Radnici uplašeni za svoju sudbinu

Zašto Republika Srpska prodaje rudnik, koji bi joj mogao donijeti dobit? Zašto je, i po kom osnovu, Vlada RS Rudnik željezne rude “Ljubija” skinula sa liste strateških preduzeća, i zbog čega se na sve to Prijedorčani ne bune, iako im od  rudnika zavisi budućnost? 

Republika Srpska 27.11.2018 | 12:09
Radnici uplašeni za svoju sudbinu
Ova pitanja juče su postavili lideri nekoliko sindikata rudara i željezničara, na tematskoj konferenciji u Banjaluci posvećenoj jednoj od najkotroverznijih privatizacija u inače kontroverznoj tranzicionoj istoriji RS. Po mnogima, sindikalci su se pobunili tek kada su “bageri stigli na gradilište”, jer je prodaja 64,99 odsto akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija” već zakazana za 17. decembar, aukcijom na Banjalučkoj berzi.

Ipak, Darko Marjanović, pravni savjetnik u sindikatima, tvrdi da još nije sve završeno.

Rješenje apelacija Ustavnom sudu

-Odluka Vlade RS o skidanju “Ljubije” sa liste strateških preduzeća je sporna i treba tražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti te odluke pred Ustavnim sudom RS – tvrdi Marjanović.

Sindikalci poručuju da nisu apriori protiv privatizacije, ali da je sve uređeno tako da rudnik može kupiti bilo ko, pa čak i preduzeće koje nema nikakvu tradiciju i nijedan bager za iskopavanje rude, a da su netransparentnost i ignorisanje struke u slučaju “Ljubije” frapantni.

-RS će jednokratno dobiti nešto novca, ali ako se rudnik zatvori biće to kraj ne samo za 800 radnika sadašnjeg “ArcelorMetala”, nego i za više od 2.000 željezničara, jer prevoz rude iz Prijedora čini čak 45 odsto prometa Željeznica RS. Uz to, bez rudnika privreda cijelog prijedorskog regiona je osuđena na propast – rekao je predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević i dodao da će, problema biti i u Federaciji BiH, i sa željeznicom i sa Željezarom Zenica, koja prerađuje prijedorsku rudu. 

Lako će Zenica, ali šta s Prijedorom

Amir Nurkić, predsjednik Samostalnog sindikata željezničara FBiH, poručio da će se i bez prijedorske rude snaći i Željeznice F BiH i zenička Željezara, ali da prijedorčani treba da energičnije brane svoje interese.

-Za razliku od situacije u RS, u Željeznicama FBiH prevoz rude čini svega 10 odsto od ukupnog prevoza tereta, a Željezara može rudu naći i na nekom drugom mjestu, mada je, naravno, najracionalnije da je kupuje iz Ljubije i Omarske. Ključno pitanje je, međutim, zašto se lokalna zajednica u Prijedoru nije snažnije usprotivila ovakvoj privatizaciji njenog strateškog resursa – kaže Nurkić.

Da su rudnici opstali tamo gdje su se lokalci pobunili protiv sumnjive privatizacije saglasan je i predsjednik Sindikata “Arselor Mitala” Saša Kukolj. Naveo je primjer Majdanpeka u Srbiji gdje lokalno stanovništvo nije dozvolilo da država rudnik proda Rmunima, koji se bave proizvodnjom veš mašina.

Nurkić: Muljatori sedme klase

Nakon navođena brojnih primjera katastrofalne privatizacije u oba entiteta BiH, te sumnji da će i Rudnik “Ljubija” kupiti neko ko nema namjeru da se bavi ovim poslom, Amir Nurkić, predsjednik Samostalnog sindikata željezničara Federacije BiH, kaže da takva situacija, s obzirom na ambijent i ponašanje vlasti, nikog ne treba da čudi.

– Nama ne dolaze investitori prve nego sedme ili osme klase, koji hoće da, uz pomoć vlasti, ovdje smuljaju ono što nigdje drugdje ne bi mogli – rekao je Nurkić.

