Treba li četvrti potpredsjednik?

Ukoliko se u novom sazivu Narodne skupštine RS ponovo nađu četiri potpredsjednika, to bi građane Srpske u naredne četiri godine moglo dodatno da košta minimum 160. 000 KM.

Republika Srpska 27.11.2018 | 08:08
Treba li četvrti potpredsjednik?
Upravo četvrti potpredsjednik bio je kamen spoticanja oko kojeg su se lomila koplja na protekloj sjednici NS RS kada su poslanici iz opozicionih partija jasno iskazali stav da su protiv takvog prijedloga, koji su prvobitno iznijeli predstavnici vladajuće većine. Taj prijedlog je ubrzo povučen pod obrazloženjem da „mogu biti četiri potpredsjednika, ali ne moraju“, o čemu će konačnu riječ dati narodni poslanici na sljedećoj sjednici NS RS, koja je zakazana za početak decembra.

Predstavnici pojedinih opozicionih partija i juče su ostali pri ranijem stavu da će četvrti potpredsjednik značiti dodatni namet građanima Srpske, a da u suštini neće ništa novo donijeti. S druge strane, predstavnici vladajuće koalicije, pa i neki opozicionari, stava su da je riječ o minimalnim troškovima, koji neće znatno uticati na budžet.

Podobni kadrovi

Najglasniji protivnik za četvrtog potpredsjednika je Draško Stanivuković, poslanik PDP u NS RS, koji kaže da se time nastavlja politika uhljebljenja politički podobnih kadrova. On ističe da je Srpska rekorder po broju potpredsjednika u odnosu na zemlje u okruženju. Kao primjer navodi činjenicu da Srbija, koja je tri puta veća od RS, ima šest potpredsjednika, Hrvatska pet, Makedonija 3, a Crna Gora samo dva.

– Ako četvrti potpredsjednik neće predstavljati neki veliki trošak, zašto se onda svi tuku da budu potpredsjednici. Zaista mislim da nam ne trebaju četiri potpredsjednika pod izgovorom “ako ne dođe jedan, pa ne dođe drugi, pa ne dođe treći, da ima onda taj četvrti” –  ističe Stanivuković.

On tvrdi da bi četvrti potpredsjednik u naredne četiri godine mogao da košta i do 400.000 KM, ako se uzme u obzir da, pored visoke plate, ima pravo na vlastito vozilo, vozača, kancelariju, sekretara/sekretaricu, telefon, savjetnika i još neke privilegije, koje poslanik nema.

– Odgovorno tvrdim da je jedan potpredsjednik i do pet puta skuplji od običnog narodnog poslanika, jer uz njega ide cijeli kabinet. Nas devet iz Kluba poslanika PDP dijelimo jednog vozača, i to isključivo ako radimo nešto za poslanički klub, dok potpredsjednik ima svog vozača i vozilo – kaže Stanivuković.

Dodaje da i u slučaju da nas četvrti potpredsjednik ništa ne bi koštao, pitanje je šta dobijamo s njim.

Zaštitni mehanizam

Njegov stav ne dijeli Igor Žunić, poslanik SNSD u NS RS, koji kaže da je računica od 400.000 KM prenaduvana, te da bi troškovi za četvrtog potpredsjednika bili minimalno uvećani. On podsjeća da Poslovnik NS RS predviđa da mogu biti birana od 2 do 4 potpredsjednika, što zavisi od volje poslanika.

– U prošlom sazivu NS RS bila su četiri potpredsjednika, pa je i ovaj put prvobitno tako predloženo. Smatram da je četvrti potpredsjednik bitan iz više razloga. Kao što znamo, potpredsjednici se biraju po jedan iz hrvatskog i bošnjačkog naroda, te najveće opozicione partije. Četvrto mjesto je skoro, pa da kažem, političko. U nekim situacijama bi moglo da dođe do blokade rada NS RS ukoliko ne budemo imali izdefinisano ovo pitanje, odnosno potpredsjednike koji su iz skupštinske većine – kaže Žunić. 

Zanimljivo je da i Sonja Karadžić-Jovičević, poslanik SDS u NS RS, i bivša potpredsjednica parlamenta Srpske, dijeli Žunićev  stav kako četvrti potpredsjednik ne bi značio mnogo veći trošak. Ovo posebno čudi upravo iz razloga jer su njene stranačke kolege na prošloj sednici NS RS imale najviše primjedbi na četvrtog potpredsjednika, navodeći da će to koštati građane RS dodatnih 400.000 KM.

– Stav opozicije jeste da su dovoljna tri potpredsjednika, ali nije tačno da će četvrti potpredsjednik toliko koštati. Tačno je da je moj kolega to kazao na prošloj sjednici, ali sam mu ja odmah rekla da nisu toliki troškovi  – ističe naša sagovornica.

