Треба ли четврти потпредсједник?

Уколико се у новом сазиву Народне скупштине РС поново нађу четири потпредсједника, то би грађане Српске у наредне четири године могло додатно да кошта минимум 160. 000 КМ.

Република Српска 27.11.2018 | 08:08
Треба ли четврти потпредсједник?
Управо четврти потпредсједник био је камен спотицања око којег су се ломила копља на протеклој сједници НС РС када су посланици из опозиционих партија јасно исказали став да су против таквог приједлога, који су првобитно изнијели представници владајуће већине. Тај приједлог је убрзо повучен под образложењем да „могу бити четири потпредсједника, али не морају“, о чему ће коначну ријеч дати народни посланици на сљедећој сједници НС РС, која је заказана за почетак децембра.

Представници појединих опозиционих партија и јуче су остали при ранијем ставу да ће четврти потпредсједник значити додатни намет грађанима Српске, а да у суштини неће ништа ново донијети. С друге стране, представници владајуће коалиције, па и неки опозиционари, става су да је ријеч о минималним трошковима, који неће знатно утицати на буџет.

Подобни кадрови

Најгласнији противник за четвртог потпредсједника је Драшко Станивуковић, посланик ПДП у НС РС, који каже да се тиме наставља политика ухљебљења политички подобних кадрова. Он истиче да је Српска рекордер по броју потпредсједника у односу на земље у окружењу. Као примјер наводи чињеницу да Србија, која је три пута већа од РС, има шест потпредсједника, Хрватска пет, Македонија 3, а Црна Гора само два.

– Ако четврти потпредсједник неће представљати неки велики трошак, зашто се онда сви туку да буду потпредсједници. Заиста мислим да нам не требају четири потпредсједника под изговором “ако не дође један, па не дође други, па не дође трећи, да има онда тај четврти” –  истиче Станивуковић.

Он тврди да би четврти потпредсједник у наредне четири године могао да кошта и до 400.000 КМ, ако се узме у обзир да, поред високе плате, има право на властито возило, возача, канцеларију, секретара/секретарицу, телефон, савјетника и још неке привилегије, које посланик нема.

– Одговорно тврдим да је један потпредсједник и до пет пута скупљи од обичног народног посланика, јер уз њега иде цијели кабинет. Нас девет из Клуба посланика ПДП дијелимо једног возача, и то искључиво ако радимо нешто за посланички клуб, док потпредсједник има свог возача и возило – каже Станивуковић.

Додаје да и у случају да нас четврти потпредсједник ништа не би коштао, питање је шта добијамо с њим.

Заштитни механизам

Његов став не дијели Игор Жунић, посланик СНСД у НС РС, који каже да је рачуница од 400.000 КМ пренадувана, те да би трошкови за четвртог потпредсједника били минимално увећани. Он подсјећа да Пословник НС РС предвиђа да могу бити бирана од 2 до 4 потпредсједника, што зависи од воље посланика.

– У прошлом сазиву НС РС била су четири потпредсједника, па је и овај пут првобитно тако предложено. Сматрам да је четврти потпредсједник битан из више разлога. Као што знамо, потпредсједници се бирају по један из хрватског и бошњачког народа, те највеће опозиционе партије. Четврто мјесто је скоро, па да кажем, политичко. У неким ситуацијама би могло да дође до блокаде рада НС РС уколико не будемо имали издефинисано ово питање, односно потпредсједнике који су из скупштинске већине – каже Жунић. 

Занимљиво је да и Соња Караџић-Јовичевић, посланик СДС у НС РС, и бивша потпредсједница парламента Српске, дијели Жунићев  став како четврти потпредсједник не би значио много већи трошак. Ово посебно чуди управо из разлога јер су њене страначке колеге на прошлој седници НС РС имале највише примједби на четвртог потпредсједника, наводећи да ће то коштати грађане РС додатних 400.000 КМ.

– Став опозиције јесте да су довољна три потпредсједника, али није тачно да ће четврти потпредсједник толико коштати. Тачно је да је мој колега то казао на прошлој сједници, али сам му ја одмах рекла да нису толики трошкови  – истиче наша саговорница.

Поткусуривање

Додаје да возач, аутомобил, секретар/секретарица, канцеларија и све остало што припада потпредсједнику је нешто што већ има у НС РС и то не би значило додатно запошљавање. Једини додатни трошак би био савјетник на којег потпредсједници имају право.