(Srpskainfo)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Jasno

27.11.2018 11:26

Krajna mjera da se radnici organizuju i pocnu onu igru kada zakoni zacute,sve fukare ce pobjeci!

ODGOVORITE
Name

AR

27.11.2018 12:03

Pa nije cudo sto sve propada Nas predstavnik u predsednistvu ide po Srbiji i govori kako Srbija treba da bude jaka I da se on stidi sto ga u srbiji nekad nazovu bosancem Pa konju jedan svijet ti ode sve propada a ti srbujes I svadjas se oko zastave Potrudi se da sa ovom dvoicom koji nisu nista bolji Ali bar se potrudite da nesto uradite za napredak ove drzave Da zivimo u miru da ne podizemo tenzije bez razloga

Name

Radovan III

27.11.2018 12:55

Pa u ove četiri godine ostalo mu je još da proda Elektroprivredu i Šume Srpske i to je to.Više nema šta da se proda u ovom nesretnom entitetu, pa će on tada predati i vlast.Sramota je skoro svaki dan se na TV može vidjeti par brojeva za pomoć, a on našao da srbuje i zajebava se oko zastave, umjesto da se pomogne tim nesretnim ljudima i djeci.

Name

075

27.11.2018 16:45

@AR U "gorem" entitetu izbaciše malo prije sa vlasti SDA i HDZ! U Kantonu Sarajevo, koji je bogatiji i od "boljeg" entiteta ali i od ostatka "goreg" entiteta izbaciše sa vlasti SDA! Ali u "boljem" entitetu samo "srbovanje", čast iznimkama, koje se ne jede i od koga se ne živi! Pozdrav Vama!

Name

Мироскав

27.11.2018 11:30

Само провјерите и објавите колико има нераспоређене добити.

ODGOVORITE
Name

Мироскав

27.11.2018 11:30

Само провјерите и објавите колико има нераспоређене добити.

ODGOVORITE
Name

Xyz

27.11.2018 12:14

Bilo je i protesta u Prijedoru

ODGOVORITE
Name

Xyz

27.11.2018 12:14

Bilo je i protesta u Prijedoru

ODGOVORITE
Name

Sta je ?

27.11.2018 12:46

Glasali ste za SNSD-DND-SP koaliciju i sta je sad cega se bojite ?

ODGOVORITE
Name

A

27.11.2018 15:45

DODIG,TUMOR Za Srbe,kad bi Sv Sava pojavio se, bezboznici,Srbi glasali bi za propast, covjek otkad je na vlasti,samo lazno srbuje,i oni mu vjeruju,a vecinom Srba na Zapadu,zaradjuje, takav narod ne postoji,taj rudnik ljubija,umjesto da ni jedan glas nije dobio u Prijedoru,on dobio sve,i sad kukaju,pa glasali ste za KUGU dodiga

Name

Marko

27.11.2018 12:49

Dok je gospodin Pavić čuvao njihova radna mjesta zbog tih 800 zaposlenih i njihovih porodica ali i Prijedora, većina tih istih su npr. na ovim izborima glasali za SNSD koji je želio prodaju. Sad definitivno da se proda pa izvolite gospodo na Biro pa od Baje tražite posao.

ODGOVORITE
Name

MIMI53

27.11.2018 12:59

Rudnik LJubija je izborni plijen pobjednika ,a posto je tu ,a posto je u toj koaliciji i Marko od Prijedora sudbina rudnika je zapecacena. Krece operacija Birac,Glinica,i ne gurajte dalje, svi ce te doci na red.Ni jedno drvo ne smije ostati,sve sto se opipati moze,moze se i prodati.Slozno u nove radne PRODAJE. Primus inter phares.

ODGOVORITE
Name

Dario

27.11.2018 16:51

MAFIJA IMA DRZAVU I SA NJOM VLADA I PRODAJE I RADI STA HOCE.

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.11.2018 19:38

Sljedeci put kad budete glasali, pamet u glavu i dobro birajte za koga cete glasati, da nebi ponovo dosli u situaciju u kojoj ste sad.

ODGOVORITE