Potkusurivanje

Dodaje da vozač, automobil, sekretar/sekretarica, kancelarija i sve ostalo što pripada potpredsjedniku je nešto što već ima u NS RS i to ne bi značilo dodatno zapošljavanje. Jedini dodatni trošak bi bio savjetnik na kojeg potpredsjednici imaju pravo.

– Plata je malo veća od poslaničke, a sve ostalo, osim savjetnika, ostaje isto. Potpredsjednicima se, inače, savjetuje da uzmu savjetnika, pogotovo oni koji nisu nastanjeni u Banjaluci radi poslova koji se moraju obaviti kada nismo u tom gradu – kaže Jovičevićeva.

Dodaje da posla za četvrtog potpredsjednika ima, ali da je jedino problematično to što će to mjesto služiti za potkusurivanje nekoga od „preletača“, i da su zbog toga poslanici SDS bili protiv tog prijedloga.

– Nije stvar u troškovima, i da li ima posla ili ne, već da to mjesto sada služi za potkusurivanje onih koji su preletači, pa je to uslovna vrsta cijene i trgovine – smatra ona.

Iako i Jovičevićava i Žunić tvrde drugačije, Srpskainfo nezvanično saznaje da bi četvrti potpredsjednik značio dodatni minus u budžetu Srpske za minimum 160.000 KM. Naime, samo mjesečna neto plata savjetnika, na kojeg potpredsednik NS RS ima pravo, iznosi oko 2.500 KM, što za četiri godine dosegne iznos od oko 120.000 KM. Pored toga, plata poslanika u NS RS se kreće oko 2.650 KM u zavisnosti od radnog staža, dok plata potpredsjednika iznosi 3.443 КM plus minuli rad, što je oko 800 KM razlike.

Privilegije potpredsjednika

U Narodnoj skupštini RS nam je potvrđeno da potpredsjednici imaju osnovnu platu u iznosu od 3.443 KM plus minuli rad, te pravo na službeni automobil, vozača, sekretaricu i kabinet, kao i ostala prava u skladu sa internim aktima parlamenta Srpske.

(Srpskainfo)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Stedi Se Na Veliko

27.11.2018 07:14

u zgradu vlade se useljava clan precjednistva sa svitom, rusi se cio sprat objekta. Pitanje je ko je donio tu odluku za njegovo useljenje i da li je to prenos nadleznosti? Da li to znaci da ce sutra vlada da se iseljava ako mu ne budu po volji kao Mladen Ivanic prije 4 godine? Ovaj potprevjednik skupstine nece kostati ni 100ti dio koliko ce da se inveatira u clana precjednistva

ODGOVORITE
Name

Deki

27.11.2018 09:05

ma 42 bi bilo idealno...

Name

neee

27.11.2018 07:16

Naravno da je nepotreban kao i mnoga druga razna radna mjesta u drzavnom sketoru,agencije,institucije,inspekcije itd izmisljene da bi se uposlio stranacki kadar,Realna trzisna ekonomija ne postoji sve se svodi na trange frange preduzeca povezana sa vlascu kojima se namjestaju poslovi javnih radova i nabavki i ogroman uhljebski parazitski aparat u javnom sektoru plus poneka kafana,pekara,kladionica,apoteka i to je to.

ODGOVORITE
Name

re

27.11.2018 08:50

U direkciji za naoružanje treba provjeriti ko sve i šta radi!

Name

Dijana

27.11.2018 13:40

šta ta direkcija radi....i jel to ona što je vodi onaj lopov iz Doboja...Krpetina????kukala ti majka!

Name

Febo

27.11.2018 20:45

Naravno da treba...

Name

PZD

27.11.2018 07:36

Službenim glasnikom Republike Srpske 107/18 , Odluka broj 2063, objavljenim 19.11.2018.godine je određeno da će biti 4 potpredsjednika u NS RS ! o čemu sada pričate, kada svi koji se ozbiljno bave politikom i naučin radom to znaju ... ??? PRAVDA ZA DAVIDA!

ODGOVORITE
Name

Sandra

27.11.2018 07:36

Ni drugi ni treći nisu potrebni. A možda ni onaj glavni. Cijela naša država nije ni pola Beograda. Nama treba samo dobar gradonačelnik.

ODGOVORITE
Name

disident

27.11.2018 08:24

Podrzavam, kakav predsjednik i svita oko njega samo neki načelnik okruga i zdravo! A isti su svi pozicija ili opozicija.

