Притвор Мунибу Ахметспахићу

Тужилаштво БиХ предложило је притвор за Муниба Ахметспахића (1990. )који је осумњичен за кривично дјело тероризма и оснивања терористичке групе.

Босна и Херцеговина 26.11.2018 | 13:23
Притвор Мунибу Ахметспахићу
Притвор је предложен због опасности од бјекства, опасности да би осумњичени могао поновити кривично дјело, као и опасности да би његов боравак на слободи могао изатвати узнемирење јавности и нарушавање безбједности. 

Након испитивања осумњиченог поступајући тужилац Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за:

Муниба Ахметспахић, рођеног 20.06.1990. године у Зеници (познат и по надимцима "Ебу Давуд", "Осман" и "Мугира").

Ахметспахић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је од 2013. године, у два наврата, дужи временски период провео на подручју Сирије, гдје се борио на страни тзв. Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ), која је од Савјета Безбједности УН-а проглашена терористичком организацијом, те се борио у јединицама радикалних вјерских скупина "Џебхату Нусра" и "ИСИЛ".

Током истраге, прикупљени су докази да је осумњичени комуницирао и координисао активности са другим држављанима БиХ, који се налазе на подручју Сирије и Ирака, као и да је по доласку у БиХ организовао и помагао одлазак другог држављанина БиХ, на то подручје.

Такође, осумњичени Ахметспахић је особа која се доводи у везу са Мевлидом Јашаревићем, осуђеним за напад на амбасаду САД у октобру 2011. године.

У овом предмету и проведеним истражним операцијама, остварена је значајна међународна сарадња са партнерским инстутицијама САД.

Осумњичени Ахметспахић терети се за кривично дјело организовање терористичке групе из члана 202. д. и кривично дјело тероризма из члана 201. КЗ БиХ. 

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) ухапсили су прије три дана Муниба Ахметспахића на Међународном граничном прелазу Аеродром Сарајево.
 
Он је ухапшен због сумње да је као припадник терористичких организација боравио на ратишту на подручју Сирије и Ирака и да припрема . терористички напад.

Ахметспахић родом из Зенице, годинама је боравио у селу Маоча, познатом као мјесту боравка припадника Селефијске заједнице.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Краљ

26.11.2018 12:40

Док им је тамо ишло све по плану, нико се није враћао, бар не жив. Фино им било, паре на вријеме,по три жене имали, мало се моле Богу, мало убијају цивиле и супер. Чим је Рујо ударио, здимили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈКО

26.11.2018 13:35

Највеци терористи на Балкану су српски терористи из Српске цасти!

Name

Ре.Рамиз

26.11.2018 13:43

Не представљај се лажно Рамо,добио су нови национални идентитет, добио си нови заставу,шта ти сад фали??

Name

Рајко

26.11.2018 12:56

Одкуд то да бошњачк буде оптужен за тероризам, немогуће?! Нешто мало коментара из федерације на ову тему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

26.11.2018 13:32

Сто се мене тице нека га објесе одма ако је убијао људе ,позз из Федерације

Name

Будала као и ти

26.11.2018 13:17

Затворити и бацити кључ.

ОДГОВОРИТЕ