има нераспоређене добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

27.11.2018 12:14

Било је и протеста у Приједору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

27.11.2018 12:14

Било је и протеста у Приједору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је ?

27.11.2018 12:46

Гласали сте за СНСД-ДНД-СП коалицију и ста је сад цега се бојите ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.11.2018 15:45

ДОДИГ,ТУМОР За Србе,кад би Св Сава појавио се, безбозници,Срби гласали би за пропаст, цовјек откад је на власти,само лазно србује,и они му вјерују,а вецином Срба на Западу,зарадјује, такав народ не постоји,тај рудник љубија,умјесто да ни један глас није добио у Приједору,он добио све,и сад кукају,па гласали сте за КУГУ додига

Name

Марко

27.11.2018 12:49

Док је господин Павић чувао њихова радна мјеста због тих 800 запослених и њихових породица али и Приједора, већина тих истих су нпр. на овим изборима гласали за СНСД који је желио продају. Сад дефинитивно да се прода па изволите господо на Биро па од Баје тражите посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМИ53

27.11.2018 12:59

Рудник Љубија је изборни плијен побједника ,а посто је ту ,а посто је у тој коалицији и Марко од Приједора судбина рудника је запецацена. Креце операција Бирац,Глиница,и не гурајте даље, сви це те доци на ред.Ни једно дрво не смије остати,све сто се опипати мозе,мозе се и продати.Слозно у нове радне ПРОДАЈЕ. Примус интер пхарес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

27.11.2018 16:51

МАФИЈА ИМА ДРЗАВУ И СА ЊОМ ВЛАДА И ПРОДАЈЕ И РАДИ СТА ХОЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.11.2018 19:38

Сљедеци пут кад будете гласали, памет у главу и добро бирајте за кога цете гласати, да неби поново досли у ситуацију у којој сте сад.

ОДГОВОРИТЕ