Name

potpisujem

27.11.2018 08:35

100%

Name

@Sandra

27.11.2018 09:00

Tvoja "država" je samo jedan od dva entiteta u Bosni i Hercagovini, a sa takvim razmišljanjem ćeš imati 16 potpredsjednika. Dodikov unuk će sa kandžijom tjerati tvoje dijete da rinta za fišek makinja.

Name

Buba

27.11.2018 09:12

Nama treba samo jedan gradonacelnik !!a ne glasacki aparat koalicioni i opozicioni na trosku drzave jadne i opljackane!pa i Zeljka rece da ce raditi kao i do sad !!znaci povecanje broja uhljeba glasaca i propast jis veca!!!jadan je ovaj narod!!!a sonja radi za poziciju providno kao i mnogi opozicionari koji su uvezani u hobotnicu i dobro saradjuju!!zajednicki licni interes ih veze a stite se foteljama a pljacjaju narod preko svojih plata i privilegija nadzvanim bezobraznim a penzije i plate drze kao u feudalnom drustvu !!nema zakona i pravne drzave to sve treba raspustiti i jedan gradonacelnik a uslov !!Treba da bude posten i skromni domacin pa pismen i oporavak naroda od ovoga zla nevidjenog!!paraziti ogromna administracija. Nevidjena u istoriji!! A DRZAVE I i bijede i bruke

Name

Za @Sandra

27.11.2018 09:38

A joj, ako ovo ne razumijes, nije dobro.

Name

Stevo

27.11.2018 08:10

Funkcija potpredsjednika je predviđena za preletača Čavića.

ODGOVORITE
Name

Austria

27.11.2018 08:21

Nista od vas samo smece toliko ministarstava guzonja iparlamenata nema nijedna zemlja na svijetu bravo svka cast samo naprijed do bankrota

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2018 09:23

Prave fukare na brdovitom balkanu.

Name

Re

27.11.2018 16:56

Cuj, “vec postoji vozac, sekretarica...” Znaci ne rade nista dok ne stigne cetvrti.

Name

Realitic

27.11.2018 08:28

Koliko USA imaju potpredsjednika? Samo pitam, razmisljam onako....

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.11.2018 08:40

NISMO NI ZNALI KOLIKO SMO BOGATI DA SE OVO NE DOGAĐA.VIŠKOVIĆ JE ISTO GOVORIO KAO ŽUNIĆ I SKOČIJO GDJE JE SKOČIO .OVAJ VIŠKOVIĆ SEBI KRČI PUT I ON ĆE SKOČITI NA BOG ZNA KOJU FUNKCIJU.ONI IGRAJU RULET. PARE SE VRTE KAO NA TRACI KO DOBIJE DOBIJE .VLAST RADE ŠTA HOĆE. NITI ONI ZNAJU KAKO JE NARODU. NITI ONI VIDE NAROD.BITNA JE ZABAVA.KAD VIDIMO KOJE SVE ISPLIVAO NA SCENU DA VODI DRŽAVU ŠTA KOMENTARISATI.PARE DIŽU,PARE POSTAVLJAJU,PARE GOVORE PARE SE VRTE.SVE ISTO SAMO NA DRUGE FUNKCIJE I TAKO U KRUG MOJ STANIVUKOVIĆU. POZDRAV ZA TEBE.PODRŽAVAM MLADOST HARIZMU I PAMET.

ODGOVORITE
Name

Darwill

27.11.2018 08:46

Potpredsjednik ima savjetnika, kabinet, vozača, vozilo? Klub poslanika ima vozača i vozilo? Pa znate šta, dobro mi još i živimo koliko se bahati i rasipa? Ovo da je dovesti u red, brzo bi mi stigli Sloveniju ako ne već i Švajcarsku.

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2018 09:24

Robija rjesava sve.

Name

Robin Hud

27.11.2018 08:49

Zašto se čuditi??? Pa pogledajte samo po javnim preduzećima koliko ima da radi onih koji su odavno otišli u penziju....od kojekakvih direkcija pa do vlade....ništa nikog ne brine i ko to može provjeriti...naravno niko ,niti će!!!!!

ODGOVORITE
Name

mimi53

27.11.2018 09:04

Ceka se poslednja rijec NJEGOVA ,pa ako ON kaze da treba biti devet tako ce biti.Nikad gori saziv Skupstine ,nikad vise poltrona i papaka, GADOVI.

ODGOVORITE
Name

Rupa srpska

27.11.2018 09:22

Nije 400 000 vec 380 000, dzabe, a dobijemo jos jednog koji nije vratio konju glavu.

ODGOVORITE
Name

Alien in bl

27.11.2018 09:42

Sve su to gole seljacine od loseg cace i gore matere. Kakvo je to orgijanje u blatu bilo dobro je da ne laju.