– Плата је мало већа од посланичке, а све остало, осим савјетника, остаје исто. Потпредсједницима се, иначе, савјетује да узму савјетника, поготово они који нису настањени у Бањалуци ради послова који се морају обавити када нисмо у том граду – каже Јовичевићева.

Додаје да посла за четвртог потпредсједника има, али да је једино проблематично то што ће то мјесто служити за поткусуривање некога од „прелетача“, и да су због тога посланици СДС били против тог приједлога.

– Није ствар у трошковима, и да ли има посла или не, већ да то мјесто сада служи за поткусуривање оних који су прелетачи, па је то условна врста цијене и трговине – сматра она.

Иако и Јовичевићава и Жунић тврде другачије, Српскаинфо незванично сазнаје да би четврти потпредсједник значио додатни минус у буџету Српске за минимум 160.000 КМ. Наиме, само мјесечна нето плата савјетника, на којег потпредседник НС РС има право, износи око 2.500 КМ, што за четири године досегне износ од око 120.000 КМ. Поред тога, плата посланика у НС РС се креће око 2.650 КМ у зависности од радног стажа, док плата потпредсједника износи 3.443 КМ плус минули рад, што је око 800 КМ разлике.

Привилегије потпредсједника

У Народној скупштини РС нам је потврђено да потпредсједници имају основну плату у износу од 3.443 КМ плус минули рад, те право на службени аутомобил, возача, секретарицу и кабинет, као и остала права у складу са интерним актима парламента Српске.

(Српскаинфо)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Стеди Се На Велико

27.11.2018 07:14

у зграду владе се усељава цлан прецједниства са свитом, руси се цио спрат објекта. Питање је ко је донио ту одлуку за његово усељење и да ли је то пренос надлезности? Да ли то знаци да це сутра влада да се исељава ако му не буду по вољи као Младен Иваниц прије 4 године? Овај потпревједник скупстине неце костати ни 100ти дио колико це да се инвеатира у цлана прецједниства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

27.11.2018 09:05

ма 42 би било идеално...

Name

неее

27.11.2018 07:16

Наравно да је непотребан као и многа друга разна радна мјеста у дрзавном скетору,агенције,институције,инспекције итд измисљене да би се упослио странацки кадар,Реална трзисна економија не постоји све се своди на транге франге предузеца повезана са власцу којима се намјестају послови јавних радова и набавки и огроман ухљебски паразитски апарат у јавном сектору плус понека кафана,пекара,кладионица,апотека и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.11.2018 08:50

У дирекцији за наоружање треба провјерити ко све и шта ради!

Name

Дијана

27.11.2018 13:40

шта та дирекција ради....и јел то она што је води онај лопов из Добоја...Крпетина????кукала ти мајка!

Name

Фебо

27.11.2018 20:45

Наравно да треба...

Name

ПЗД

27.11.2018 07:36

Службеним гласником Републике Српске 107/18 , Одлука број 2063, објављеним 19.11.2018.године је одређено да ће бити 4 потпредсједника у НС РС ! о чему сада причате, када сви који се озбиљно баве политиком и научин радом то знају ... ??? ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

27.11.2018 07:36

Ни други ни трећи нису потребни. А можда ни онај главни. Цијела наша држава није ни пола Београда. Нама треба само добар градоначелник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

27.11.2018 08:24

Подрзавам, какав предсједник и свита око њега само неки начелник округа и здраво! А исти су сви позиција или опозиција.

Name

потписујем

27.11.2018 08:35

100%

Name

@Сандра

27.11.2018 09:00

Твоја "држава" је само један од два ентитета у Босни и Херцаговини, а са таквим размишљањем ћеш имати 16 потпредсједника. Додиков унук ће са канџијом тјерати твоје дијете да ринта за фишек макиња.