ODGOVORITE
Name

Dejan

27.11.2018 10:10

UKINUTI OPOZICIJI POTPREDSJEDNIKA, ŠTA ĆE IM TO! NEK SE SAMI ODREKNU!

ODGOVORITE
Name

Bozo

27.11.2018 10:38

Ma samo derite ovce koje ovo odobravaju. Ionako svi normalni bjeze odavde.

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2018 16:59

Tako je, vecina je izglasala doticne, sta se sada bune?

Name

Sly

27.11.2018 11:40

Kaže gđa Sonja da podpredsjednik ima posla???Treba mu savjetnik???Hiljade nezaposlenih i nemaju savjetnika kako da prežive kraj toliko zaposlenih državnih službenika.A i koji će nam qr... skupština kad veliki vođa odlučuje o svemu.Sve veliki stručnjaci a ne znaju reći ko je ubio Davida.Tko ubija sve nas?Glupostima i bezobrazlukom.Koja znanja i vještine treba da imaju svi ti rukovaoci narodom.Prije svega vozačku dozvolu,šta će im vozač?I da zaboravili su da taj srećko od podpredsjednika dobija kućicu ispred svog mjesta stanovanja,lično osiguranje mjesta boravka.Da mu zahvalni narod ne smeta

ODGOVORITE
Name

SO-JO-KA

27.11.2018 12:19

Ha dali ste se dosjetili otkud Sonja i Žunić istomišljenici? Pa, Sonja sebe vidi u toj ulozi. Iako je formalno u Klubu SdS, ona bi radije sa vladajućim. Dobro analizirajte njeno ponašanje , njene obaveze prema Dodikovom rezimu i obrnuto. Ko je otvarao stud. dom na Palama i čije ime je ponio. Ko je bio na otvaranju? Ko je izrazito oprezan u kritikama rezima? A Vukota je stavi na kompenzaciju da sa malim brojem glasova uđe u nsrs i drži skute rezimu. E moj Vukota, šta je ona zaslužila? Svaka čast njenom ocu. Nikakve koristi od nje sds nit je imao nit će imati. Živi bili pa vidjeli. Zato bi ona sebe rado vidjela na mjestu potpredsjednika. Pa ne ete valjda zaboga. Pored jednog Šešica, Glamočaka, Stanica i drugih poštenih i principijelnih SDSovaca!

ODGOVORITE
Name

Gagi

27.11.2018 13:32

ON SE NAUČIO BAHATO ŽIVJETI I RAZBACIVATI NAROD NEMA ZA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE SAD ĆE BITI ZA NJEGOV BUDŽET I 100 000 000 KM R SRBSKA JE NJEGOVO I NJEGOVIH JATAKA PRIVATNO VLASNIŠTVO

ODGOVORITE
Name

Obmana

27.11.2018 14:08

Nije cetvrti potpredsjednik neko ko ce biti izabran sa ulice vec ce to biti narodni poslanik koji je vec u Skupstini i koji vec prima platu po osnovu poslanicke funkcije. Mjesto potpredsjednika je mjesto gdje ta plata moze biti nesto malo veca u odnosu na poslanicku platu. Ta razlika koja ce se doplatiti na nivou cetiri godine mandata nije ni izbliza 160.000 KM. Prema tome valjanje ovakvih cifara su cisti tracevi.

ODGOVORITE
Name

Marija

27.11.2018 15:13

Oko 50% poslanika NE prima platu nego FIKSNI PAUŠAL od 1.700 KM.

Name

Re

27.11.2018 17:03

Citas li ti kakve sve troskove “vuce” potpredsjednik?

Name

OJAĐENI GRAĐANIN

27.11.2018 14:17

DO SAD ME NIJE OJADIO OVAJ RUDONJA KAKO ĆE OD SAD ONA DVA LJIGAVCA MU NISU DALA DESET MILIONA PA SE ODMA BACIO NA PLJAČKU J BENI SRBA NEKA NEKAJEPOKRAO SVE ŠTO MU PADNE POD RUKU I BIRALI STE GA BOLJI VAM I NETREBA NISTE GA NI ZASLUŽILI

ODGOVORITE
Name

Zgodni

28.11.2018 07:27

pored mene ovako lijepog i pametnog ne treba nijedan potpredsjednik.

ODGOVORITE
Name

Veza

28.11.2018 18:31

Mnogo radnih mesta su nepotrebna ali šta da radi rodbinska veza kako njih da zaposli ako neizmisli neko radno mesto...

ODGOVORITE
Name

Veza

28.11.2018 18:32

Mnogo radnih mesta su nepotrebna ali šta da radi rodbinska veza kako njih da zaposli ako neizmisli neko radno mesto...

ODGOVORITE