Name

Буба

27.11.2018 09:12

Нама треба само један градонацелник !!а не гласацки апарат коалициони и опозициони на троску дрзаве јадне и опљацкане!па и Зељка реце да це радити као и до сад !!знаци повецање броја ухљеба гласаца и пропаст јис веца!!!јадан је овај народ!!!а соња ради за позицију провидно као и многи опозиционари који су увезани у хоботницу и добро сарадјују!!заједницки лицни интерес их везе а стите се фотељама а пљацјају народ преко својих плата и привилегија надзваним безобразним а пензије и плате дрзе као у феудалном друству !!нема закона и правне дрзаве то све треба распустити и један градонацелник а услов !!Треба да буде постен и скромни домацин па писмен и опоравак народа од овога зла невидјеног!!паразити огромна администрација. Невидјена у историји!! А ДРЗАВЕ И и биједе и бруке

Name

За @Сандра

27.11.2018 09:38

А јој, ако ово не разумијес, није добро.

Name

Стево

27.11.2018 08:10

Функција потпредсједника је предвиђена за прелетача Чавића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

27.11.2018 08:21

Ниста од вас само смеце толико министарстава гузоња ипарламената нема ниједна земља на свијету браво свка цаст само напријед до банкрота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2018 09:23

Праве фукаре на брдовитом балкану.

Name

Ре

27.11.2018 16:56

Цуј, “вец постоји возац, секретарица...” Знаци не раде ниста док не стигне цетврти.

Name

Реалитиц

27.11.2018 08:28

Колико УСА имају потпредсједника? Само питам, размисљам онако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.11.2018 08:40

НИСМО НИ ЗНАЛИ КОЛИКО СМО БОГАТИ ДА СЕ ОВО НЕ ДОГАЂА.ВИШКОВИЋ ЈЕ ИСТО ГОВОРИО КАО ЖУНИЋ И СКОЧИЈО ГДЈЕ ЈЕ СКОЧИО .ОВАЈ ВИШКОВИЋ СЕБИ КРЧИ ПУТ И ОН ЋЕ СКОЧИТИ НА БОГ ЗНА КОЈУ ФУНКЦИЈУ.ОНИ ИГРАЈУ РУЛЕТ. ПАРЕ СЕ ВРТЕ КАО НА ТРАЦИ КО ДОБИЈЕ ДОБИЈЕ .ВЛАСТ РАДЕ ШТА ХОЋЕ. НИТИ ОНИ ЗНАЈУ КАКО ЈЕ НАРОДУ. НИТИ ОНИ ВИДЕ НАРОД.БИТНА ЈЕ ЗАБАВА.КАД ВИДИМО КОЈЕ СВЕ ИСПЛИВАО НА СЦЕНУ ДА ВОДИ ДРЖАВУ ШТА КОМЕНТАРИСАТИ.ПАРЕ ДИЖУ,ПАРЕ ПОСТАВЉАЈУ,ПАРЕ ГОВОРЕ ПАРЕ СЕ ВРТЕ.СВЕ ИСТО САМО НА ДРУГЕ ФУНКЦИЈЕ И ТАКО У КРУГ МОЈ СТАНИВУКОВИЋУ. ПОЗДРАВ ЗА ТЕБЕ.ПОДРЖАВАМ МЛАДОСТ ХАРИЗМУ И ПАМЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

27.11.2018 08:46

Потпредсједник има савјетника, кабинет, возача, возило? Клуб посланика има возача и возило? Па знате шта, добро ми још и живимо колико се бахати и расипа? Ово да је довести у ред, брзо би ми стигли Словенију ако не већ и Швајцарску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2018 09:24

Робија рјесава све.

Name

Робин Худ

27.11.2018 08:49

Зашто се чудити??? Па погледајте само по јавним предузећима колико има да ради оних који су одавно отишли у пензију....од којекаквих дирекција па до владе....ништа никог не брине и ко то може провјерити...наравно нико ,нити ће!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

27.11.2018 09:04

Цека се последња ријец ЊЕГОВА ,па ако ОН казе да треба бити девет тако це бити.Никад гори сазив Скупстине ,никад висе полтрона и папака, ГАДОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рупа српска

27.11.2018 09:22

Није 400 000 вец 380 000, дзабе, а добијемо јос једног који није вратио коњу главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алиен ин бл

27.11.2018 09:42

Све су то голе сељацине од лосег цаце и горе матере. Какво је то оргијање у блату било добро је да не лају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

27.11.2018 10:10

УКИНУТИ ОПОЗИЦИЈИ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА, ШТА ЋЕ ИМ ТО! НЕК СЕ САМИ ОДРЕКНУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо

27.11.2018 10:38

Ма само дерите овце које ово одобравају. Ионако сви нормални бјезе одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2018 16:59

Тако је, вецина је изгласала дотицне, ста се сада буне?

Name

Слy

27.11.2018 11:40

Каже гђа Соња да подпредсједник има посла???Треба му савјетник???Хиљаде незапослених и немају савјетника како да преживе крај толико запослених државних службеника.А и који ће нам qр... скупштина кад велики вођа одлучује о свему.Све велики стручњаци а не знају рећи ко је убио Давида.Тко убија све нас?Глупостима и безобразлуком.Која знања и вјештине треба да имају сви ти руковаоци народом.Прије свега возачку дозволу,шта ће им возач?И да заборавили су да тај срећко од подпредсједника добија кућицу испред свог мјеста становања,лично осигурање мјеста боравка.Да му захвални народ не смета

ОДГОВОРИТЕ
Name

СО-ЈО-КА

27.11.2018 12:19

Ха дали сте се досјетили откуд Соња и Жунић истомишљеници? Па, Соња себе види у тој улози. Иако је формално у Клубу СдС, она би радије са владајућим. Добро анализирајте њено понашање , њене обавезе према Додиковом резиму и обрнуто. Ко је отварао студ. дом на Палама и чије име је понио. Ко је био на отварању? Ко је изразито опрезан у критикама резима? А Вукота је стави на компензацију да са малим бројем гласова уђе у нсрс и држи скуте резиму. Е мој Вукота, шта је она заслужила? Свака част њеном оцу. Никакве користи од ње сдс нит је имао нит ће имати. Живи били па видјели. Зато би она себе радо видјела на мјесту потпредсједника. Па не ете ваљда забога. Поред једног Шешица, Гламочака, Станица и других поштених и принципијелних СДСоваца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

27.11.2018 13:32

ОН СЕ НАУЧИО БАХАТО ЖИВЈЕТИ И РАЗБАЦИВАТИ НАРОД НЕМА ЗА ОСНОВНЕ ЖИВОТНЕ НАМИРНИЦЕ САД ЋЕ БИТИ ЗА ЊЕГОВ БУЏЕТ И 100 000 000 КМ Р СРБСКА ЈЕ ЊЕГОВО И ЊЕГОВИХ ЈАТАКА ПРИВАТНО ВЛАСНИШТВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обмана

27.11.2018 14:08

Није цетврти потпредсједник неко ко це бити изабран са улице вец це то бити народни посланик који је вец у Скупстини и који вец прима плату по основу посланицке функције. Мјесто потпредсједника је мјесто гдје та плата мозе бити несто мало веца у односу на посланицку плату. Та разлика која це се доплатити на нивоу цетири године мандата није ни изблиза 160.000 КМ. Према томе ваљање оваквих цифара су цисти трацеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

27.11.2018 15:13

Око 50% посланика НЕ прима плату него ФИКСНИ ПАУШАЛ од 1.700 КМ.

Name

Ре

27.11.2018 17:03

Цитас ли ти какве све троскове “вуце” потпредсједник?

Name

ОЈАЂЕНИ ГРАЂАНИН

27.11.2018 14:17

ДО САД МЕ НИЈЕ ОЈАДИО ОВАЈ РУДОЊА КАКО ЋЕ ОД САД ОНА ДВА ЉИГАВЦА МУ НИСУ ДАЛА ДЕСЕТ МИЛИОНА ПА СЕ ОДМА БАЦИО НА ПЉАЧКУ Ј БЕНИ СРБА НЕКА НЕКАЈЕПОКРАО СВЕ ШТО МУ ПАДНЕ ПОД РУКУ И БИРАЛИ СТЕ ГА БОЉИ ВАМ И НЕТРЕБА НИСТЕ ГА НИ ЗАСЛУЖИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Згодни

28.11.2018 07:27

поред мене овако лијепог и паметног не треба ниједан потпредсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веза

28.11.2018 18:31

Много радних места су непотребна али шта да ради родбинска веза како њих да запосли ако неизмисли неко радно место...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веза

28.11.2018 18:32

Много радних места су непотребна али шта да ради родбинска веза како њих да запосли ако неизмисли неко радно место...

ОДГОВОРИТЕ